sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Joko pitäisi alkaa suunnitella joululahjoja? Villapaidasta tossut


Joka vuosi monissa keskustelupalstoissa keskustellaan itse tehdyistä joululahjoista ja kierrätysjoululahjoista. Keskustelu on useasti hyvin negatiivinen ja on vaikea sanoa, onko ihmiset tosissaan sanojensa kanssa. Ymmärrän toki sen, että parasta olisi ostaa kunnollista kierrätettyä tavaraa ja saada kunnolla tehtyjä käsitöitä. Se on hyvin ymmärrettävää, enkä itsekkään ymmärrä, että joku voi ostaa rikkinäisiä leluja kirpputoreilta tai rikkinäisiä astioita. Kyllä kirpputoireilta löytää kunnon tavaraa hyvään hintaan sekä käsitöitäkin kannattaa tehdä sellaisia, joita osaa ja tekee kunnolla.
Mutta ylipäänsä en ymmärrä sitä, että ei haluta itse tehtyä koska se on noloa tai kaupasta saisi hienompia. Itse kun en ole ollenkaan tätä mieltä. Itse tehty on enemmän henkilökohtainen lahja kuin kaupan muoviset "villasukat".  Itse kun vielä teen lahjoja vanhoista vaatteista niin lahja voi olla vielä henkilökohtaisempi, jos olen tehnyt jotain uutta heidän omista vanhoista vaatteista. Tämän tyyppiset lahjat ovat olleet paljon pydettyjä minulta. Siis perheen kesken.

Yksi joululahja idea onkin tehdä super lämpimät tossut vaikka koko suvulle vanhoista villapaidoista. Minun villapaitani löytyi Kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta, paita oli rikkinäinen, helman ja käsien resorin olivat aivan reikäset ja hajonneet. Paita oli xl kokoa ja monessa kohtaa oli myös tahroja. Laitoin paidan ihan perus pesuohjelmalle ja sain paidan puhtaaksi sekä huovutettua kokoon s.  Koon 36 tossut tuli tästä koosta juuri ja juuri. Huovutuksessa on aina vaarana se, että paita huovuttuu liikaa ja materiaalia on silloin todella vähän. Tämä huovuttui todella hienosti. Tarkista aina, että paita on 100% villaa, jotta huovutus onnistuu.
Huovutettu tossu on todella lämmin ja riippuu tossun mallista millainen vuori on hyvä tossuun. Itse tein kunnon lämpötossut ja vuoreksi laitoin pitkäkarvaista keinoturkista. Lämpötossut voi tehdä myös toppatakista halutessaan. Olen ommellut koko tossun ihan suoralla ompeleella enkä käyttänyt ollenkaan saumuria saumoihin. Oli helpompi tehdä näin. Kannattaa myös säästää kaikki paidan merkit ja laput, jotka voi kiinnittää tossuihin. Itse irroitin niskan merkin ja ompelin sen kiinni toisen tossun varteen. Tule hauskoja pieniä yksityiskohtia näin.

VINKKI: Suuri käsityölehden tossulehtinen 11-12/08 lehdessä on paljon ihania tossuohjeita ja kaavoja. Niistä muokkaamalla saa vaikka mitä ihania tossuja koko suvulle ja kaikki voi tehdä kierrätetyistä materiaaleista halutessaan.Jumpsuit: Fida Outlet
Poolopaita: Itse tehtyNautinnollista sunnuntaita kaikille!

-Melissa-

20 kommenttia:

 1. Voi että mikä idea!!! Jälleen kerran <3 KIITOS!!!

  VastaaPoista
 2. Ihanat tossut! Varmasti lämpimät ja suloiset jalassa! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on todella lämpimät ja ihanan pehmeät :)

   Poista
 3. Vitsit, mikä idea!
  Noi on varmasti parhaat ja lämpimimmät tossut ikinä <3
  Mä ainakin arvostan itsetehtyjä lahjoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse myös arvostan itse tehtyjä lahjoja, se on henkilökohtaisempi kuin kaupasta ostetut.

   Poista
 4. Ooh,aivan ihanat tossut, kyllä taas teit jotain ihanaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä samoja tossuja olen tehnyt ennenkin mutta ne on tehty toppakankaasta. Nämä on kyllä paljon paremmat. Tuo huovutettu villa lämmittää niin hyvin.

   Poista
 5. Ompa ihanat! Just tämmöset itsekin tarvitsisin, ei meinaa normaalit villasukat olla riittävän lämpimät mulle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän sama juttu joidenkin villasukkien kanssa. On pakko olla toiset sukat myös jos on villasukat jalassa. Mutta nää kyllä lämmittää.

   Poista
 6. Ihanan lämpimän näköiset! Mun varpaita on palellut koko illan villasukista huolimatta. Nuo tossut varmasti lämmittäisivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisälämpöä saa jos tekee pohjaan taskun ja ompelee mikrossa lämmitettävät riisipussin, pussin voi laittaa sitten sinne taskuun lämmittämään.

   Poista
 7. On varmaan tosi lämpimät ja tuo turkis on kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on ihan täydellisen lämpimät ja ovat kyllä mun joululahja itselleni :) Seuraavat teenkin sitten jollekkin muulle :D

   Poista
 8. Aivan mielettömän upeat! Näyttää kaupasta saatavalta, tuo turkis tekee ihanan lämpimän ja kotoisan näköisiksi :) Täytyy pitää mielessä kun seuraavan kerran käy kirpputorilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on tosi lämpimät. Huovutettu villa pitää hyvin lämpöä.

   Poista
 9. Aivan huikee idea! Tosi kauniit tossut ja vieläpä kierrätysmateriaalista! Somat nuo turkisreunukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen paita odottaa tossuiksi muuttumista tuolla hyllyllä. Kun olisikin samalla tavalla aikaa kuin ennen...

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!