tiistai 7. maaliskuuta 2017

Kun mieli halajaa matkalleNiin kuin moni lukijani tietää, kärsin suuresta ikävästä, valtavasta koti-ikävästä. Ikävän kohde on Krakovan upein kaupungisosa Kazimierz. Toki koko Krakova on mielenkiintoinen ja kaunis, helmi muiden kaupunkien joukossa. Tiedän, että löytyy niitäkin, jotka eivät ole päässeet Krakovaan sisälle ja olen muutamista postauksista lukenut myös pettyneitä matkalaisten kertomuksia.
Minulla ei ole kokemusta pakettimatkoista ja muutamiin olen tutustunut nyt ihan vain matkatoimistojen mainosten kautta. Haluankin nyt nostaa oman viime reissun jälleen esiin ja kertoa muutamia vinkkejä siitä miten siellä olemisesta saa enemmän irti.
Luin muutamien matkatoimistojen mainoksia retkistä Kazimierziin ja tietenkin retkikohde kiinnostaa aina eniten. Kazimierz on vanhan kaupungin kyljessä, ihan Wisla- joen rannalla oleva kaupunginosa, jossa sijaitsee myös vanha juutalaiskortteli. Retki alueella kestää toimiston mukaan 2 tuntia ja hintaa retkellä on yli 40€. On toki mahtavaa saada opas, joka kertoo alueen historiasta ja tietenkin alueen julkisuuteen nostaneen Schindlerin listan kuvauksista. Mutta mitä kahdessa tunnissa voi lopulta alueesta nähdä? Tuntuu niin vähältä tuo määrä kun itselläni menee monta päivää pelkästään Kazimierzin katuja kulkiessa.

Krakus Mound (Plaszow)Kazimierz sykkii elämää ympäri vuorokauden. Joka puolella tapahtuu, historia huokuu jokaisesta kadunkulmasta. Kun koskee kylmää rakennuksen seinää, voi tuntea sen tarinan. Alueella on monta synagogaa, jotka ovat museoituja. Myös juutalaisen kulttuurin museo löytyy JCC:n ( Jewish community center) vierestä. Näiden paikkojen läpi käynti vie jo ison osan päivää. Juutalaista ruokakulttuuria löytyy monesta ravintolasta vaikka eivät täysin kosheria tarjoilekaan. Meidän loma Kazimierzissa alkaa aina Ariel- ravintolasta. Siellä syödään aina ensimmäinen lämmin ruoka. Aina. Loma vaan ei lähde käyntiin ilman Arielin latkeseja. Toinen ravintola alueella, jossa on pakko käydä, on Sasiedzi. Tämä taas on puolalainen ravintola.


Juutalaisen ruokakulttuurin ravintolat ja kahvilat

Awiw Restauracja
Ariel Restauracja
Klezmer- Hois
Szalom Falafel
Cheder
Chajim Kohan

Hamsa (israelilainen ravintola, jossa Lähi-idän herkkuja)Jos mietitään ainoastaan Kazimierzia, niin sisälle kaikkeen pääsee pelkästään kiireettömästi alueeseen tutustumalla. JCC kyllä opastaa mielellään. Kulttuurikeskuksen vapaaehtoiset ovat erittäin ystävällisiä ja auttavaisia, jos siis haluaa vinkkejä. Itse olen sitä mieltä, että kannattaa kotona hiukan tutustua alueeseen ja miettiä, missä haluaa käydä. Kaikenlaista on tarjolla.
Ihaninta Kazimierzissa on sen syke: voit hakea kosher-jäätelöä, istua katukivetykselle ja katsella ihmisiä tai sitten maistella Krakovan herkkua zapiekankaa. Niin parasta mässyruokaa, että. Yksi asia mitä jää ikävöimään kun palaa Suomeen.
Krakovan erilaiset markkinat, kirkot ja tavallaan myös turistikaupat ovat nähtävyyksiä, mutta toisaalta turistikojut ja kierrostaksit voi unohtaa, sillä rauhassa alueeseen tutustumalla saa enemmän irti asioista. Esimerkiksi paikallisten itse suosimista kaupoista tekee mielenkiintoisia löytöjä. Minusta ainakin.
Krakovassa on ihanaa se, että voi aamulla lähteä vain kävelemään johonkin suuntaan ja aina löytää jotakin uutta ja kiinnostavaa. Kiireetömyys on valttia ja paras tapa löytää uutta on mennä kävellen. Se on mahtava elämys kaikin puolin. Mukavaa myös siksi, että joka puolelta löytyy hyviä ravintoloita ja kahviloita, joissa voi käydä tankkaamassa ja lepuuttelemassa kipeytyneitä jalkoja. Sen jälkeen taas kengät jalkaan ja ei kun jatketaan. Ei edes huomaa ajan kulumista. Niin paljon on nähtävää ja koettavaa. Itse olen todella huono kuvamaan rakennuksia, mutta olen luvannut opetella tätä jaloa taitoa, sillä onhan se upeaa saada mahtavia kuvia upeista rakennuksistakin. Mutta koettavaa on niin paljon, ettei aina edes tajua ottaa sitä kameraa esiin kun tulee kuvattavaa vastaan. Aina kannattaa lukaista Krakow in your pocket turistioppaasta viimeisimmät vinkit ja tärpit. Sieltä saa hyviä vinkkejä niin ruokailuun, yöelämään kuin nähtävyyksiin. Meillä se on kovassa käytössä joka kerta kun lähdetään. Krakova on kovassa nousussa, joten koko ajan tulee uutta nähtävää. Siksi kannattaa päivitetty versio lukaista. En nyt omaan vinkkilistaan laita linkkejä tai mitä paikkoja ne ovat vaan laitan pelkän listan. 

Vinkit


Schindlerin tehdas
Suolakaivos
juutalaisen kulttuurin museo
synagogat
Wawel
Krakus Mound
Plaszow
basilikat
Puolan ilmailumuseo
barbican
Ojców kansallispuisto
Krakovan historiallinen museo
luonnonhistoriallinen museo
kasvitieteellinen puutarha
apteekki Pod Orłem
Toki Kazimierz saa myös paljon negatiivista palautetta, kuten esimerkiksi, että Kazimierz ja Auschwitz ovat Puolan Disney World. Toki täällä on paljon turistitakseja ja turistikierroksia mutta niille voi hyvin kääntää selän ja kokea kaiken ihan itse. Mutta vaikka kävisi Auschwitzissa niin pitää muistaa, että juutalainen kulttuuri on noussut Kazimierzissa ja elämä juhlii sen kaduilla. Puola on iso osa historiaa joka pitää muistaa.
Jos meidän viime reissu kiinnostaa niin kannattaa klikata tästä itsensä Krakovan värikkääseen maailmaan. Valitettavasti minulta on aikasempi postaus kadonnut jonnekin kun en enää sitä löydä blogistani. Mutta kattava on tämä viime reissukin. Monta ravintolaa, muutama nähtävyys ja paljon asiaa ja tietenkin mukaan mahtuu myös ne rakkaat ompelut ja tuunaukset.


Nautinnollista päivää

-Nelli-

4 kommenttia:

Kommenttia ihan estottomasti vain!