keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Minä ja Kierrätyskeskus

Tuitui

Aamu oli kylmän kolea, kun hyppäsin autoon ja suunnistin kohti Espoon Nihtisiltaa. Tarkoituksenani oli tutustua Näprän kulissien taakse. Jännitys oli käsin kosketeltavaa: Minulla on treffit Näprän kanssa.


Kun kiertelimme varastoja, niin en voinut muuta kuin kauhistella pois heitetyn tavaran määrää, mutta samalla olin huojentunut, että tavara oli siellä, eikä kaatopaikalla. Valtava määrä kirjoja, vaatteita, huonekaluja. Vaikka ja mitä tavaraa. Lajittelussa laitettiin hienosti myymälöihin tarvittava tavara oikeisiin laatikoihin. Puuverstaalla tuunattiin upeita juttuja ja verhoomossa oli täysi tohina päällä. Tekijät saavat käyttää omaa mielikuvitustaan muokatessaan vanhasta uutta. Pokkareiden kansilla päällystetty tuoli kiinnosti minua kovasti, kuten myös vanhasta matkalaukusta tehty tarjotin. Niin kauniita!

Näprän ilmaisosastolta voivat koulut, päiväkodit, kerhot sekä muut ei-kaupalliset tahot hakea askartelutarvikkeita toimintaansa varten.

Mitä enemmän kierreltiin ja juteltiin, sen vakuuttuneemmaksi tulin toiminnan tärkeydestä. Ja tämä kuuluu kaikille; tätä samaa toimintaa pitäisi muidenkin kaupunkien tehdä. Me hukumme jätteeseen eikä mikään ole niin mahtavaa, kuin laittaa se kiertoon. Toiminta työllistää ja tukee harrastuneisuutta. Kierrätyskeskus on myös erilainen paikka tehdä vaapaaehtoistyötä.


Kierrätyskeskuksella on valtava määrä ammattitaitoista väkeä ja monta ammattikuntaa tekee yhdessä töitä. Oli mahtavaa nähdä prosessi tavaran päätymisestä myyntiin tai ilmaisosastolle tai käsityöläisen verstaalle. Ei voi muuta kuin nostaa hattua. 
Kierrätyskeskuksen toiminta on laajaa ja palveluja on moneen lähtöön: on noutopalvelua, kotiinkuljetusta, on Näprä ja PlanB, jonka tuotteet ovat suorastaan taiteellisia.Minä pääsin myös Näprän hommiin mukaan ja tutustumaan siellä puuhaaviin ihaniin naisiin. Sain kuulla monenlaista tarinaa siitä, miten kukin on löytänyt tiensä Näprän toimintaan mukaan. He ovat vapaaehtoisia ja näkisin myös itsenikin vapaaehtoisena vielä joskus Kierrätyskeskuksessa.
Näprä on Kierrätyskeskuksen kädentaitopalvelu, joka kannustaa käyttämään askarteluissa sekä muissa kädentaidoissa kierrätysmateriaalia. Näprän askartelutuotteita sekä kankaita voi ostaa myymälöiden Näpräosastoilta. Sieltä minäkin olen monet vetoketjut, nauhat yms. tarvikkeet löytänyt. 


Kaiken lajittelun ja hääräämisen lisäksi Näprä on mukana esimerkiksi messuilla. Mikä parasta, heillä on pajatoimintaa ja vieläpä todella mielenkiintoista pajatoimintaa, käykäähän klikkaamassa ja tutustumassa! Tulossa on farkkuviikonloppu sekä kenkätuunausta. Kannattaa todella tutustua ja ilmoittautua pajoille. 


Tämän kierroksen jälkeen kannustan kaikkia lukijoitani tuunaamaan vanhaa, lahjoittamaan eteenpäin tai myymään kirpputorilla tavarat ja vaatteet. Ei enää roskiin. 

Mahtavia tuunailuja ja ideoita tälle päivälle!

20 kommenttia:

 1. Mahtava paikka ja hienoa työtä.Erityisen ihastunut olen tuohon ilmaisosastoon-koulujenkin pitäisi ottaa enemmän käsityötunneille kierrätysmateriaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain kannattaisi ja toinen mikä olisi hieno juttu tehdä kouluissa on juuri omien vaatteiden tuunaus. Lapset ja nuoret innostuisivat varmasti.

   Poista
 2. Kiitos että vinkkasit noista pajoista, en tiennyt että sellaista toimintaa on kierrätyskeskuksessa. Aivan mahtava juttu! Pajoista saa varmaan vinkkejä miten lähtee liikkeelle tuunaamaan vanhasta uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ei muuta kuin ilmottautumaan pajoille ja tutustumaan tuunauksen ihmeelliseen maailmaan. Täällä blogissakin on materiaalivinkkiä, mitä kannattaa tuunaajan kerätä "varastoonsa" ja super helppoja tuunauksia aloittelijoille. Omina postauksinaan :)

   Poista
 3. Vaude! Upeaa, että tällainen toiminta tuntuu vain lisääntyvän ihmisten tietoisuuden lisääntymisen myötä. Siellä etelässä on ilmeisemmin vielä enemmän tätä tuunaustoimintaa kuin meillä. Vaikka täälläkin jo monessa paikassa sitä tehdään mm.tuossa meidän läheisellä kirpparilla.

  Pitäis käydä itsekin paikallisessa kierrätyskeskuksessa, kun en oo aikoihin vieraillut. Tosin meidän lähikirppis on niin ihana, että ei ole tarvinut lähteä merta edemmäs kalaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä tehdään todella mielenkiintoista ja monipuolista työtä. Itse taas tykkään Kiertiksestä niin paljon, että tulee käytyä harvoin muualla.

   Poista
 4. Hieno postaus:) Sulla on muita bloggareita hieman erilaisempi yhteistyökumppani;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan meitä tällaisia bloggaajia aika montakin mutta sellaista yhteisöä meillä ei ole. Ja mä hei olen vähän erilainen muutenkin :D

   Poista
 5. Hieno postaus. Mä tuunailen kanssa joskus, mutta aika vähän nykyään ehdin (kankaitakin ihan liikaa jo muutenkin, niistä puolet vähintään kuitenkin huuto.netistä ostettu ompelu-uransa lopkettaneilta) ja mies ei kestä, kun mä en mitään suostuis roskiin heittämään. No olen ruvennut lahjottamaan materiaalitori kierrättäjille palstan kautta matskuja, joita en pysty pois heittämään, mutten kerkiä ite käyttämään. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että lahjoitat eteen päin etkä heitä pois. Se on tärkeää laittaa kiertoon. Luulenpa, että tuo käsityötarvikkeiden hamstraus on ihan yleistä meille ;) Tämän minun "vuosi ilman uusia vaatteita"- haasteen aikana on minulla ainakin järkevöitynyt hankinnat, kenkiä tulee kyllä edelleen hankittua liikaakin mutta kierrätyksellä nekin.

   Poista
 6. Kierrätyskeskukset tekevät tosi hyvää työtä. Onneksi täällä meidänkin suunnalla on toimintaa, monet siellä näpräävät taidokkaita käsitöitä kierrätysmateriaaleista myyntiin. Suurimman osan ompelutarvikkeista minä ostankin kirppiksiltä tai kierrätyskeskuksesta, vetskareita, nappeja yms. löytyy hurjat määrät. Toki luovuutta saa enemmän käyttää, että sopivat kuhunkin projektiin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää työtä tekevät todellakin ja tätä tarvitaan ihan koko Suomen laajuisesti.

   Poista
 7. Vau, melkoinen aarreaitta! Olipa kiva kuulla, miten hienoa toimintaa teiltä sieltä löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Kierrätyskeskus on todellinen aarreaitta. Sieltä löytyy aina jotakin mikä lähtee mukaan.

   Poista
 8. Tuolta löytyisi varmasti aarre jos toinenkin! Hienoa työtä tekevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, sieltä löytyy kaikenlaisia aarteita :) Eilen juuri tein mahtavat löydöt...

   Poista
 9. Varmasti mukava reissu ja ihana aarreaitta.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 10. Viime vuosina olen lahoittanut lähes kaiken käyttökelpoisen tavaran ja vaatteet lasten koulun kirppiksille. Vähän on myyty myös netissä. Lähinnä huonekaluja. Parasta on yrittää olla ostamatta liikaa. Tuntuu, että kaikki hukkuvat nykyään liikaan tavaraan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin helppo ostaa koko ajan uutta tavaraa. Toki minäkin hukun kenkiin kun niitä keräilen. Koitan tosin myös kovasti käyttää kenkiäni.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!