keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Kun ilmastonmuutos iski vasten ihmisten kasvojaIlmastonmuutos, se on vääjäämätön juttu. Maapallo on elävä ja muuttuu koko ajan, nyt ihmiset ovat nopeuttaneet planeettamme muuttumista ja saa nähdä millainen on lopputulos. Uutiset heittää ilmastonmuutoksesta valtavasti juttuja, raportit on julkaistu, ihmisten huoli on muuttunut lähes paniikiksi. Toinen puoli huutaa, että asialle pitää tehdä jotain ja toinen puoli huutaa, että mikä suomalaisten apu tässä kaikessa kun koska Intia ja Kiina.

On hienoa, että huoli on noussut kaikille ja useimmat ymmärtävät myös sen, että tämä on yhteinen asia, ei vain Intian ja Kiinan. Miksi? Me täällä lännessä vaadimme nopeasti vaihtuvaa muotia, isoa määrää tavaraa kauppoihin ja iso osa niistä tavaroista valmistetaan näissä maissa. Afrikkakin on imetty kuiviin, eli kyllä meistä lähtee muutos, meidän kulutustottumuksista ja vaatimuksista.
Intiassa on jo monet puuvillapellot niin myrkytettyjä, ettei niissä voi enää viljellä mitään muuta kuin tuota puuvillaa, tai ei välttämättä enää sitäkään. Maaseudun köyhyys ja naisten kouluttamattomuus aiheuttaa holtitonta lisääntymistä. Kyllä, moni asia ja muutos lähtee meistä itsestämme, mikä muuttaa suuntaa myös näissä kolmansissa maissa. Yhdessä, yhteisesti. On turha verrata saastuttamisen määriä kun me ollaan niitä, jotka vaatii toisilta niin paljon.

Onko ekologiseen elämäntapaan siirtyminen luopumista asioista? Ei, se tuo paljon uutta, uusia ajatuksia, uusia ideoita. Parasta on luovuuden astuminen elämään ja uusien taitojen oppiminen. Ja koko ajan oppii uutta ja saa uusia ahaa-elämyksiä. Tuntuu, ettei tässä hommassa ole koskaan valmis vaan koko ajan tajuaa uusia juttuja. Vaihtoehtoja on valtavasti miten elää ekologisemmin, jokainen valitsee itselle parhaimman tavan. Minulle se on lähiruoka, Suomen omat super foodit, kirpparit, Näistä kahdesta olen lähtenyt liikkeelle, tai oikeammin kirppareista se lähti, siinä hommassa auttoi "Vuosi ilman uusia vaatteita"-projekti. Vaatteet on minun elämäntapani myös ja olen siinä kohtaa armollinen itselleni.

En usko, että toisesta ääripäästä siirtyminen toiseen ääripäähän olisi maapallomme pelastus. Ei mikään sellainen ole. Me emme tarvitse tehotuotettua ruokaa, oli se sitten kasvista tai lihaa. Uskon, että eläminen tasapainossa luonnon kanssa on ainoa oikea tie. Ihmisillä on vain taipumus mennä ääripäästä ääripäähän ja ollaan aina menossa ojasta allikkoon. Useasti näkeekin nyt ohjeita, että älä tee sitä. älä tee tätä mutta missään ei puhuta mitä saa tehdä ja mitä uutta se tuo elämään. Se harmittaa todella vietävästi.


Esimerkiksi: Hanki polkupyörä auton tilalle! Mitä tällä saa?

* Kun hankit polkupyörän kierrätettynä säästät noin 250kg luonnonvaroja. (Lähde: Kierrätyskeskus)
* Pyöräily kuluttaa ylimääräistä energiaa ja kiinteyttää kroppaa nopeasti,
ei tarvita kalliita liikuntakortteja kun pyöräilee.
* Tutustuu ympäristöön ihan eri tavoin mitä autolla liikkuessa, löytää uutta ja kiinnostavaa.
* Liikkuminen pyörällä on nopeaa
* Tulee iloiseksi.

Itse en osaa enää luopua polkupyörästä, sen avulla meilläkin on vähentynyt autoilu todella paljon, eikä erikseen tarvitse järjestää mitään liikuntaa kun tätä voidaan tehdä yhdessä ja erikseen. Pyöräily on yksi mieletön tapa tehdä asioita perheenä tai hoitaa omaa parisuhdetta.

Se mitä yritin tuoda tässä sekasotku ajatuksessa esiin on juuri se, että ekologinen elämä ei vie sinulta mitään pois, ei aikaa ei hyvinvointia vaan se oikeasti juurikin tuo sitä. Ja tämä on kaikki myös meidän käsissä, ei komlansien maiden ja syykin on hyvin selvä! Sitä on turha selitellä. Pienistä puroista kasvaa suuri joki. Jokainen valitsee itselleen sopivan tavan yrittää elää ekologisemmin. Otetaan iisisti, eikä syytellä toinen toisiamme, sillä kukaan meistä ei ole täydellinen ja teemme virheitä!


16 kommenttia:

 1. Sinänsä pystyy tekemään aivan pienillä asioilla paljon. Kierrätys on asia numero yksi. Onko kaikki oltava koko ajan uutta ja nimenomaan kaupasta ostettua. Itse voi ommella ja kirpparit ovat parhainta mitä tiedän. Sitten olen miettinyt oman auton käyttöä. Pakolliset ajot on pakko ajaa (työmatkat, koska julkista ei ole täällä korvessa) mutta muut matkat voi tehdä junalla tai linja-autolla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri, pieni muutos on iso askel. Ja kun yksi on tullut osaksi elämää niin aika äkkiä tulee toinenkin...

   Poista
 2. Mikä lie kun minä en ymmärrä tästä ilmastonmuutoksesta mitään, minusta tääkin kesä oli ihanan lämmin, vaikka suomessa ei olla totuttu 30 asteen lämpöön, niin tuolla jossainhan on aina 30 ja yli lämmintä, ja onhan täällä luntakin ollut riittävästi,niin ettei voi sanoa ikuista kesää, en mun kai tartte tietääkkään ilm.muutoksista, nautin joka hetkestä minä saan elää rauhallisessa suomen maassa,ei myrskyjä,ei tulvia, ei maanjäristyksiä,ei tulivuoria..Hyvää syksyä tänne blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrskyjä ja tulvia kyllä täällä on. Viime syksynä Helsingissäkin erittäin paha myrsky ja muutama vuosi sitten Vantaanjoki tulvi niin pahasti, että asuntojakin tuhoutui siinä samalla. Itselle on tärkeää, vaikka nautin lämmöstä suunnattomasti, että jätän pallon kuitenkin sellaisessa kunnossa lapsilleni, että voivat elää täällä. Ilmastonmuutoksesta nyt ei kaikkea välttämättä tietää tarvitsekkaan ja totta on se, että maapallon ilmasto muuttuu aina tietyissä sykleissä, valitettavaa on vain se, että ihmiset ovat sekoittaneet luonnollisen rytmin ja maapallo lämpeää nopeammin mitä sen kuuluisi.

   Poista
 3. Pyörä on kätevä kaupungissa, pitkien työmatkojen ja huonojen kulkuyhteyksien kanssa hyödytön valitettavasti 🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas olen kokenut sen hyödylliseksi juuri alueilla, joissa juurikaan julkiset liiku ja muutenkin autoilu on hankalaa. Mailla aikanaan mentiin pyörillä kun niillä pääsi parhaiten liikkumaan.

   Poista
 4. Pienillä asioilla voi tehdä hyvää. Itselläni ei esimerkiksi ole omaa autoa. Töissä autoillaan, mutta omiin henkilökohtaisiin menoihin käytän julkisia.

  Kuten jo yllä mainittu, pyörä on loistava kaupungissa. Useamman kilometrin matka taittuu myös nopeasti pyöräillessä :)

  https://savyni.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri näin, että ne pienet asiat. Enkä myöskään ymmmärrä sitä kun osoitellaan sormella, että miksi et tee näin ja näin, kun me itse kuitenkin päätetään se mikä on paras ratkaisu omalle perheelle.

   Poista
 5. Pisti paljon ajattelemaan tämä postaus :) Totta, pienillä asioilla saa aikaan isojakin asioita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, eikä pidä stressata asiaa, yksi muutos kerrallaan.

   Poista
 6. Erittäin hyvä postaus. Itsekin pyrin tekemään paljon pieniä asioita, sellaisia mitkä eivät kuitenkaan omasta arjestani tee liian hankalaa. Suosin lähikauppoja, joten ne reissut voin tehdä ilman autoa. Kierrätän ja lajittelen melkein kaiken, minkä vain pystyy. Ruoan kanssa olen tosi tarkka ja pyrin siihen, että hävikkiä ei tule. Lastenvaatteet sen sijaan on mun heikkous, mutta niissäkin voi suosia ekologisesti tuotettuja ja kierrätettyjä. Huomaan, kun olen luopunut siitä kulutuksesta mitä se minulla joskus oli, olen saanut paljon tilalle. Autoakin käytetään vähän, ja se johtuu myöskin siitä, että kolmen lapsen kanssa autoilu kokonaisuudessaan voi olla melkoinen prosessi. :D Ekologinen elämäntapa tulkitaan usein niin, että se olisi jonkinlaista kärvistelyä. Mun kokemukset on ihan päinvastaisia. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri, pieniä askeleita ja silloin niistä tulee isoja puroja ja elämään tulee paljon uutta ja mielenkiintoista :)

   Poista
 7. Maapallo on elävä planeetta, joka hyötyy siitä, että ihmiset sitä hoivaavat. Roskien kerääminen, materiaalikierrätys, uusien tavaroiden tuottaminen vain tarpeen mukaan auttavat maapalloa ja luontoa. Ihmistenkin kuuluu harjoittaa perhesuunnittelua ja elää alueensa tarjoamien mahdollisuuksien mukaan. Rahoitusinnovaatioiden avulla voidaan tehdä paljon ihmisten ja luonnon hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on se, että osattaisiin elää luonnon kanssa tasapainossa, eikä vain imeä tätä palloa tyhjäksi.

   Poista
 8. Hei, kirjoitin juuri omaan blogiini ilmastonmuutoksesta ja selailin, mitä muut ovat kirjoittaneet. Kiva kirjoitus sulla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla vähän jokaisen bloggarin jutuissa tämä asia.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!