maanantai 30. lokakuuta 2017

Kierrätysjoululahjat

Olen useana vuonna julkaissut joululahjaideoita, jotka useimmiten on toteutettu kierrätysmateriaaleista. Olen puhunut myös siitä, miten huonosti vielä tänäkin päivänä otetaan vastaan kierrätyslahjat. Surullisinta tässä on se, että heti joulun jälkeen kun lähtee kiertämään kirppiksiä, niin avaamattomia joululahjoja on myynnissä valtavasti. Se tekee minut kovin surulliseksi, olisiko viisainta olla hankkimatta lahjoja ollenkaan kun ne menevät heti kiertoon. Hyvä asia on toki se, että tavarat on laitettu kiertoon eikä heitetty jäteastiaan. Ehkä tämä on se iso asia miksi mieluummin teen itse lahjat ja mieluiten kierrrätysmateriaaleista.

Onko ne itse tehdyt lahjat sitten oikeasti niin kamalia mitä useissa keskusteluissa puhutaan? Vai onko se vain kuvitelmaa ja ilkeiden ihmisten panettelua? Mitä enemmän katselen eri askartelu- ja käsityöryhmien joululahjaideoita, sen enemmän olen sitä mieltä, että ne jotka väittää itse tehtyjä huonoiksi, eivät saa lahjoja joko ollenkaan tai sitten vain rasian suklaata. Niin paljon upeita töitä on joka puolella, että on vaikea uskoa moiseen.Kirpputori tavarat ovat rikkinäisi ja likaisia!

Useasti kuulee myös sitä, että joku on antanut rikkinäisiä tai likaisia leluja, astioita ja vaatteita lahjaksi. Tämä on asia, jota en ymmärrä ollenkaan, miksi kukaan haluaa ostaa kenellekkään sellaista mikä on rikki tai likainen? Toki ymmärrän, että joissain astioissa voi olla säröjä ja varsinkin minulla on se, etten niin välitä siitä. Onhan minulla itselläni paljon ilmaisosastolta tavaraa, joissa on halkeamia ym. Mutta, että ostaa sellaisia lahjaksi? Jos joku tällaista tekee niin ihmettelen moista rahan heittämistä roskiin todella. Tosin välillä käy niin, että myös se uusi voi olla rikkinäinen. Itselläni on paljon kokemusta tästä. Jouduin laittamaan kaikki lahjat takaisin, kun osottautuivat rikkinäisiksi ja kaikki oli uutena ostettu. Onneksi yksi lahja tosin oli ehjä.

Haluan joka vuosi tuoda keskustelun esiin, sillä se on monella tapaa tärkeä. Tärkeä kulutuksen vuoksi ja siksi, että vaihtoehtoja kannattaa katsoa luonnonkin vuoksi. Kirppareilla on todella paljon kunnollista ja käyttämätöntä tavaraa ja siksi suosittelen menemään ihan ensin kirppiskierrokselle tekemään mahtavia löytöjä. Tänäänkin kävin pikaisesti Kierrätyskeskuksessa, sillä etsin tiettyä lasiastiaa tyttäreni joululahjaan ja hyllyt notkuu upeista astiasarjoista. Niin monet olisin voinut ottaa kotiin mutta ei tarvita nyt ainoitakaan kippoa ja kulhoa mutta sen lasiastian tarvitsen.


 Millaisia olisi sitten minun vinkit itse tehtyihin kierrätyslahjoihin?


Pestävät pesulaput, pesupussi ja rasia 
( flanelliyöpuku, pitsiverho ja vanha voidepurkki)
T-paidoista yöpuku
neulepaidasta pipo
villapaidasta tossut
villapaidasta pipo ja sukat
t-paidasta säilytyskori ja langan jämistä sukkia
farkuista kaikkea kivaa keittiöön ja kattaukseen

Mukavaa päivää kaikille!

-Melissa-

34 kommenttia:

 1. Sulla on kyllä ollut ihania kierrätysideoita joulahjoiksi,mutta tosiaankin harmi jos eivät kelpaa ihmisille. Täällä olen aika tyytyväinen siitä että säästyn lahjaruljanssilta;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nämä minun kelpaa mutta mitä muualla puhutaan erilaisista itse tehdyistä lahjoista niin onkin toinen juttu.

   Poista
 2. Ihania ideoita :) Voi kun ehtisin ommella tänä vuonna enemmän joulupaketteihin, viime vuonna saldo jäi tosi pieneksi :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla jää tänä vuonna saldo pieneksi kun kukaan ei oikein tarvitse mitään.

   Poista
 3. Kyllä kun ikää on tullut lisää ja kaupat tursuaa turhakkeita vieläpä kalliita, niin itetehdyt kiinnostaisi-jos sais toteutettua :D pitää myös tuntea lahjansaajaa että ei päädy sitte roskiin tai kaapin perälle.Lisää vaan ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Pitää tietää mistä toinen tykkää ja mikä on hänellä käyttökelpoista.

   Poista
 4. Kivoja ideoita :) Ihan turhan paljon heitetään hyvää tavaraa roskiin, vaikka niitä voisi vielä hyödyntää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta. On helppoa korjata oma rikki mennyt tai sopimaton vaate uudeksi kokonaisuudeksi.

   Poista
 5. Ne on vain tietynlaiset ihmiset, joilla on jo kaikkea ja ehkä muutama muu, jotka arvostaa ite tehtyjä juttuja joko kierrätyksenä tai uudestakin tehtynä. Ehkä se on myös ikäkysymys. Ja asenne.
  Miä tykkään etenkin tosta sin alimmasta ideasta. Laitan idean heti ylös, jos tulisi joskus tehtyä. Olen vaan vähän laiska ompelija. Etenkin alottamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma mulla, että aloittaminen on aina todella hankalaa mutta sitten kun homma lähtee käytiin niin tuleekin ommeltua vaikka kuinka paljon.

   Poista
 6. Hienoja ideoita. Monien muiden ohella olen sitä mieltä, että kun antaa harkiten, on lahja iloinen yllätys. Olen itsekin saanut aikoinaan lahjaksi tuotteita, joista en pitänyt. Esim omaan makuun sopimattomia sisustustuotteita ja kiertoonhan ne on lähteneet. Käyttötuotteet on hyviä. Lisäksi itse suosin syötäviä lahjoja.
  Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Meillä taas muut hyödykkeet on toivelistalla.

   Poista
 7. Ihania joululahjavinkkejä ja ideoita *_*

  VastaaPoista
 8. Kivoja kierrätysideoita sinulla! Omassa Leonardo da Vinkki -blogissani jaan myös paljon kierrätys- ja tuunausohjeita. Niitä on hauska keksiä ja tehdä. Ajatuksella annettu kierrätyslahja on myös mukava saada. Olen huomannut, että ainakin kierrätysmateriaaleista tekemäni puhelinpussukat ovat olleet kovassa käytössä. Kun ne aikanaan ovat käytössä kuluneet, on pyydetty uusi. N

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tuunaus on todella hauskaa puuhaa :)

   Poista
 9. Tosi kiva versio noista puhdistuslapuista ja pesupussista. :)

  VastaaPoista
 10. Uudelle pipolle olisi tarvetta, niin täytyy katsella vähän tarkemmin noita neulepaitoja. Toistaiseksi olen yrittänyt löytää niitä villaisempia huovutusta varten, mutta tuohonhan kelpaisi tekokuidutkin. Ja taidankin myös tietää jonkun, jolla voisi olla pesupussille ja -lapuille tarvetta....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kelpaa myös tekokuituiset paidat pipohommiin myös. Tietenkin paras olisi kun olisi villaa mutta sitä on niin vaikea löytää :/

   Poista
 11. Mää en ymmärrä miksi lahja pitäisi ostaa kitpparilta. Tai no siinä tilanteessa jos joku haluaa tietyn arabian tms tuotteen joka ei löydy kuin kirpparilta. Mutta esim lasten lelut on vihoviimeinen mitä sieltä kannattaa ostaa. Itse kannatan kierrättämistä, mutta jota kitpparilta lahjojen hankinnan koska ne jos mitkä lentää nopeasti ihmisiltä joko kaapin perukoille, roskiin tai takaisin kirpparille. Mieluummin teen itse tai ostan jotain tarpeellista uutena. Ja jos tiedän että joku ei arvosta itsetehtyä en tee/osta hälle mitään mutta toivotan hyvät joulut kortilla tai sitten kahvipaketilla. Helpommalla pääsee kun jättää joko lahjat ostamatta tai sitten ostaa/tekee jotain hyödyllistä. Joulun ideahan ei ole lahjat vaan enenpi se yhdessä olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirpparit on täynnä avaamattomia lelulaatikoita. Mekin ostetaan lähes kaikki legot kirppiksiltä, ei ole kannattavaa millään tasolla ostaa uusina kaupasta. Toki myös uusia pelejä ollaan myös ostettu, ovat olleet vielä suojamuoveissa kaikki osat. Muutama kesä sitten ostin meille aika hulpean golf pelin, kannatti.
   Myös keräilyleluja löytää hyvään hintaan kirppareilta, kun kaikki eivät keräilystä juuri tiedä tai niiden hinnoista. Kyllä siis kannattaa.

   Poista
 12. Mulle kelpaisi osa noist kierrätysmateriaaleista tehdyistä lahjoista. Tekisin itse jos osaisin mutta olen niin tumpelo että ei onnistu vaikka kuinka yrittäisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatka yrittämistä niin varmasti opit tekemään.

   Poista
 13. Ei vitsit miten kivoja ideoita, osaispa itsekin olla näin luova ja osaava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mielikuvitus kehittyy sitä mukaa kun tekee. Ei minullakaan aluksi meinannut hommasta tulla yhtään mitään.

   Poista
 14. Tärkeä postaus! Hyviä pointteja. Kirppikset on munkin mielestä kuin aarreaittoja. Ja usein löytää paljon persoonallisempia juttuja kuin kaupasta. En oo koskaan ollut mikään muodin ystävä. Ihania nuo sun tekemät jutut! Olet todella taitava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kirpareilta löytyy vaikka mitä :) Kiitos paljon.

   Poista
 15. En ehkä ihan osaa ajatella, että lahjaksi hankkisin jotain käytettyä, ellei sitten ole kyse todella arvokkaasta esineestä, mutta käytetystä saa helposti "uuden " vähän tai enemmän tuunaamalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse törmään niin paljon uusiin avaamattomiin leluihin, kenkiin, vaatteisiin sekä astioihin, että en näe järkeä ostaa uutta jostakin kaupasta. Minulle kierrätyksen ekologisuus on niin iso asia, että se menee kaiken edelle. Ja toki kun osaa itse tehdä ja haluaa tehdä niitä lahjoja itse, käyttää kierrätysmateriaalia kaikkein mieluiten.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!