torstai 4. lokakuuta 2018

Tulevan talven parhaat tuunaus ideatTuunaus on mahtava tapa saada vaatekaappiin uutta ilmettä, aina ei isoja muutoksia edes tarvita ja siitähän olen monesti täällä blogissa puhunut. Nyt kuitenkin haluan esitellä mitä kaikkea voi tehdä ihan uutta siitä vanhasta vaatteesta, joka kaapin perukoilla itkee. Totuus on kuitenkin se, että kaikkea ei voi lahjoittaa eteen päin tai kaikki ei mene kaupaksi vaan niistä kannattaa keksiä jotakin ihan muuta. Lähes kaikille kannattaa antaa uusi mahdollisuus, jopa niille, joista ei enää kunnolliseen elämään ole edes uutena. Silloin voi tehdä vaikka näin.  Jos haluaa tutustua tuunaukseen ja haluaa alkaa kokeilla, niin olen kirjoittanut siitä myös vinkkilistan, miten päästä hommaan sisälle helposti ja tämä postaus löytyy täältä ( kaikki tuunaus puolen jutut eivät kuitenkaan ole ihan ekologisia, eli kannattaa miettiä mitkä ovat ne syyt ja tarkoitukset miksi haluaa tehdä juuri niitä tuunauksia mitä tekee).
Tuunailu ei ole oikeasti kovin vaikeaa vaikka haastetta onkin hommassa. Haaste näkyy lähinnä siinä miten paljon on materiaalia, jota työstää. Siksi onkin mukavaa yhdistellä materiaaleja toisiinsa ja tehdä erilaisia upeuksia. Harvemmin kun löytää niin isoja vaatteita täältä, että voisi tehdä siitä yhdestä vaatteesta koko asun. Tosin minulla on haaveena löytää iso kokoinen housupuku, joko miesten tai naisten, josta toteutan yhden ajatukseni.

*    *    *    *    *

Esimerkiksi rikkinäiset ja likatahraiset vaatteet voi leikata kuteeksi ja kuteesta voi virkata mattoja, laukkuja tai pannunalusia. Tahrat yms ei näy valmiissa tuotteessa kuitenkaan. Tai sitten jos virkkailu ei kiinnosta niin sellaisista voi tehdä pesurättejä eri tarkoituksiin, paremmista taas vaikka meikinpoistolappuja...Tai muuta vastaavaa.
Tai sitten voi tehdä kaikkia pikku juttuja, kuten hiusdonitseja, rusetteja tai rintarosseja. Monet vanhat vaatteet käyvät myös näihin tarkoituksiin. Myös erilaiset kuvat vaatteisiin tai tilkkuvaatteet. Miten ikinä haluaakaan hyödyntää sitä vanhaa materiaalia.


*    *    *    *    *
Suosittelen tekemään kaikista pikkuisistakin jämistä aina jotakin, kuten vaikka koristeita, pipoja, kaulaliinoja, mitä nyt ikinä innostaa puuhaamaan. Esimerkiksi ihanat koristeet oviin tai vaikka joulukuuseen on hyviä idoita. Itse saatan ommella pikku palasetkin yhteen kankaaksi ja ommella vaatteita. Tälläisen idea pläjäyksen olen postannut blogiini myös ja sitä voi käydä katsomassa täältä.  Mielikuvitusta kehiin vain reippaasti, mielikuvitus myös kasvaa sitä mukaa kun tekee ja hyvänä apuna toimii myös Pinterest, varsinkin aluksi. 

Paidasta hame

Näitä hameita voi tehdä niin t-paidoista kuin villapaidoistakin. Tämä hamonen on tehty puuvillaneuleesta ja hyvin yksinkertainen toteuttaa. Leikkaa paita kainaloiden alta poikki ja ompele kuminauha vyötärölle. Halutessasi voit ommella myös kuminauhakujan hihoista.Joskus käy niin, että se ensimmäinen tuunausajatus ei ole ihan sitä mitä on aluksi ajatellut, siksi on hyvä antaa ajatuksen muhia ja kun uusi idea tunkee ulos, kannattaa sitä testata. Tästä tunikasta tuli oikein suloinen ja nyt sitä on tullut käytettyä myös. Tämä työ on yksi sen ajan vaatteista kun tuunaus lähti lapasesta ihan kunnolla.Rakastan villakankaita ja tweediä ja kukonaskelta, ne kuuluvat syksyyn samoin kuin kuuluu paksut villapaidat ja villasukat. Minusta ainakin. Läjästä erilaisia tweed bleisereitä (jämiä) sain suloistakin suloisemman laukun ja myssyn. Innostuin aikanaan lippahatuista niin paljon, että tehtailin niitä ihan mistä materiaalista tahansa. Nyt sekin villitys on laantunut.


Rikkinäisistä neulepaidoista mekko

Tämä mekko oli pitkään minun ykkösmekko. Kaavoja ei tarvita, sillä paitojen omat muodot tekevät homman kaavojen puolesta. Neljä paitaa ja kyllä, edelleen yksi rakkaimpia mekkoja. Parasta mekossa on myös se, että saumat ovat esillä, silloin kannattaa myös pitää huolta siitä, että ompeleesta tulee mahdollisimman siisti.


Yksi isoimpia villityksiäni on ollut tehdä vanhoista paidoista ponchoja. Se on erittäin helppoa puuhaa. Leikataan vain sivusaumat auki ja yhdistetään hihan saumat sivusaumoihin. Tämän ponchon leikkasin helmasta hieman pyöreäksi ja ompelin turkisreunuksen.Tämä pelleriini on yksi suosikkini, ihana hartianlämmitin kylmille talvipäiville. Sisälläkin kun on vilpoista. tein samoin kuin yllä olevassa ponchossa, leikkasin sivusaumat auki ja ompelin hihat sivusaumoihin kiinni. Sen lisäksi virkkasin villalangalla pitsireunan pelleriiniin. Tämä on ihanan lämmin saunan jälkeen tai kun ollaan puuhattu pitkään ulkona lumessa.Rakastan metsurihatun tyyppisiä hattuja sekä pipoja. Näitä on tullut tehtyä lähes mistä materiaalista tahansa. On turkista, neulosta, villakangasta. Kaikki käy ja jokainen hattu on erilainen kun sen tekee eri materiaalista. Kintaista tuli super lämpimät ja hauskinta on kun niihin voi laittaa vaikka millaisia nauhan pätkiä koristeeksi.Tämä on yksi suosikkini myös, vaikka ei juuri blogissa ole nähty kuin tämän yhden kerran. Tähän lupaan muutoksen tänä talvena. Tähän on helppo käyttää materiaaleja, joita pyörii ompelutarvike laatikoissa, eikä oikein tiedä mitä niistä tekisi. Kun ne kaikki yhdistää, saa aika mageen huppuhuivin, vai onko se huivihuppu?Nyt päästään yhteen suosikkivaatteeseeni. Vaate on todella käytetty ja myös jo aika kulahtanut mutta minulle erittäin rakas ja käytän niin pitkään, että se on kokonaan korjattu ja parsittu. Aivan loistava lämmike lumileikkien jälkeen kun mennään pakkasta piiloon saunaan ja uimaan. Tämä päällä on ihanaa grillata makkaraa takkatulen loimussa. Tämä on talven paras asu.Joskus tuunauksessa riittää tosiaan vain pieni muutos. Tässä muutoksessa käytettiin langan jämiä. Enemmänkin voisi laittaa jos lankaa vaan riittää mutta nyt ei lankaa ollut tämän enempää. Kukkia voi virkata niin mekkoihin, hameisiin, takkeihin kuin laukkuihin.Ei rikkinäisiä kaulaliinoja kannata hävittää, ne voi yhdistää toisiinsa ja näin saada aivan uudet lämmikkeet koristamaan kaulaa sekä päätä. Aina kannattaa antaa rikkinäiselle mahdollisuus näyttää mihin siitä vielä on. Aika helposti rikkinäinen muuttuu ehjäksi ja pääsee jälleen käyttöön.16 kommenttia:

 1. Ihan kivoja ja käyttökelpoisia ideoita. Näitä enemmänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. "Uusi elämä" tagin alta löytyy paljon näitä tuunaus kokelmia, jos haluaa katsella niitä.

   Poista
 2. Sopiva pläjäys tähän aikaan, kun ruvetaan tarvitsemaan kaikenlaista lämmikettä:) Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin juuri ajattelin, että nyt olisi aika tarkkaan oikea hetki laittaa nämä esiin.

   Poista
 3. Osaispa tuunata vaatteita kuten sinä. Olen kyllä joitakin vaatteita hieman tuunaillut,mutta vain ihan simppelisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitähän se lähtee kun aloittaa ihan helpoista ja yksinkertaisista jutuista.

   Poista
 4. Ihania ideoita, meidän perheessä äiti on se joka on kätevä käsistään, pitäisi varmaan hänelle näitä sun vinkkejä vinkkailla :)

  VastaaPoista
 5. Nää oli kivoja pikkutuunauksia ja toivat uutta näköä vanhoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, aika kivasti sai erilaiseksi vanhat vaatteet :)

   Poista
 6. Hiusdonitsien tekeminen onkin hyvä idea, kiitos vinkistä! 😍

  VastaaPoista
 7. Kivoja ideoita! Mun ystävä tekee paljon itse vaatteita, joten usein hänelle annan vanhat materiaalit uusikäyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, on ihanaa miten paljon käsityöläiset ovat alkaneet hyödyntämään vanhoja materiaaleja.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!