lauantai 15. huhtikuuta 2017

Hyvinvointi

Nykyään puhutaan paljon siitä, että hyvinvointivaltio on lakannut olemasta. Mutta itse katson, että hyvinvointi lähtee ihmisestä itsestään, ei valtiosta. Keskusteluissa on myös sanottu, että kun on köyhä niin hyvinvointia ei ole, on vain kamppailua päivästä toiseen ja aina ei pidä olla tilanne se, että käyttää vapaa-aikaa paremman etsimiseen. Mitä ihmettä tämä tarkoittaa?
Miksi köyhän pitäisi olla tekemättä itsensä eteen yhtään mitään? Miksi köyhällä ei saisi olla suunnitelmia parempaan huomiseen? Miksi kuvitellaan, että hyvinvointia lisää se miten paljon valtiolta saa rahaa tekemättä yhtään mitään?

Mitä on minun hyvinvointi? Tai miten sen ymmärrän? 

Se on sitä, että voi hypätä pyörän selkään ja lähteä seikkailemaan, ottaa eväät mukaan. Tehdä ne eväät vaikka siitä mitä kaapista löytyy, ei sitä varten tarvitse lähteä kauppaan. Välillä tuntuu kuin olisi toisessa maassa kun törmää uusiin paikkoihin, joita ei ole aikaisemmin nähnyt. Tai lähteä viettämään aikaa ihan yksin, mennä paikkaan missä nauttii olostaan. Ei mikään kiire minnekkään, katsella ihmisten touhuja, lukea kirjaa, olla vaan itsensä kanssa. Löytää uusia puolia itsestään.

Minulle on myös hyvin tärkeää kerääntyä koko perheen kesken keittiöön ja tehdä yhdessä ruokaa, kattaa pöytä ja syödä kiireettömästi. Ainakin silloin viikonloppuna jos muutoin ei ehdi. On ihana katsella pöytää, olla rakkaiden ympäröimänä. Mutta on myös ihana tehdä itselleen hyvää ruokaa, ihan vain silloin kun on yksin. Nauttia hiljaisuudesta ja kokata lempiruokaansa tai vähintään toiseksi parasta ruokaa. Hemmotella itseään. Ruuan jälkeen voi hyvin laittaa itse tehdyt kylpypommit lämpimään veteen ja laittaa jalat sinne, lempileffa pyörimään ja jälleen nauttia omasta itsestään ja hemmotella itsensä piloille, että jaksaa taas ihan arkea.

Kädentaidot ovat yksi asia mistä hyvinvointini lähtee, nään mitä ihanaa saan aikaan, ihan pienistä jutuista kotiin ja meille päälle. Juuri tuossa miehen kanssa istuttiin teellä ja vaan äimisteltiin sitä miten vähällä rahalla ja lopulta aika vähällä vaivalla oltiin saatu tehtyä upea kattaus, jota vaan katseltiin ja katseltiin. Hymy tuli huulille ja niin keväinen olo.

Hyvinvointi lähtee pienistä asioista, jos nämä pienet asiat eivät paranna omaa oloa niin ei myöskään minkään valtakunnan rahat. Meillä on paljon köyhiä, huono-osaisia mutta heitä ei auta se, että huudellaan heille, että mitään ei kannata tehdä, mitään ei kannata yrittää ja hyvinvointi on sama asia kuin kymmenen telkkaria ja monta autoa autotallissa. Hyvinvointi lähtee todella pienistä asioista, niistä joista nauttii. Mikään ponnistelu ei ole huono asia, mikään ilmaistapahtuman etsiminen ei ole ajan hukkaan laittamista, mikään retki tai luonnossa liikkuminen ei ole turhaa. Kaikki meistä joutuu ponnistelemaan ja tekemään elämänsä eteen kaikenlaisia asioita, mikään ei tule tekemättä mitään. Mutta tasapaino, hyvä olo ja hyvinvointi lähtee aina siitä miten haluaa rakentaa oman elämänsä.

Opinnoissani tutustuin valokuvaamiseen työkaluna ja olen tätä työkalua käyttänyt myös itselleni. Lähde kamera (puhelin) mukana "retkelle", kuvaa asioita, jotka saa sinut surulliseksi, kiukkuiseksi, kuvaa rumaa ja ällöttävää. Kuvaa myös sellaista mikä saa sinut iloiseksi, tuntemaan olosi hyväksi, mikä on mielestäsi kaunista ja ihanaa. Kun katsot myöhemmin kuvia, teet kollaaseja niin maailma alkaa muuttua silmissä. Kohta kuvaa mieluummin niitä kauniita juttuja, jotka tuovat hyvää mieltä, etsiydyt niiden luokse ihan vahingossa, opit nauttimaan jokaisesta pienestä asiasta mikä ympärillä näkyy.

Itse joka kevät alan kuvata lähiympäristöä, miten luonto muuttuu ihan hetkessä. Eilen oli ihan harmaata, tänään näkyy jo leskenlehtiä, linnutkin jo lurittelevat soidinlaulujaan ja huomenna kukkii koko alue. Ihanaa. miten niin harmaasta ja kuolleesta voikaan nousta jotain niin upeaa ja värikästä.

Nämä ovat minun oppimia asioita, joita opin sinä aikana kun sairauteni oli pahimmillaan, kun makoilin sängyssä, enkä päässyt ilman apua edes vessaan. En antanut sairauden viedä minua vaan päätin, että elämä muuttuu kun minä tulen terveeksi. Ja todella opin sen, että minun oma hyvinvointi, henkinen voima ei tule siitä, että saan tukun rahaa, jos muuten asiat ovat pielessä. En vaihtaisi elämääni yhtään mihinkään, enkä kenenkään kanssa. Vaikka välillä joutuukin elämässä menemään alas, jotta pääsisi jälleen ylös. Tämä on elämää ja jos historiaa katsoo niin helpompaa kuin koskaan ennen. Nautitaan siis jokaisesta hetkestä, on ne sitten sillä hetkellä täydellistä matalalentoa tai nousussa parempaan. Me voidaan itse muuttaa elämämme suuntaa, ei kukaan muu.

Miten sinä parannat hyvinvointiasi?Toki minullakin on heikkouteni ja välillä tosiaan harmittaa, että olen täällä enkä siellä

Opin kyllä vielä tämänkin homman. Ihan varmasti. Mieheni sanoi tästä, että on erittäin lohduttavaa, etten osaa ihan kaikkea.

Ihania asioita löytyy luonnosta

Tämä kyltti on jotenkin todella suloinen

Yksi asia mikä ilostuttaa minua, on kirppislöydöt. Tarvitsin kangasrepun tilalle vettähyvlkivän repun ja se löytyi Kierrätyskeskuksesta. Hinta oli 4€, ihan täydellinen. Kirppareita kannattaa kiertää, minulle pelkästään kiertäminen tuo hyvää mieltä, aina ei tarvitse tehdä edes löytöjä. Hyvä mieli tulee siitä, että ihmiset laittaa tavaransa kiertoon, eikä heitä niitä pois. On ihana nähdä miten ihmiset tekevät löytöjä ja tavarat saavat uuden kodin. Sen näkeminen on jo sellainen voima, ettei sitä vaihtaisi.

Ihanaa päivää kaikille

-Nelli-

6 kommenttia:

 1. Luonto tekee hyvää ja rauhoittuminen hyvän musiikin parissa.
  Ihanaa Pääsiäisen Aikaa Sinulle Ja Perheellesi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, luonnolla on valtavan suuri parantava voima.

   Poista
 2. Olen huomannut, että kävely tuolla ulkona usein rauhoittaa. Jokunen ajatus tuosta kirjoituksestasi tuli mieleeni. Sekin on tietysti, että miten kukin sen hyvinvointi-sanan ajattelee. Kun tästä hyvinvointivaltiosta puhutaan, niin itselleni tulee mieleen sellaiset jutut kuin että pääseekö miten vaikkapa lääkäriin ja onko ruokaa miten pöydässä ja miten saa tarpeelliset vaatteet yms. hankittua ja laskunsa makssettua. Tämmöiset perusjutut. Raha ja omaisuus ei tosiaan sinällään tee ihmistä onnelliseksi, mutta jos rahaa on kovin vähän, niin se helposti kiristää pinnaa. Mutta kuten totesitkin, voi yrittää keskittyä niihin asioihin, jotka on hyvin ja tuo iloa karunkin arjen keskelle. Jotkut tietysti on positiivisempia ihmisiä jo alun alkaen ja toisilla taas luonnostaan on vaikeampaa pitää mieli plussan puolella. Hyvää kevään jatkoa ja aurinkoisia päiviä sinne teille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäriin nykyään pääsee useimmiten helpommin kuin ennen ja voi itse valita minne menee. Toki on tapauksia, jotka ei ole mennyt ihan sen mukaan mitä pitäisi, silloin asia pitää viedä ylemmälle taholle. Ruoka asioissa auttaa moni järjestö ja seurakunnat, myös vaatejakoja järjestetään, esimerkiksi Hope-yhdistys. Mutta ne ovat vain tekohengitystä. Mutta oma pointti oli lähinnä se, että köyhäkin voi tehdä elämästään parempaa, eikä niin, että hänellä ei ole enää mitään tehtävissä, niin kuin useasti keskusteluissa sanotaan. Yhteiskunnan pitää auttaa ilman, että kenenkään tarvitsee itse enää tehdä mitään. Mutta mikään ei muutu, jos mitään ei halua tehdä itsensä eteen.
   Itse olen elänyt todella suuressa köyhyydessä ja hetken päästä rikkauksissa. Olen joutunut myös olemaan ruokajonossa ja kokenut sen, että kuukauden kaksi viimeistä viikkoa ollaan ilman rahaa ja syödään kynsiä. Mutta nyt minulla menee rahaa paljon vähemmän kuin koskaan ennen.

   Yhdessä keskustelussa minulle sanottiin kun sanoin, että ihminen voi hyvin kesänkin käydä ilmaistapahtumissa ja hakea vaatteita yhdistyksiltä sun muuta, että miksi ihmeessä köyhän pitäisi käyttää vapaa-aikansa tällaisten asioiden etsimiseen. Olin aika pöyristynyt siitä. Koska minä olen sitä mieltä, että saadaksesi asioita pitää myös itse olla aktiivinen. Tällä tarkoitan sitä, että ei pidä odottaa, että saa kaiken tekemättä mitään. ELi joutuu tosiaan välillä taistelemaan saadakseen asioita, myös minä joudun, olen aina joutunut ja niin on joutunut myös varakkaat ihmiset.

   Minun teksti siis liittyy enemmänkin siihen, että monet ovat sitä mieltä, että kun olet köyhä niin sellaisena olet ja pysyt ja mitään ei enää kannata yrittää tai tehdä. Se on minusta väärä ajatus vaan kannattaa aina pyrkiä ylöspäin siitä ja hyvinvointiin auttaa ylipäänsä vain se, että on itselleen armollinen, tekee myös asioita joista nauttii ja hemmottelee itseään. Silloin jaksaa jatkaa eteen päin kohti omia haaveita ja uusia haasteita.

   Poista
 3. Hieno kirjoitus:)Sinulla on se ihana taito että osaat tehdä tyhjästä aarteita ja muutenkin osaat olla ihanan positiivinen:) Kaunista pääsiäisen aikaa sinulle ja perheellesi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla on asioita mitä osaa tehdä, kaikkea myös oppii kun vain halua on. Itse oppinut valtavasti kaikkea sen jälkeen kun kaaduin sairauden voimasta sänkyyn. Toki minua helpottaa se, että olen kouluttautunut vaatetusalalle aikanaan mutta ompelemaan oppii kyllä kuka vaan, jos kiinnostusta löytyy.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!