tiistai 23. tammikuuta 2018

Ilmaisosaston releet - vinkki vaatehuoltoon

Tuolta ilmaisosastolta tulee joskus napattua kaikenlaisia vaatteita, lähinnä tuunausta varten mutta välillä sieltä löytyneet jää käyttöön sellaisenaan. Joulun jälkeen kun kävin kevät ostoksilla, niin tuli käytyä pitkästä aikaa myös ilmaisosastolla. Pari kivaa juttua löytyi käyttöön ja esittelen nyt toisen ja kerron miten huollan näitä vaatteita, jos on tarve.
Nykyään tulee hankittua todella vähän vaatteita edes materiaaliksi enää. Tykkään kierrellä kyllä kirppareita kuten ennenkin mutta ostamaankaan en rupea, jos ei löydy jotain ihan oikeaa löytöä. Villitys alkaa siis laantua ja se on oikein hyvä asia tällaiselle ihmiselle, jolla menee muutenkin aina kaikki ihan överiksi.
Luonnehdin itseäni harakaksi, sillä pidän kaikesta kauniista ja kiiltävästä. Pesäni on täynnä kaikenlaista aarretta, jolla on olevinaan kovastikkin "arvoa", tunnearvoa. Onneksi kuitenkin kykenen ottamaan vastaan myös tämän kulissin murenemisen ja laittamaan niitä arvokkaita löytöjä niille, jotka oikeasti niitä tarvitsee. Vielä kun tajuaisi myydä noita tuunattuja vaatteitaan, joita ei enää käytä. Jotenkin vain tuo kuvaaminen jää muun homman jalkoihin ihan kokonaan.

*    *    *    *    *

Vaatteiden huolto on aika yksinkertainen toimenpide ja kuitenkin tärkein osa, joka pidentää käyttöikää helposti. Paljon muuta ei tarvita kuin soodaa ja etikkaa. Näillä tuotteilla pääsee jo todella pitkälle, kaikenlaiset tuoksut yms. on vain lisä. Näiden käyttö on myös helppoa ja parasta on se, että vaatteet kiittää ja iho kiittää. Myös erittäin herkkä nenäni kiittää.

Tee näin:

Kun aloitan vaatehuollon kirppisvaatteille niin laitan ne ensin sooda-vesiliuokseen muhimaan yöksi. Tämän jälkeen pesen vaatteet normaalisti. Sooda kirkastaa valkoisen vaatteen (Sopii myös tavallisten valkoisten vaatteiden huollossa, vähentää harmaantumista), sooda myös poistaa tehokkaasti hajut kuten tupakan ja hien sekä huuhteluaineiden hajut, sooda on myös paras lian poistaja.
Kun vaate on kuiva niin tarkastan sen kunnon kunnolla. Paras apuri on nukanpoistaja, jota tulee käytettyä aina. Sen kanssa tulee olla varovainen, sillä se saattaa aiheuttaa myös reikiä jos painat vaatetta sen kanssa. Kevyt rullaus riittää. Vaihdan napit jos täytyy ja lisään koristeita.

Huom!

Deodoranttitahrat lähtee helposti seuraavin toimin:

- kastele riepu etikkaan ja hankaa tahraa rievulla. 
- Pese normaalisti

Tämän voi tehdä niin värillisille kuin valkoisillekkin vaatteille.

Esimerkkineuleeni huollettiin tuon ylhäällä olleen ohjeen mukaan, jonka jälkeen poistin nukan ja vaihdoin napit sekä kiinnitin virkatun reunapitsin kaulukseen. Lopputuloksena on suloinen ja romanttinen neuletakki.

*    *    *    *    *

" Kauppakassi tehty ilmaisosastolta löytyneestä pyyhkeestä.
Neuletakista poistin nukan, vaihdoin napit ja ompelin reunapitsin kaulukseen "" Alushameen helma pidentyi pätkällä verhoa "" Villakangastakki: Kierrätyskeskus, ilmaisosasto
Mekko: Kierrätyskeskus, ilmaisosasto
Laukku: Itse tehty
Kaulaliina: Itse tehty (tuunausjäte)
Alushame: Tuunattu "


Ihanan talvista päivää kaikille!


12 kommenttia:

 1. Soodavinkki oli hyvä, kiitos! Hajuja olen sillä poistanut, mutta en tiennyt sen kirkastavan valkoista.

  VastaaPoista
 2. Varmasti hyvä tuo sooda tahrojen ja hajujen poistajana. Voisin itsekin mahdollisesti joskus kokeilla sitä, jos tulee tarve saada esim. jokin tahra pois. Yksi hyvä tahranpoistaja on myös sappisaippua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, myös sappisaippua on hyvä. Soodaa olen kuitenkin oppinut käyttämään sen monipuolisuuden vuoksi. Soodaa kun ripauttaa esimerkiksi saappaaseen ja antaa muhia yön yli niin hajut lähtee hyvin. Jos ei heti lähde niin toistaa hajunsyöjä hommelin uudelleen.

   Poista
 3. Sulla on aina niin kivoja ideoita:) Soodaa käytän paljon,esim, yhdessä etikan kanssa aineena joka avaa tukkeutuneet putket. Tänään kävimme ystävän kanssa vaatekirppiksellä, ja tulit mieleeni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soodasta ja etikasta tulee enemmänkin juttuja tänne.

   Poista
 4. Kiitos näistä vinkeistä ja varsinkin tuo soodavinkki oli hyvä valkoisten paitiksien fanille!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tosi hyödyllisistä vinkeitä! En ole aikaisemmin testannutkaan soodaa vaatteiden puhdistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sooda on hyvä siihen hommaan. Kannattaa kokeilla.

   Poista
 6. Hyviä vinkkejä! :) Mä käyn tosi harvoin kirppareilla ja kun käyn, en oikeastaan koskaan löydä mitään :/ Joko mulla ei vaan oo sellaista silmää tai sitten en ole löytänyt vielä hyvää kirpparia Turusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa sanoo tyttöni, että Turussa ei oikein löytöjä tee. Se on aika hassu juttu kun niitä kirppiksiä siellä on iso määrä. Joko siellä ei haluta myydä sitä hyvää tavaraa tai kirppiskulttuuri ei ole ihan samalla tavoin sinne tullut mitä täällä Helsingissä.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!