torstai 17. elokuuta 2017

Kirppistelyn vinkitOlen aika huono antamaan mitään vinkkejä kirppistelyyn tai mihinkään muuhunkaan, mutta koitan jonkinmoisia vinkkejä antaa kirppislöytöjen tekemiseen. Somessa puhuttaa paljon minun kenkälöytöni, miten voi niin monet parit löytyä ja helposti. Ei ne aina löydykkään helposti. Joskus menee pitkä aika ennen kuin löytyy yhtäkään paria kenkiä. Onko tällainen sitten eettistä? Paljon puhutaan siitä, että pienellä vaate määrällä selviää. Minä taas katson, että sillä määrällä ei ole kovin paljon merkitystä, mutta sillä on miten ne hankkii. Uskon, että minun entinen elämä shoppailijana tuotti suuremman hiilijalanjäljen kuin nykytapani kuluttaa. Kyllä, minulla on vaatteita ja kenkiä yli tarpeen mutta minä myös laitan kiertoon nopeasti ne joita en käytä. Minun osta 1-poista 2 tapa on myös käytössä. Eli vaatteeni kiertää nopeassa tahdissa. En myy niitä vaan laitan hyväntekeväisyyteen kaikki. Tosin nyt kyllä tulee osa tuunauksistani myyntiin, vink vink...

Palataan aiheeseen, rakastan haasteita ja varsinkin metsästystä. Löytöjen metsästys on todella mahtavaa puuhaa ja kun tekee huippu löydön, fiilis on aivan mieletön. Jos löytöjä haluaa tehdä kannattaa kiertää eri kirppiksiä tietyin väliajoin, alku viikkko on useasti paras, sillä silloin tulee "uutta" hyllyihin ja ilmaisosastot täyttyy, ilmaisosastot täyttyy muulloinkin, riippuen kuinka nopeasti ne tyhjenee. Pitää opetella sen lempparikirppiksen sykli, miten siellä kiertää materiaalit.
Toinen tärkeä asia on puhelin, ei siksi, että voi soitella vaan kun katsot merkkilaput, leimat ja muut merkit, googleta. Myyjä ei välttämättä ole huomannut kaikkea ja välttämättä täällä Suomessa jokin asia ei ihan hitiksi ole vielä noussut mutta muualla se on jo hitti, niin kannattaa silti napata mukaansa sillä niin kuin tiedämme ihmiset ovat sopuleita ja innostuvat samoista asioista jossakin kohtaa.

Tärkeitä asioita on myös puhtaus sekä se, onko tuote ehjä, tuoksu on tärkeä. Ainakin minulle. Home sekä kaikenlaiset hajusteet ovat huono juttu. Puhdas, raikas tuoksu on tärkeä kun ostetaan. Niitä hajuja kun ei saa millään pois vaikka kuinka pesisi, kokemusta on. Minua itseäni ei häiritse pienet nukat tai langan roikkumiset, koska on helppo poistaa nukka sekä korjata langan roikkumiset. Mutta se pitää näkyä hinnassa. Harvoin ostan sellaista, mutta ilmaiseksi otan kyllä.
Saumat kannattaa aina katsoa tarkkaan, niiden pitää kestää kuitenkin sen verran, ettei päälle laitettaessa repeile. Materiaali itsessään kannattaa katsoa tarkkaan. Siihen silmä harjaantuu ajan kanssa. Toki ostan välillä myös ihan noiden tavallisten vaatekauppojen vaatteita, mutta siinäkin ratkaisee pitkälti materiaali sekä valmistus. Harvoin mutta kyllä teen sitä.


Kengissä katson paljon sitä, että kantalaput ovat ehjät, saumat ovat ehjät, pinta ehjä. En siis juuri osta keinokuituisia muovikenkiä, sillä niiden pinta on lähes poikkeuksitta rikki. Suosin siis nahkaa, kangasta ja muita materiaaleja mutta muovi saa olla lähes aina hyllyllä käyntini jälkeen.

Sekoitekankaat ovat vaikeita kierrätettäviä, joten pyri etsimään luonnonmateriaaleja, joka on valitettavan hankalaa puuhaa. Tämä on asia, johon olen itse alkanut nyt heräillä yhä enemmän ja enemmän.

Aina puhutaan hinnoista ja tähän sanon, että uusi tuote on aina uusi tuote vaikka olisi miten valmistettu. Me ihmiset maksamme jokaisesta uudesta materiaalista ison hinnan. Siksi kierrätys tulee aina halvemmaksi vaikka paita maksaisikin euron enemmän kuin uutena kaupassa. Se hinta ei aina kerro koko totuutta.

Listasta puuttuu varmasti valtavasti vinkkejä ja jokaisella on myös omat vinkkinsä, niitä voi jakaa vaikka kommenttiboksiin ihan estottomasti. Näin jaetaan aloittelijoille mahdollisimman parhaat vinkit ja ideat miten tehdä parhaat löydöt ja mitä kannattaa suosia ja katsoa ennen ostopäätöksen tekoa.


* Kierrä useasti ja monipuolisesti eri kirppareita
* Pidä aina mukana puhelinta, googleta merkit
* Tarkista materiaali, ommel
* Tarkista puhtaus
* Tarkista, että tuote on ehjä
* Suosi luonnonmateriaaleja
* Kaikkea ei tarvitse ostaa mitä näkee
* Mieti mihin tarvitset
* Mitä tarkoitusta varten olet ostamassa


Ja tietenkin vaikka sanoinkin, että kannattaa kiertää paljon myös itselle tuntemattomissa paikoissa niin ne suurimmat löydöt löytää aina niistä tutuista ja turvallisista. Ainakin minulla on näin. Tosin koska rakastan metsästystä, niin nyt uutena innostuksena on tullut korttelikirppikset. Ja hei, vaikka ei aina heti löytäisi kivoja juttuja niin kirppiksillä on kiva kiertää muutoinkin, ilman ostamisia. Jos ei muuta, niin sieltä saa kivoja vinkkejä miten yhdistellä omia vanhoja vaatteita tai miten muokata omia vaatteitaan tai vaikka miltä kattaus näyttäisi kun sekoittaa eri astioita keskenään.
Parastahan kuitenkin on, että jotakin tarttuu mukaan. Ei paljon vaan ihan muutama juttu vain riittää. Tällaisella sade ilmalla on erittäin ihanaa lähteä kirppistelemään, kun jalat väsyy niin voi käydä lounalla tai istahtaa kahville ja leivokselle. Syksyn tuntua on jo ilmassa...


Ihanaa päivää!

-Nelli-

29 kommenttia:

 1. Ja kannattaa katsoa myös ne alahyllyt ;) Siellä on monesti löytöjä mitä muut eivät ole huomanneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hyvä vinkki! Myös hyllyjen perällä saattaa olla piilossa kaikenlaista ihanaa.

   Poista
 2. Olipa tuhti tietopaketti. Kirppikset ovat parhautta ja sieltä löytyy todellisia helmiäkin. Minäkään en osta muovikenkiä tai sekoitekankaita. Joskus mietin, miksi joku on tuonut jonkun vaatteen kirpparille, eikä vienyt kaatopaikalle. On hinnoitellutkin tämän jätteen???
  Itsekin vien joskus "hutiostoksiani" kirppikselle uutena, mutta niitäkään ei mielestäni saa hinnoitella kaupanhintoihin. Hinnoittelu on tärkeä juttu, ja panostan hinnoitteluun niin, ettei kirpparilta tarvitse tavaroita takaisin kotiin ruijata. Joskus kirpparilta löytyy antiikkisia pitsilakanoitakin, joihin joku on suurella työllä nyplännyt tai virkannut pitsit. Näitä aarteita etsin silmä tarkkana ja voi miten kaunista saa tuunaamalla pitsin parenpaan käyttöön. Järkyttävin löytöni oli ikoni, joka oli lattialla kenkien joukossa. Kannattaa siis katsoa koko pöytä ylhäältä alas asti. Ja ne pienet pussit kannattaa myös katsoa, sieltä voi löytyä vaikka sun mitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaan, sekajätteeseen. Kaatopaikalle ei saa enää viedä tekstiilijätettä vaan ne poltetaan.
   Tuo on aivan totta, että hintakritiikkiä olisi hyvä olla myyjällä/myyjillä. Noita pitsilakanoita ja lakanapitsejä pongailen itsekkin ja ovat ikuinen etsinnän kohde.

   Poista
 3. Juu, olen samaa mieltä, että kannattaa ihan ajan kanssa käydä tarjonta läpi ja ostaa vain sitä, mitä tarvitsee. Miksi sitä turhaa roinaa pitäisi siirtää yhden kaapista toisen kaappiin lojumaan? Nykymaailmassa tavaraa on vaan niin paljon yli tarpeen.

  Itse etsin kirppareilta laadukasta käyttötavaraa. Esim. vaatetta itselle ja lapsille. Hyvä kenkien ostopaikka on Kontti. Sieltä olen ostanut itselle lukuisat uudet tai uudenveroiset kengät todella kohtuuhinnalla. Ja nahkaisia vain ostan! Esim. uudenveroisista CATin varsikengistä maksoin 6,5€ ja olleet mulla käytössä nyt jo pari kolme vuotta. Myös farkut ostan käytettynä, kun niitä on niin hyvin tarjolla ihan parilla eurolla. Käytän niitä työvaatteena, joten puolessa vuodessa kulutan puhki. Kirppareilta katson myös nahkalaukut, silkkivaatteet jne. laadukasta materiaalia olevat. Kaikki nahkaiset laukkuni weekenderistä clutchiin olen ostanut kirpparilta. Viimeisin löytöni on uudenveroinen aito OddMollyn virkattu takki 30€.

  Ja meiltä lähtee myös tavara aika äkkiä kiertoon. Lasten vaatteet ja kengät tutuille tai kirpparille ja omat samaten. Mitään ns. sisustustavaraa en osta ollenkaan. Kyllä kierrätys kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavia löytöjä olet tehnyt ja todellakin kierrätys kannattaa. Molempiin suuntiin, niin ostettuna kuin kiertoon laitettuna.

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä:) Sä olet kyllä taitava käyttämän uudelleen kaikenlaisia materiaaleja,etenkin vaatteita:)

  VastaaPoista
 5. Sulla on kyllä tosi hyviä kenkälöytöjä! Hyviä vinkkejäkin. Mun vinkki kirppiksille joissa porukka vie omia omille kojuille on, että katso missä näkyy hyvää tavaraa vaikka et sitä tarvitsekaan. Yleensä se joka ostaa laadukasta vaatteena niin ostaa sitä myös muussakin ja se näkyy kojussa ja sieltä löytyy muutakin kivaa. Hauskaa on pöydistä arvailla millainen myyjä on. Hih tavarat kertovat melkein yhtä paljon kuin koti ja itse yritän bongata oman tyyliset myyjät. Se pätee designlasi etsinnöissä hyvin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, itse teen tuota huomaamatta :)

   Poista
 6. Minullakin lähes kaikki vaatteet kirppiksiltä... tai sitten tyttöjeni entisiä :) Kirppistely on kivaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirppistely on kyllä ihan oma lajinsa ja on todella kivaa puuhaa.

   Poista
 7. Hyviä pointteja! Jos johonkin kyllästyy, sen voi laittaa kiertoon ja se toivottavasti tuo iloa jollekulle toiselle... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Mitä nopeammin laittaa kiertoon, sen varmemmin se löytää uuden kodin.

   Poista
 8. Mulla on useammat housut entisen kotikunnan pienestä kierrätyspisteestä kuin mistään muualta. Se on kätevää kun kaikki on ilmaista, voin ottaa kasan housuja jotka näyttää sopivilta, sovittaa ja vien seuraavana päivänä takaisin ne jotka ei sovi. Inhoan yli kaiken kauppojen sovituskoppeja (ja sitä että yleensä vaatteet vaan ei sovi tai niissä on jotain muuta "vikaa") joten todella hyvä käytäntö mulle. :D

  Nautin itsekin kirppareilla kiertelystä, paljon enemmän kuin muissa kaupoissa. Kirpparilta en yleensä hae mitään tiettyä ja aina löydän jotain joten aika ei ole mennyt hukkaan, kaupasta haen jotain tiettyä (en minä sinne muuten vaivautuisi :D) ja jos en sitä löydä niin mielestäni aika on mennyt hukkaan...

  Aika lailla samalla tavalla katselet tavaroita kuin minäkin, tekokuituja ostan todella harvoin ja yleensä jos ostan niin kyseessä on lasten ulkovaatteet. Niistäkin osaavat pyytää ihan ökyhintoja kun polvet on vain vähän puhki. Huoh.

  Hyviä löytöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on todella ärsyttävää, että ei ollenkaan mietitä hintoja. Pyydetään rikkinäisistäkin liian korkeita hintoja koska ovat merkkiä esimerkiksi tai sitten myyjä suhteuttaa hinnan siihen mitä on itse maksanut tuotteesta uutena. Ei sekään nyt mene ihan noin...

   Poista
 9. Tässä juuri parhaillaan pakkailen ensi viikon kirppispäivään kamoja kasaan, lähinnä lasten vaatteita:) Onhan siinä aina oma hommansa, pesussa, tahrojen poistossa, pienissä korjauksissa, silityksessä(silitän ihan kaikki, sukista lähtien:D), lajittelussa, viikkaamisessa. Mutta kun jaksaa nähdä aina vähän vaivaa, niin kyllä ne on tehnyt kauppansa. Itse olen jotenkin tosi huono ostamaan kirppiksiltä mitään, haluaisin kyllä, mutta täällä meidän paikkakunnalla on jotenkin niin huonokuntoisia vaatteita ja tavaroita myynnissä, ja ylihinnoiteltuja. Ois kyllä ihan päästä joskus kiertelemään johonkin suureen kaupunkiin, jossa ois enempi kirppis tarjontaa, vaikkapa sitten Helsinkiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava idea tuo kirppisloma. Täällä Pääkaupunkiseudulla on monen monta kirpputoria ja löytöjä tekee aina. Eli todellakin kannattaa suunnata joskus kirppislomalle tänne! Suosittelen.

   Poista
 10. Joskus luin tutkimuksesta miten naisten silmät erottavat kymmeniä värien sävyjä enemmän kuin miesten silmät. Tämä johtui tutkimuksen mukaan siitä että naisten silmät ovat kehityksessä erikoistuneet kerääjiksi ja viljelijöiksi. Siinä on väliä sillä että silmä erottaa eri sävyt ja on tietoinen myös muotojen pienistä eroista.
  Tämä siksi että huomaan itsekin kirpparille päästessäni (valitettavasti onnistuu vain Suomessa käydessä täällä Ecuadorissa niitä ei ole) miten silmä takertuu johonkin yksityiskohtaan kaiken sen runsauden keskellä. Jokin väri tai kuvio vain viestittää aivoille, hei, täällä minä olen. Ja sitten huomio kiinnittyy siihen.
  Minulle tämä on valtava nautinto ja jopa suorastaan terapian muoto. Ensin ärsykkeiden hyöky, sitten tietty ärsyke johon katse kiintyy, tarkka ja nopea arvio, sitten jos esine ansaitsee sen, yhä tarkempi tutkailu ja arviointi. Ja lopulta ne muutama harva todella arvokas esine jotka kannattaa mukaan ottaa.
  Yleensä käynnin jälkeen on väsynyt mutta suorastaan voittajamainen olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka en ole tutkimusta lukenut niin kyllä vain se menee juuri noin mitä kirjoitit.

   Poista
 11. Hyviä vinkkejä. Olen kirppari ihmisiä. Nuo vinkit oli aika tuttuja vaatteiden ostossa. Nykyisin ostan enemmän vanhoja esineitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä myös hankitaan myös vanhoja esineitä, varsinkin astioita.

   Poista
 12. Kiitoksia vinkeistä! Kirppistely on kyllä kivaa puuhaa aina silloin tällöin :)

  VastaaPoista
 13. Tosi hyvää asiaa tässä postauksessa, mutta tuli mieleen myös kommentoitavaa. Ensinnäkin tosi hyviä löytöjä olet noiden kuvien perusteella tehnyt, hienoja asuja halpaan hintaan. :) Olen samaa mieltä siitä, että kirpparilta ostaminen on oikein hyvä juttu. Mietityttämään vaan jäi tuo, kun sanoit, että annat aina kaksi pois, kun ostat uuden vaatteen. Se on oman vaatekaapin kannalta toki oikein hyvä juttu, mutta ekologisuuden tai eettisyyden kannalta ei niinkään. Se, että vaatteita luovutetaan keräyksiin, ei ole nimittäin ongelmatonta. Kierrätyskeskukset nimittäin pursuavat tavaraa, eikä kaikelle mitenkään riitä ostajia. Länsimaissa kertyy niin paljon käytettyä tekstiiliä, jota kukaan ei halua, että ne dumpataan takaisin kehitysmaihin, joissa suurin osa näistä halvoista vaatteista tuotetaan orjatyön kaltaisissa olosuhteissa. Paikallinen ompelutaito ja pukeutumiskulttuuri kuihtuu, kun länsimaista tuodaan enemmän ja enemmän tekstiiliä. Lisäksi on ympäristön kannalta erittäin ongelmallista, että vaateita tuotetaan niin halvalla ja sitä kuskataan edes takas ympäri maapalloa. Siksi kirppareilta ostaminen ja siellä myyminen on hyvä juttu, mutta keräyksiin vaatteiden pistäminen ei ole kovinkaan eettistä toimintaa. Minua voi toki korjata, jos tietää, että jostakin tietystä keräyksestä tekstiili päätyy eettisesti hyvään lopputulokseen.

  Toinen pointti, jonka halusin tuoda esille, on oma henkilökohtainen ongelmani asian suhteen, sillä olen homealtistunut. Tykkäisin niin kierrellä kirppiksiä etsien halpoja ja eettisempiä vaatteita, mutta kirpparit haisevat niin pahalle minun nenääni, eikä koskaan voi tietää, millaisesta talosta tuotteet ovat peräisin, joten en halua ottaa riskiä. Siksi olen itse karsinut vaatteiden ostamista, kun en voi enää ostaa käytettyä, enkä halua tukea pikamuotia. Ostan eettisesti tuotetun kalliin vaatteen mieluummin kuin viisi rääsyä ostoskeskuksesta.

  Tosi hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä laitan Hope-yhdistykselle aina ja näin aina tarvitsevan käyttöön. Kierrätys on aina parempi vaihtoehto kuin uuden ostaminen ja jos jotain ei käytä niin järkevintä on laittaa se kiertoon kuin antaa homehtua kotona.
   Kierrätyskeskukset ovat toki täynnä tavaraa (olen käynyt itse katsomassa ja siitäkin löytyy postaus) mutta siitä huolimatta tavaralle useasti löytyy ottajia, myös niille ilmaisosaston vaatteille.
   Toki mikään kierrätys ei ole täysin ongelmatonta ja tällä hetkellä kehitetään paljon uusia tapoja hyödyntää tekstiilijäte.

   Itse homeallergisena sekä monen muun allergian kanssa painivana olen katsonut, että kirppikset ovat kaikesta huolimatta paras vaihtoehto meillä, kemikaaliongelma on uusissa vaatteissa niin valtava, että harvoin kykenen käyttämään uutta vaatetta :(

   Poista
  2. Nythän tekstiilijätettä hyödynnetään aika vähän. Esimerkiksi teiden rakentamisessa sekä renkaissa. Tärkeintä olisi, että saataisiin tekstiilijäte hoidettua omassa maassa eikä lähdetä viemään sitä muualle. Suomessa Kierrätyskeskuksien tekstiilijäte menee polttolaitokseen ja se muuttuu energiaksi (mikä ei sekään ole paras vaihtoehto). Siitä huolimatta valitsen mieluiten kierrätetyn vaatteet kuin uuden, uuden valmsitaminen on niin iso kuorma että mieluiten annan omat vanhat vaatteet (jos niistä ei tehdä mitään uutta) lahjoituksena Hope- yhdistykselle ja ostan kirpputoreilta vaatteeni.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!