sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Kirpputorit - köyhyyden mittari

Eilen kun surfailin netin salaisessa maailmassa, törmäsin keskusteluun muodista ja köyhyydestä. Keskustelussa nousi esiin miten tärkeää halpavaatteet ovat köyhille varsinkaan kun kirppiksiltä ei saa muuta kuin ryysyjä ja köyhä ei halua ryysyissä myöskään kulkea. Paljon erillaisia syitä löytyi sille miksi kirpparin vaatteet saavat jäädä kirppareille ja miksi mieluiten hankkii halppisvaatteita.

Onhan se totta, että on paljon helpompaa mennä sinne kauppaan ja ostaa uusi vaate kuin kierrellä kirppareita monen monta ennen kuin löytyy edes jotakin pientä. Pitää osata olla myös oikeaan aikaan pakalla kirpparilla, että voi napata parhaat päältä. Tavallaan kyllä ymmärrän kun entinen himoshoppaaja olen ollut mutta tavallaan taas en kyllä pystyisi enää palaamaan entiseen, en ettisyyden vuoksi enkä kyllä muutenkaan. Tämä on paljon kiinnostavampaa puuhaa, etsiä ja löytää, tietää todella, että haluan tuon vaatteen, jos sen eteen on joutunut tekemään vähän töitä.

Onko kirpparit sitten tosiaan niitä paikkoja edelleen, joihin heitetään kaikki rötky? Millä tavoin voisi paremmin luoda kuvaa siitä, että kirpparit eivät enää ole pimeitä luolia, joissa itikat vilisee ja vaatteet ovat reikäisiä ja poissa muodista? Mikä on sitä muotia? Onko se sitä mitä meille muotiteollisuus syöttää vai onko se muoti sitä minkä jokianen luo itse? Itse kun paljon kiertelen eri paikoissa niin olen huomannut sen miten laidasta laitaan ihmisiä kirppareilla kulkee ja miten upeita löytöjä eri kirppis- aiheiset blogit esittelevät. Eikä kirppiksetkään ole enää kaikki pimeitä luolia vaan avaria myymälöitä, joissa tarkkaan mietitään miten vaatteet laitetaan esille.

Minulle kirpparit ovat siis muutakin kuin köyhien ihmisten kauppoja, ne ovat aarreaittoja, mikään ei oikeasti ole niin hauskaa kuin ajella kesällä Helsinki - Turku väliä ja matkalla poiketa makasiinikirppikselle tekemään ihania löytöjä. aivan mahtavaa kaikin puolin. Makasiineissa harvemmin on vaatteita mutta löytää ihania huonekaluja ja astioita. Kannattaa siis aina poiketa sellaiseen jos jossakin tienviitta näkyy. Ihania.

Kirppisvaatteissa ei tarvitse näyttää Kassi-Almalle vaan voi pukeutua oman mielen mukaan ja juuri niin kivasti kuin itse tykkää, myös vaatteiden yhdistely tavallisten vaatteiden kanssa on hauskaa puuhaa. Koska olen farkkutyttö niin farkkuja löytyy kaapista moneen junaan, aika vähän olen niitä mistään enää hankkinut, edes kirppiksiltä. Kierrätyskeskuksesta kolmet ja UFFista löysin yhdet tämän neljän vuoden aikana. Nekin hankin vain siksi kun laitoin ison määrän Hopelle ja osa meni tuunaukseen. Kuvissa olevat farkut on minulla ollut käytössä jo 15 vuotta ja edelleen eniten käyttämäni farkut. Ihan siis lempparit, niiden kanssa sopii lähes mitkä tahansa vaatteet.

Onko kirpputorit siis köyhyyden mittari?


Eilen oli siis tämän loman kirppiskierros ja päälle tietenkin valitsin kirppisvaatteita myös. Tykkään tästä tyylistä ihan yhtä paljon kuin rönsyilevästä boheemista tyylistäni, haluan myös näyttää, että kirppisvaatteet eivät tosiaan ole mitään rytkyjä ja ällötyksiä vaan ihan tätä päivää olevaa "muotia".
Minulle on tärkeintä itse luotu tyyli kuin muiden sanelema "muoti". Vaatteilla saa hullutella, niillä saa kokeilla kaikenlaisia juttuja ja löytää lopulta se oma, itselle sopiva tyyli. Pukeutuminen ei pidä olla niin kamalan vakavaa...


Saapikkaat maksoivat 12€ ja ovat Timberland Earthkeepers Atrus Rugged snap tall zip boot. Niiden hintoja voi googletella vapaasti ja pitää myöntää, että olivat iso löytö. Tietenkin nappasin ne mukaani kun ne Kiertiksessä näin roikkumassa. Kalliit merkkisaapikkaat puoli ilmaiseksi, todellakin.


Neuleen hinta oli 4€ ja kaulaliinan 1,50€
Ei paha...

Takki: Halonen (10 vuotta sitten)
Farkut: Lindex (15 vuotta sitten)
Tekokarvahattu: Tallinna
Neuletakki: Kontti
Laukku: Kontti
Saapikkaat: Kierrätyskeskus
Kaulaliina: Kierrätyskeskus


Loppuun mun on pakko suositella testaamaan strutsivartaita, vihannesriisiä ja madeirakastiketta. Resepti löytyy täältä.
Mahtavan päivän päätös, niin älyttömän hyvää. Meillä tosin resepti hiukan muuttui kun riisiin laitettiin kukkakaalia palsternakan tilalle ja seesaminsiemeniä ei kaupassa ollut sillä hetkellä. Kattauksessa on mukana punareunainen tarjoiluastia Kierrätyskeskuksesta kuten myös kastikekulho ja kastikekauha
Lasit sekä sinireunainen tarjoiluastia on minun perintöäni.
Eli kirppareilta löytyy kyllä vaikka mitä ihanaa. Nämä löydöt ovat jo vanhempia ja blogissani useasti nähtyjä.

Nautinnollista sunnuntaita

-Nelli-

36 kommenttia:

 1. Itse pidän muotia lähinnä kirosanana, vaikka vaatealalla työskentelenkin. Se on keksitty järjestelmä jolla tuetaan "kertakäyttömerkkejä" h&m yms.. Koska eihän vaatteita voi käyttää kuin pari kuukautta kun jo täysin erinlainen muoti on pinnalla ja silloin vanhat on heitettävä pois. Itse kanssa rakastan kirppareiden koluamista, ja varmasti vaikka olisinkin varakkaampi ostaisin suurimman osan vaatteistani siltä. Jos joku pitää kirpputoria jotenkin ala-arvoisena, enemmänkin säälin niitä ihmisiä kuinka kieroutuneet mielipiteet heillä on. Kierrätys ja omat tyylit kunniaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän sama juttu, että muoti on kirosana, siksipä aina sanon tuon lauseen minkä julkaisin. Tyyli on se, joka luo muotia ei toisin päin. Kierrätyksessä ei kyse ole todellakaan ainoastaan halvin vaihtoehto vaan myös kestävin ja useasti jopa kauniimpi vaihtoehto kuin uusi härpäke.

   Poista
 2. Sinulla on kiva blogi. Itsekin olen kirppishaukka ja olen löytänyt perheelleni vaatetta ynnä muuta hyvään hintaan ja ihan merkkivaatteitakin edullisesti. Kirppikset kunniaan. On ahdasmielistä ajatella että sieltä ei löytäisi muuta kuin ryysyjä. Silloin ei ole edes viitsinyt etsiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :)
   Kirppistelyyn pitää varata aikaa ja aikaa ja aikaa, aina ei itsekkään löydä mitään, välillä taas löytyy paljonkin kaikkea mutta sitten kuitenkin jäävät hyllyille ja välillä tuntuu, että ostaa koko kirpparin tyhjäksi.

   Poista
 3. Siis kirppiksethän juuri ovat köyhän pelastus. Pienellä vaivannäöllä pystyy pukeutumaan ja sisustamaan muutenkin kuin halpahallitavaralla. Ihan erityisesti nykyään, kun tuntuu että trendien ja muodin sykli on entisestään lyhentynyt ja trendsetterit jo poistavat ostoksiaan kirppismyynnin kautta siinä vaiheessa kun muodin iso aalto on vasta tulossa. Kirppisostamiseen harjaantuu ajan myötä ja saattaa hyvinkin olla, että jos käy vain joskus ja uudelleen seuraavalla vuosikymmenellä, ei osaa tehdä ostoksia kirppiksellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että kirpparit ovat todellakin sellaisia paikkoja, joita köyhienkin kannattaa mieluummin suosia mitä pikamuoti/ pikasisustus-liikkeitä.
   Kun itse aloitin kirppistelyn niin olin pihalla kuin lumiukko, enkä osannut valita niitä oikeita juttuja, onneksi aika nopeasti opin näkemään mikä kannattaa ja mikä ei. Ei siis tullut hukkaostoja kyllä aluksikaan juuri yhtään. Pari juttua lensi suoraan kassista roskiin kun tarkastelin lähemmin tuotetta. Eli aika hyvin aloittelijalta :) Nykyään on googlekin käytössä kun tehdään löytöjä.

   Poista
 4. Ei todellakaan kirppikset ole mikään "köyhyyden mittari", jos ne jotain edes mittaa niin varmaan luovuutta.
  Oon jo vuosia ostanut suurimman osan vaatteista kirppikseltä, enkä ainakaan itse näe peilistä ryysyläistä. Pidän tuollaisia uskomuksia hiukan hassuina.

  Ja jos mietitään mistä köyhän kannattaa ostaa niin se paras paikka ei todellakaan ole halpakauppa, vaan nimenomaan kirppis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka moi, sun viesti oli mennyt roskapostiin ja nyt vasta sen tarkistin.
   Olen samaa mieltä, että kirppareilta tosiaan löytää hyvää ja laadukasta tavaraa. Monessa paikassa ihan käyttämättömiä vaatteita ja kenkiä. Tietenkin mieluummin ne jalkaan kuin jostakin muusta kaupasta.

   Poista
 5. Kirpparithan ovat parhaita ostopaikkoja, jos ei halua näyttää samalta kuin kaikki muut kolmetoista tusinassa ;) Minun kokoani XXL löytyy harvoin, mutta onneksi aina välillä. Jos ei ihan priimaa olekkaan aina, niin raaskiipa helpommin heittää pois. Entäs ne huonekalut. Tytär kysyi yksi päivä, onko minulla mitään kodissa jota en olisi ostanut kirpparilta tai saanut toisilta. On minulla, 45 vuotta sitten ostettu kirjahylly. =D Vaan minunpa kotini onkin kodikas eikä näytä huonekaluliikkeen mainokselta. Onneksi on olemassa kirpparit ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan näin, paras tapa luoda oma tyyli niin kotiin kuin pukeutumiseen. On ollut aika kiva nähdä varsinkin Kierrätyskeskuksissa isompia kokoja myynnissä ja samaan hintaan kuin on muutkin vaatteet. Varmasti tarvittaisiin enemmänkin isoja kokoja.

   Poista
 6. Miten ihmeessä sulla on farkut kestäneet viisitoista vuotta? Mulla max kaksi vuotta. Päivittäisessä käytössä ei edes vuotta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa vastata tuohon, että mikä se juttu oikein on. Toki kun vaatteita on paljon niin aina ei tule käytettyä samoja vaatteita. Onhan nuokin farkut olleet kaapissa yhdessä vaiheessa lähes käyttämättä. Nyt taas olleet enemmän käytössä.

   Poista
 7. Kirppikset ei tosiaan ole mitään köyhien paikkoja, vaan ihan meille jokaiselle <3
  Minusta kierrättäminen on loistava tapa vähentää ekologista kuormaa, joskin olen viime kuukaudet kärsinyt homekammosta. Liian usein olen törmännyt hometavaroiden myyjiin :(
  Viimeksi eilen kiersin meidän paikallisella ja olihan mukavaa, vaikken löytöjä tehnytkään tällä kertaa. Itse ainakin ostan vaatteen tarpeeseen ja minulle on yksi lysti onko se muotia vai ei :) Tärkeää on tuntea se hyväksi ja sopivaksi itselleen <3 Sun asu ainakin näyttää tosi hyvältä, eikä miltään "köyhän kirppistelyasulta" mikäli sellaisia on olemassakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tämä lähtee enemmänkin ekologisuudesta kuin rahattomuudesta. Toki mulle on tultu useasti sanomaan siitä, että minun pitäisi jättää köyhille eikä ottaa itselleni kun voin ostaa uutena. En meinaa kuitenkaan tätä kantaa harteillani sillä uusi ei ole se minun juttu.

   Poista
 8. Kirppikseltähän voi löytää tosi hyviä vaatteita,olen itsekin täällä löytänyt yhden naisyhdistyksen ylläpitämästä vaatekirppiksestä pari tosi hyvää juttua.Olen itsekin laittanut eteenpäin;se mikä ei minulle enään kelpaa voi olla aarre toiselle ,ja päinvastoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin löytää, kaikenlaista kivaa ja parasta on kun voi laittaa omat vaatteensa kiertoon, jos niitä ei enää tarvitse.

   Poista
 9. Tusinatavarahalparytkyt ovat se syy miksi kirppisvaatteita pidetään ryysyinä. Sen sijaan että parin käyttökerran jälkeen pilalle mennyt lumppu kierrätettäisiin siivousrätin kautta kaatopaikalle tai toimitettaisiin tekstiilien mekaaniseen kierrätykseen, se dumpataan sinne kirpparille ja yritetään vielä nyhtää takaisin alkuperäinen hinta! Rahanahneuksissaan ihmiset ovat itse pilanneet kirppareiden pyhimmän tarkoituksen: hyväkuntoisten ja laadukkaiden tuotteiden kierrättämisen.

  Vanha sananlasku "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" pitää yhä edelleen paikkansa! - "Lamanuorena" mulla on edelleen jäljellä ja käytössä sekä vaatteita/asusteita että tarvikkeita 90-luvulta, joihin säästettiin mm. viikkorahoja parhaimmillan vuosi ennen kuin oli varaa hankkia. Mulla on edelleen mun ekat Lewiksen 501 käytössä! Kuin myös pari talvitakkia ja -kengät. Ja mun eka (ja ainoa) aikuisten fillari täyttää nyt keväällä 25-vuotta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on ihan totta, että kirppareilta löytyy noita huonokuntoisiakin. Kierrätyskeskuksessa on se hyvä puoli, että ilmaisosastolle tulee paljon niin hyväkuntoista kuin juuri noita lörppöjä, joita ei voi laittaa myyntiin mutta meikäläinenkin voi leikellä ne kuteeksi ja virkkailla jotakin.

   Itse etsin kuumeisesti 501 kirppareilta...ei ole tullut vastaan :( Aina liian myöhään siinä suhteessa.

   Poista
 10. Aivan huikea löytö nuo saappaat! Aina silloin tällöin tulee kirpparilla kierrettyä ja tehtyä löytöjä. Ostamista rajoittaa harmittavan usein homeen haju. Joskus se iskee vastaan jo kirppiksen ovella. Olen sen kanssa tosi tarkka johtuen aiemmasta altistumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, että pitää olla tarkkana tuosta homeesta.

   Poista
 11. Meilläpäin minusta kivat jutut hinnoitellaan kirppiksillä liian korkeaksi ja kauppojen alennusmyynneistä löytyy samaan hintaan ihan laatuakin. Nyt tosin kirppistietous yltää fb-kirppiksiin. Ihana tuo karvahattu ja nuo kengat oli kyllä löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, liian monessa kirpparissa hinnat ovat ihan liian korkeat. Esimerkiksi UFF on sellainen, jossa ei kannata käydä muulloin kuin euron päivillä. Ja toki nuo itsepalvelukirppikset ovat välillä kyllä niin omituisia...

   Poista
 12. Mun mielestä toi ajatusmalli, että kirppikset on köyhille on niin 2000-lukua. Silloin, kun aloitin ala-astetta, osa luokkakavereista sai paskaa niskaan siitä, että käyttivät nukkavieruja vaatteita, ja jos joku sattui näkemään jonkun äidin menevän kirppikselle, siitä vasta haloo syntyi. Nykyisin, kun ilmasto ja ympäristö huolettaa, kirppikset ja kierrätyshän ovat ihan muodissa! On idioottimaista heittää käytettävät vaatteet roskiin, ja miksi tuhlata rahaa kalliiseen uuteen, kun halvalla saa vähän käytettyjä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eettisyys on monille se juttu miksi käy kirppiksillä, minä olen yksi heistä. Ja kun katsoo eri tyylisuuntia ja eri alakulttuureja niin kaikki on oikeastaan nykyään muotia ja parhaat palat löytyy kirppareilta.
   Nuo mun saapikkaat eivät ole tainneet olla kenenkään jalassa koskaan kun olivat pohjastaan ihan kulumattomat. Ei näkynyt edes sovituskulumaa mitä välillä näkyy noissa kengissä joita hankin.

   Poista
 13. Kirppareilta löytyy joskus niitä oikeita "vanhanajan" vaatteita jotka kestävät käyttöä ja vanhenevat kauniisti. Nuo halpakauppojen keinokuituiset luomukset eivät kestä käyttöä ja kulahtavat nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että varattomien kannattaa mieluiten kirrellä kirppareita kuin laittaa rahat vaatteisiin, jotka hajoaa käsiin.

   Poista
 14. Musta olis kiva, jos kirppariyrittäjät tekisivät tiloistaan vähän siistimpiä ja visuaalisesti kivempia. Enemmän "normi" vaatekauppojen tyylisiä. :)

  Kiitos osallistumisesta Kivemman blogin Viikonlopun linkkirinkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään on alkanut näin jo olemaankin. Valoisat kivat tilat, tavarat kivasti esillä ja järjestyksessä. Toki nuo itsepalvelukirpparit on erilaisia kun on nuo loosit. Mutta monet niistäkin on tosi kivoja nykyään juuri sen vuoksi, että on valoisaa.

   Poista
 15. Neule on tosi kiva mutta nuo saappaat ovat aivan upeat! Täytyy myöntää että täällä Ecuadorissa on ollut monta kertaa ikävä kirppiksiä, niitä kun ei täällä ole lainkaan. Suomessa tulee sitten kierrettyä, mutta matkalaukuissa on aina painorajoitukset mikä ei salli ihan kaiken ostoa mitä mieli tekisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saappaat oli kyllä huippulöytö kaikin puolin. Olen juuri ollut haastateltavana Etelä-Korealassa ilmestyvään kirjaan, joka keskittyy suomalaiseen kierrätyskulttuuriin. Etelä-Koreassa kun ei oikein myöskään ole kirppareita. On kyllä jonkinlainen vaatteiden kierrätys olemassa mutta sieltä tosiaan hakee vain kaikkein köyhimmät ja vaatteet ovat ihan lumppua. Kirjailija haluaa tuoda uuden näkemyksen sinne ja alleviivata vastuullisuutta.

   Poista
 16. En todellakaan pidä kirpputoreja köyhyyden mittarina, ostan lähes kaikki lapsen vaatteet fb-kirpputoreilta, eikä kyse ole siitä että olisi köyhä vaan se on myös vastuullista, kierrättää vaatteita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tismalleen samaa mieltä. Kirpputorit on myös muuttuneet valtavasti niistä ajoista kun itse olen ollut nuori. 80-luvulla kirpparit oli köyhien paikkoja ja vaatteet erittäin huonokuntoisia. Siihen aikaan kun käytettiin vaatteet aika loppuun.

   Poista
 17. Maapallo ei kestä tätä meidän kulutuskulttuuria ja kulutustapoja on pakko muuttaa. Nopea ja halpa muoti on kestämätöntä niin eettisesti kuin ekologisestikin. En myöskään osta enää huonolaatuisia vaatteita ja näistä syistä välttelen ostamasta uusimpia trendejä halpiskaupoista. Laatua löytyy kyllä ketjuliikkeistäkin, toisaalta kirppiksiltä löytyy myös tosi paljon huonoa tavaraa. Mä pyrin etsimmään kirppiksiltäkin laadukkaita ja aikaa kestäviä vaatteita. Mun lemppareita on vanhat suomalaiset vaatteet :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän ei ole mitään lisättävää. Täysin totta alusta loppuun :)

   Poista
 18. Kirpparit on ihana aarreaittoja <3

  http://pisteitaruudulla.blogspot.com

  VastaaPoista

Kommenttia ihan estottomasti vain!