sunnuntai 29. lokakuuta 2017

Ompele sukat - sarjan toinen osaVihdoin monien mutkien kautta saadaan sarjan seuraava osa esiin. Näiden kaavojen takemiseen meni hieman aikaa kun muokkailin ja testailin erilaisia materiaaleja. Näissä sukissa on enemmän saumoja mitä ensimmaisen osan sukissa. Saumat tosin osuu sellaiseen kohtaan, ettei ne paina jalkaa. Tosin ei ensimmäisen osan sukatkaan kyllä paina kun tekee ohjeen mukaan. Tämä sarja on vähän hidas etenemään mutta kaikki kolme tapaa ommella sukat tulee kyllä mahdollisimman pian blogiin.

Näiden sukkien tekeminen ei ollut mikään helppo tie vaan sain monta kertaa muokata kaavaa sopivaksi, että vihdoin sukat onnituisi. Kolmeosainen kaava, joka tehdään omien jalkojen mittoihin. Toki voi koittaa sukistakin ottaa mallia halutessaan mutta tämä on kuitenkin helpoin tapa tehdä mielestäni. Ohje on vähän kummallinen mutta toivottavasti ymmärrätte edes hiukan mitä koitan sanoa siinä.
Näiden sukkien materiaaliksi sopii venyvä trikoo, jos haluaa muista materiaaleista tehdä niin kannattaa laittaa saumanvaraa ja pienentää sitä mukaa kuin tarvitsee. Eli kokeilemalla. Itse tein kahden paidan jämästä sekä tilkusta, kaikki venyy aika hyvin, joten ohje on tehty sopimaan niihin.* Mittaa ensin jalanpohjan pituus, sukan pituus, nilkan sekä pohkeen ympärys. Ota mitoista pois noin 1cm. Puolita pohkeen sekä nilkan ympärys ja saat näin sukan etu -ja takaosan kaavan. Muokkaa takaosankaavaa sen verran, että siihen saat kantapään kohdan. Piirrä sen jälkeen pohjakappale, jonka kantapääosa on samanlainen kuin varren takaosan kantapääosa. 
* Leikkaa kappaleet kankaasta 0,3cm saumanvaroilla (varoiksi, itse en laittanut ollenkaan saumanvaraa, mutta jos menee metsään niin ei ole enää helppo korjata)
* Ompele ensin pohjan ja varren kantapäät yhteen. Sen jälkeen etu-ja takakappale yhteen. Leikkaa pieni huolittelukaitale varteen (tai leikkaa niin, että varteen tulee esimerkiksi paidan helman käänne), ompele huolittelukaitale sukan varteen. Leikkaa saumanvaroja kapeammaksi ja sovita sukka jalkaan.
Lyhyt suoraommel on paras näissä, ei katkea ja ompeleen jälki on nättiä.Olen valtavan tyytyväinen lopputulokseen ja varmasti tulen jatkossakin tekemään sukkia itselleni näillä eri tavoilla. Tilkkuja saa hyvin tuhottua sekä saa hauskoja erinäköisiä sukkia mitä kaupoista ei saa. Sukkia voi tehdä eri mittaisia ja siihen tarpeeseen kuin tarvitsee. Kaikkien sukkien ei tarvitse olla polvisukkia vaikka itse sen mittaisia nyt teinkin.
Nautinnollista sunnuntaita!

-Melissa-

18 kommenttia:

 1. Ihanat täytyy kokeilla <3 kiitos taas ohjeesta

  VastaaPoista
 2. Tosi mahtavan näköisiä! :) Kivat että eri kuvioita yhdessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa sellaisia sukkia kuin itse haluaa :D

   Poista
 3. Hauskoja sukkia! Kiitoksia ohjeesta! Täytyy kyllä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nämä on kyllä niin helppoja, että näitä tekee ison määrän heti alkuun.

   Poista
 4. Tässä on nyt niin hyvät ohjeet, että ehkä minäkin osaisin;D

  VastaaPoista
 5. Jee ihanaa, kävin heti lukemassa aamulla postauksen, mutta nyt ehdin kommentoida. Pätevät ohjeet, sain mielikuvan, miten lähden leikkelemään sukkakappaleita. Tosi ihania kuvioita sun sukissa. Onko sulla kankaissa mukana polyesteria tai elastaania vai onko ihan puuvillatrikoota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuvillatrikoota on ainaoastaan noissa keskimmäisissä. Muistaakseni nuo muut on sekoitetta. Tarpempaa en muista.

   Poista
 6. Oi että kuinka pirteät ja mukavan erilaiset sukat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Näistä tykkään kyllä itsekkin ihan valtavasti ja meinaan kyllä tehdä lisää näitä samoja.

   Poista
 7. Jee!! En malta odottaa, että pääsen testailemaan näitä sukkaohjeita. Sukat ovat yksi sellainen, mitä olen tähän asti ostanut kaupasta (paitsi tietenkin villasukat).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä pitäisi yksi malli testata. Kun vaan ehtisi :D

   Poista
 8. Hitsi joo, olisi kiva kokeilla erilaisilla tilkuilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin kokeilemaan :) Mä oon kytiksellä kattomassa mitä kivaa saat aikaan.

   Poista
 9. Hei. Kiitos sukkavinkistä. Olin juuri etsimässäjotain johon voisin vaihtaa parin sukkia (projektini tässä vaiheessa sukat alkavat loppua), mutta kokeilenkin ensin itse ohjeillasi. Pidetään peukkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on hauska tehdä :) Pidän peukkuja...

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!