sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Rikkinäiset ja likaiset vaatteetMuutama päivä sitten sain eräässä facebookin ryhmässä noottia siitä, että olin tehnyt pojan vanhoista t-paidoista päiväpeiton. Koska ne paidat olisi voinut lahjoittaa köyhille. Vaikka sanoin, että paidat olivat lahjoituskelvottomia niin kommentoija oli sitä mieltä, että riittä vaatteen reikien paikkaus ja pesu, ei väliä vaikka materiaali on jo huonoksi kulunut.
Hänen mielstään köyhien pitää olla onnellisia niistäkin vaatteista, jotka ovat rikkinäisiä tai likaisia. Köyhä kun ei voi valittaa ja vaatia parempaa. Olin aika äimistynyt. Voiko näin vaatia? Itse en voisi koskaan lahjoittaa sellaisia vaatteita yhtään mihinkään, jotka ovat siinä kunnossa mitä poikani t-paidat olivat. Itse toki voin väsäillä niistä mitä tahdon mutta ei sentään lahjoittaa, en voi vaatia, että kukaan käyttää sellaisia lumppuja.
Kaikki tahrat eivät katoa pesussa, valkaisut ja värjäyksetkään eivät niitä tahroja poista, useasti ne jopa tulevat paremmin näkyviin kun ne värjää ja valkaisee. Toki soodalla saa paljon pelastettua mutta ei sekään kaikkeen kykene. Ja haluaisinko itse paidan, joka on joka puolelta parsittu? En haluaisi. Jo pelkästään omat vaatimukset kirppisvaatteita kohtaan on sellaisia, että en voisi vaatia toisilta yhtään vähempää.
Toki otan myös ilmaisosatolta rikkinäisiä ja likaisia vaatteita mukaani mutta ne muuttuukin ihan toiseksi vaatteeksi omassa ateljeessa. Katson sen olevan aivan eri asia kuin se, että köyhän pitää käyttää niitä rikkinäisiä ja huonokuntoisia lumppuja päällään tyytyväisenä.

*    *    *    *    *

Mitä mieltä itse olet? Onko ok lahjoittaa lumppua ja olettaa, että köyhälle kelpaa mikä tahansa? Saako köyhä itse valita mitä päälleen laittaa?

*    *    *    *    *


Asuni on lähes kokonaan Kierrätyskeskuksesta haalittu. Käytän kesämekkoja paljon myös talvella paksujen sukkahousujen ja villasukkien tai saapikkaiden kanssa. Lämmin neule sopii asuun myös hyvin. Kuviin pääsi myös minun kaikkein ihanin kelsiturkkikin.
Kelsiturkista tulikin mieleeni, että olen syksystä asti katsellut yhtä kelsiturkista Kierrätyskeskuksessa mutta hinta on ollut hiukan turhan korkea minulle ja se on sitten jäänyt tangolle roikkumaan. Mutta nyt kun viimeisen kerran kävin ilmaisosastolla niin takki löytyikin sieltä. Nappasin heti mukaani.

Minulla on tällä hetkellä projektina olla menemättä kirppiksille ostoksille. Ilmaisosatolta on kyllä etsinnässä yksi pöytä mutta muutoin ei ole mitään hankinnassa. Siihen on muitakin syitä kuin rajoittaa tavaran kulkeutumista kotiin. Ja tämä syy toivottavasti selviää teille piakkoin." Takki: Kierrätyskeskus, 15€
Huivi: Kierrätyskeskus, 3€
Neuletakki: Kierrätyskeskus, ilmaisosasto
Mekko: Kierrätyskeskus, 8€
Nilkkurit: Kierrätyskeskus, ilmaisosasto "
Mukavaa päivää!24 kommenttia:

 1. No justiinsa ! Olen itse ollut jokseenkin koko ikäni köyhä yksinhuoltaja ja tiedän mitä ottaisin vastaan edes ilmaiseksi. Muodikkuudesta voi tinkiä ja pienet korjauksetkin menettelee, mutta huonokuntoiset haisevat vaatteet kuuluvat roskiin eikä lahjoituksiin ;) Olen ollut kierrätyskeskuksissa töissä useaan otteeseen ja roskiin sielläkin laitetaan likaiset käyttökelvottomat vaatteet. Minusta on ihmisarvoa loukkaavaa edes tarjota semmoisia "köyhille". Onneksi kirppareilta löytää nykyään tosi hyvää tavaraa halvalla, sieltä minäkin vaatteeni ja tavarani hankin ♥ Olipa hieno juttu että keksit tehdä peiton vanhoista paidoista.♥ Muutenkin sinulla on aina niin kivoja tuunauksia, otan oppia niistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni ei suostu uskomaan sitä, että vaatteet tarkistetaan ennen kuin ne laitetaan myyntiin..
   On parasta pyrkiä kierrättämään oma jäte kotona omaan käyttöön.

   Poista
 2. Lumppukeräykseenkään ei oteta likaisia vaatteita. Aina kannatan vaatteiden tuunaamista ja uusiokäyttöä. Saa tehtyä juuri siitä ehjästä vaatteen osasta jotain uutta.
  Uskomatonta todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella uskomatonta, että tuollaisia ajatuksia joillain ihmisillä voi olla.

   Poista
 3. Minä olen köyhä ja päätän itse mitä pistän päälleni. Otan vastaan kyllä käsityö-materiaalia, kankaita yms. kun ystävät haluat lahjoittaa ja myös siistejä vaatteita ja matonkuteeksi käyviä trikoovaatteitakin. Muuten hankin mieleiset vaatteet kirppikseltä ja joskus ilmaislaatikoista myös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, jokainen meistä päättää itse mitä päälleen laittaa. Ei kenenkään pidä kuvitella, että ne rikkinäiset ja likaiset kelpaisi.

   Poista
 4. Ei köyhille paikattuja tai likaisia vaatteita. Olen itsekin töissä vapaaehtoisena eräällä helsinkiläisellä kirppiksellä. Heitämme kaikki nyppyyntyneet, tahraiset ja reikäiset vaatteet roskiin. Emme laita edes ilmaisrekkiin niitä. Sinne joutaa sellaiset vaatteet jotka todennäköisesti eivät menisi kaupaksi tyylinsä, värinsä ym puolesta. Kyllä köyhä saa/voi pukeutua kauniisti ja muodikkaasti. Vaatii tietenkin kekseliäisyyttä ja osaamista, mutta sitä onneksi monella on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Jokaisella on oma tyylinsä oli köyhä tai ei.

   Poista
 5. Olen ehdottomasti samaa mieltä kuin sinä. Köyhylle on lahjoitettava hyviä ja käyttökelpoisia vaatteita. Kaunis asukokonaisuus. Itsekin käytän talvella myös kesämekkoja tunikoina tai paksujen sukkahousujen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesämekkoja voi käyttää hyvin myös talvisin. Muuttuvat ihan toiseksi silloin :)

   Poista
 6. Minusta jokaisella on oikeus päättää miten pukeutua varallisuudesta riippumatta.
  Käyn lasten vaatteet aina läpi ennen kirpparille vientiä ja likaiset tai rikkinäiset jää viemättä.Sinulla on oikein kiva oma tyyli ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin sen kuuluu mennä, että katsoo tarkkaan mitä laittaa eteenpäin.

   Poista
 7. Minäkin olen saanut noita samoja kommentteja joskus, että pitää kelvata köyhälle mikä tahansa ja olla vielä kiitollinenkin rikkinäisistä vaatteista. Näin moni tuntuu ajattelevan etenkin kehitysmaihin menevistä lahjoitusvaatteista. Rikkinäiset vaatteet ovat kuitenkin hyväntekeväisyyttä tekeville tahoille, kuten kirpputoreille ja kriisiavuille kuluerä mm. jätemaksujen muodossa. Kehitysmaihin dumpattu huonokuntoinen tavara taas kuormittaa niiden maiden ympäristöä. Sitäpaitsi, hyvääkin tavaraa ja vaatetta on tarjolla ylijäämäksi asti, joten miksi se jätettäisiin käyttämättä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en suostu ymmärtämään tuollaisia ajatuksia, että köyhän pitää olla kiitollinen niistä rikkinäisistä vaatteista. Ja vaikka kuinka yrität valistaa asiassa niin sitten olenkin jo tyhmä :)

   Poista
 8. Mielestäni köyhän ei tarvitse ”tyytyä” huonoon. Itselläni on tapana viedä rikkinäiset vaatteet H&M:n keräykseen, josta ne lähtee uusiokuiduksi. Ehjät ja käyttökelpoiset vaatteet myyn eteenpäin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri, köyhäkin saa valita itse millaisia vaatteita käyttää.

   Poista
 9. Aina löytyy arvostelijoita. Minusta moni keräyspaikka myös kieltää rikkinäisten vaatteiden viemisen. Ei tulisi edes mieleeni viedä rikkinäisiä vaatteita keräykseen. Kyllä ne hyödynnän muulla tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri. Aina muistutetaan siitä, että ei rikkinäisiä vaatteita lahjoituspaikkaan. Siksi vaatteet myös tarkistetaan huolellisesti.

   Poista
 10. Taitaa olla nykymaailmassa vähissä ne köyhät, jotka oikeasti niitä vaatteita tarvitsevat.
  Kävimme äskettäin Tunisiassa ja satuimme näkemään sitä vaatemereä, joka päätyy siellä, länsimaista, paikalliselle kirpparille. Eikä niitä vaatteita kukaan taida kaivata tai tarvita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen sitä mieltä, että jokaisen maan pitää itse kierrättää ja hyödyntää oma jätteensä. Jätteiden rahtaaminen kolmaansiin maihin on jotain niin omituista mitä en ymmärrä ollenkaan. Myös muovijätettä raahataan Kiinnaan mikä useasti johtaa sitten siihen, että meri on täynnä muovijätettä.

   Poista
 11. Olikohan joku onneton trollausyritys? Tiedäthän, tämä netin ihmeellinen maailma. Ihmiset huutelee tahallaan mitä sattuu esim. provotakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on paljon mahdollista, että oli trollausta mutta tätä on esiintynyt ennenkin ja ihan vasten kasvojakin sanottu. Mutta tämä saattoi hyvinkin olla trollausta.

   Poista
 12. Olen tällä hetkellä työskentelemässä kierrätyskeskuksessa ja siellä sitä näkee miten paljon ihmisiltä jää kaikenlaista tekstiiliä. Maailmasta ei todellakaan materiaali lopu. Farkkujakin on vaikka kuinka monet hyllyt täynnä. Onneksi materiaalia käytetään siellä myös hyödyksi, esim. yksi ompelija hakee sieltä tarpeisiinsa farkkua, joista tekee ompelimossaan erilaisia tuotteita. Olen ollut myös ruokakaupassa työskentelemässä ja nähnyt siellä kuinka paljon ruokaa menee hukkaan, ihan hyviäkin tuotteita.

  Sinä osaat tehdä vanhasta uutta hienolla tavalla. Minuakin kiinnostaa vaatteiden tuunaus ja kiertelen aika ajoin kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä järjetön määrä mitä ihmiset laittaa tavaraa pois. Toki parasta on kun ne tavarat on siellä teillä Kierrätyskeskuksessa kuin polttouunissa. Kiitos paljon kommentistasi :)

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!