sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Katsaus miten himoshopparista tuli himotuunaaja

Toivepostaus


Tätä postausta on pyydetty paljon ja nyt vihdoin avaan kunnolla tai ainakin yritän avata omaa matkaani tuunaajaksi. Postauksessa ei paneuduta eettisyyteen ja oikeuksiin vaan ihan minun omaan matkani. Eettisistä asioista voidaan toki puhua, se ei ole kiellettyä. Olen siis ollut himoshoppari, joka osti vaatteita, kankaita, lankoja ja kenkiä joka kuukausi uutena. En juuri välittänyt siitä, oliko tuotteet sekundaa vai ei. Kunhan uutta sai. Hulluinta tuossa oli se, että halusin vaatetusalasta irti, koska se ei antanut minulle enää mitään ja minua ärsytti kun laatu huononi huononemistaan. Mutta enpä asiaan muutoin juuri kiinnittänyt huomiota.
Kun sairastuin ja jouduin jäämään kotiin niin aloin hiljalleen miettiä asioita toisella tavalla. Luin paljon miten vaatteita nykyään tehdään, eettisyys alkoi tulla mukaan kuvioon. Luonto ja ihmisoikeudet hyökkäsivät silmiini.
Tässä vaiheessa aloin hyvin pienesti tuunnailla vaatteitani tai meidän vaatteita ja uskaltauduin kirpputoreille. Tämä oli vielä aika pientä mutta uuden shoppailu väheni paljon, paitsi kankaiden ja lankojen osalta.
Vasta kun muutimme Helsinkiin takaisin niin tapahtui isompi muutos ja sen muutoksen sai aikaan. 
Fashion Revolution.


Kampanjan tarkoituksena on pukea vaate väärinpäin päälle, kuvata se ja kysyä: Who made my clothes? ja postata kuva vaikka blogiin.

Kuva

Oma matkani trash fashionistaksi ei ollut ihan sormi näpsäytys- juttu vaan kesti tovin ennen kuin olin valmis osallistumaan "Vuosi ilman uusia vaatteita"-haasteeseen. Haasteeseen tarttuminen kesti noin vuoden. Mutta shoppailuinto oli jo ennen haastetta alkanut hiipua ja kankaita ei tullut ostettua enää samoja määriä kuin ennen. 
Meidän vieressä on Lankamaailma, niin voitte uskoa, että rahaa paloi siihen kauppaan ja voin myös sanoa, että vaikka en osta vuoteen lankoja niin saan meidän perheelle monet paidat neulottua tästä määrästä mitä täällä nyt on. Eli ei lankoja enää, ei kankaita, eikä kenkiä tai vaatteita.

Alku meni hienosti, neljä kuukautta, kokonaista kuukautta en käynyt missään ostoksilla. Ompelin kangasvarastoja tiuhaan, pienensin tilkkuvarastoja, tein keskeneräisiä valmiiksi ja vanhat vaatteeni alkoivat saada uutta muotoa. Mutta tämän jälkeen iski järkyttävät vieroitusoireet. Tilanne oli järkyttävä, onneksi kesäaikana sain suurimman tarmon purettua pyöräilyyn, joten siitä oli iso apu shoppailuvimman kolkutellessa oveeni. 
Tässä vaiheessa aloin kierrellä kirppareilla ihan viikottain. Pyrin kuitenkin hankkimaan ensin ihan käyttöön vaatteita kunnes jotain kautta eksyin Kierrätyskeskukseen. Koko taivas repesi sillä hetkellä ja pahuus otti vallan ihan kunnolla, aluksi. Miehenikin sukelsi syvälle astioiden osalta ja tuntui kuin olisimme tulleet hulluiksi. Kun Kierrätyskeskuksessa oli tekstiilipenkojaiset, toin monta säkillistä roipetta kotiin ja romppeen laahaaminen jatkui jonkin aikaa, ennen kuin tilanne alkoi rauhoittua ja järkevöityä.

Suurinosa tuunauksista, joita näette on vanhempia roippeita joita olen tuossa puuskassani hakenut. Nykyään otan muutaman kiinnostavan jutun, joka on joko pienellä fiksauksella käyttöön otettava tai sitten sellainen josta keksin heti jotain uutta. En siis kaikista kommenteista huolimatta kanna säkki kaupalla tavaraa ilmaisosastoilta. En enää.

Olenko tänä aikana sortunut ostamaan uutta? Kyllä mutta tarkan harkinnan jälkeen. Krakovasta ostin muistoksi farkut, paidan sekä kengät. Olen hankkinut myös kunnolliset talvisaappaat (maiharit sekä lumikengät) Ja kahdet farkut. 
Eli kahden vuoden saldo uusien vaatteiden osalta olisi tuossa. Kankaita olen ostanut myös todella harkiten, jättipaita on täällä jo esitelty, sen kankaan lisäksi olen ostanut tämän vuoden aikana muutaman kankaan ja nekin siksi kun ei löytynyt vastaavaa ilmaisosatolta. Mutta ne riittävät. Lankoja en ole ostanut ollenkaan.

Mutta ei tässä vielä kaikki, minulla on vielä opittavaa haasteessa ja siksi jatkan sitä. Koskaan en pääse vaatehulluudestani eroon, enkä edes yritä mutta pyrin järkevään ratkaisuun senkin osalta. Suurin heikkous on kengät, niin kuin olette huomanneet. Mutta niitäkään ei enää tule ovista ja ikkunoista ja onneksi tyttäreni ottaa aina osan niistä kengistä omaan kottiin. Ei mene hukkaan meillä mikään siis. Tämä matka on ollut pitkä mutta matkaa on vielä paljon kuljettavana. Paljon on opittu ja paljon vielä oppimatta. 


HAASTE!

Joten tämän postauksen sekä Kierrätyskeskus käynnin innoittamana heitän nyt haasteen lukijoilleni!
Aiheena on kierrätysmateriaali ja se voi olla mikä tahansa ja voit tehdä mitä tahansa. Vaatteen, sisustuselementin, huonekalun, askartelun. Minkä vain. 
Jos et tuunaile niin voit tehdä trash fashion postauksen. 
Postauksesi voi laittaa tämän postauksen kommenttikenttään niin jossakin vaiheessa teen kaikista postauksista oman postauksen. Instassa olevat voivat käyttää hastagia #villananna niin kuvat näkyvät kaikille sieltä myös. 
Aikaa on tehdä haaste toukokuun 30 päivään asti. Kesäkuussa tulee sitten kooste. Ja ei muuta kuin suunnittelemaan!

Ihanaa päivää

Nelli

39 kommenttia:

 1. Oli kiva lukea innostuksesi taustoja :) Mun ompelu- ja materiaalin tuntemustaidot eivät ole sitä luokkaa, että pystyisin ja osaisin hyödyntää kaikkia kierrätysmateriaaleja. Mutta ehkä vielä jonakin päivänä kun aika on kypsä ja elämäntilanne suo :)

  Iloista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi haasteelle on annettu pitkä aika ;) Hyvinkin saatat tässä ajassa napata farkut ja tehdä niistä vaikka laukun...

   Poista
 2. Täällä toinen, joka pyrkii vaatetusalasta työpaikkana eroon :D Se on yllättävän vaikeaa monikymmenvuotisen uran jälkeen. Oli mielenkiintoista lukea matkastasi tuunaajaksi. Löysin yhteneviä kohtia omaan matkaani, ehkä joskus kertoilen minäkin siitä enemmän blogissani. Olen mukavassa haasteessasi mukana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, HIneoa Pirjo. Sinullakin on niin mahtavia ideoita, että jään mielenkiinnolla odottelemaan.

   Poista
 3. Tartun haasteeseen ihan sukkana. Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäpä yksi monista... tai tuorein tekele http://eskuri.blogspot.fi/2016/04/isannan-vanhat-housutt.html

   Poista
 4. Mielenkiintoista oli lukea kuinka sinusta tuli tämmöinen huipputuunaaja:) Voisi olla kiva osallistua haasteeseen, jos joku kiva idea ilmaantuu. Itsellänikin on muuttunut kirppariasiointikin tarkemmaksi. Miettii, ettei tulisi turhaa tavaraa kotiin, kun sen pitäisi vähentyä mieluummin. Ja noista kankaista, niin ennen ostelin myös varastoon kirppreilta, mutta nyt yritän miettiä kankaan nähdessäni, mitä siitä tekisin. Ja jos en keksi niin se jää (kenties) ostamatta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen siivoilin kankaita ja kauhistelin, että olenko oikeasti hankkinut tällaisia määriä joskus. Ja mitä ihmettä niistä oikein tekisi...

   Poista
  2. Tässä nyt sitten minun haastetyöni: http://vaaranlaella.blogspot.fi/2016/05/kierratysyopaita.html
   Ja toinen äskettäin tehty juttu kierrätysaineksista: http://vaaranlaella.blogspot.fi/2016/04/tuubihuivi-ja-kannykkalaukku.html.
   Kiva kun järjestit tämmöisen haasteen, kiitos siitä! Tälläinen haaste voi laittaa ompeluvipinää näppeihin, kun on jokin syy miksi tehdä.

   Poista
 5. Olipa hauska lukea tarinasi. Olet kyllä aikaansaava ja vaatteista ei älläkään tavalla sinulle puutetta tule. Tuunaukset ovat kekseliäitä ja tietenkin se, että annat uuden elämän hylätylle tuotteelle. Itse puutarhahommissa pohdiskelin tänään, että niukkudessa olisi kyllä tilaa luovuudelle. Nyt lähinnä yritän saada valmiiksi niistä kaikista kangaspinoista mitä minulla on. Kankaat ovat vaan niin kauniita...mutta yritän saada jotakin aikaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Sanne-Maija :) Jään mielenkiinnolla odotamaan.

   Poista
 6. Hyvä Sinä ♥ Mä fanitan sun kekseliäisyyttä ja taitoa tehdä vanhasta uutta! Mun pitää funtsia, että keksisinkö mäkin jotain tähän haasteeseen =)

  Mukavaa sunnuntai-iltaa ja hyvää alkavaa viikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on myös kekselijäisyyttä sen verran paljon, että varmasti jotakin keksit.

   Poista
 7. Oli mielenkiintoista lukea sun tarinaasi! Sinä kyllä annat niin monelle tavaralle uuden elämän, että hattua ihan nostan :). Kirppisten kangasvalikoimat ovat itselleni pahimmat, kun en henno jättää edullista löytöä sinne, vaikka varsinaista käyttötarkoitusta ei sillä hetkellä olisi mielessä. Tosin tunnustan olevani aika maltillinen kuluttaja ja kirppiksilläkään en ole nyt moneen kuukauteen käynyt. Minulla olikin ajatuksena tässä toukokuussa tehdä pitkästä aikaa kierrättämällä muutama juttu, joten jos vaan ajan ja voinnin puolesta pystyn, niin osallistun kyllä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla löytyy samaisia kankaita omasta kangasvarastosta. Tosin ostan hyvin harvoin kankaita kun nuo vaatteet haastaa mua paljon enemmän tällä hetkellä.

   Poista
 8. Ihana blogi sulla! :) Minä oon tehnyt tuunaushommia harrastuksena pitkään. Mun tuunauksia löytyy mm. täältä: http://mustiajuttuja.blogspot.fi/

  Vaatteiden leikkuujätteestä saa punomalla myös ihania koruja, festarirannekkeita tai miksi näitä nyt haluaa kutsua ;) Itse kun en meinaa malttaa heittää mitään roskiin. https://www.facebook.com/SMSrestyle/photos/a.1706989799589616.1073741832.1688267278128535/1708418099446786/?type=3&theater

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Pitää tulla tutustumaan töihisi :)

   Poista
 9. olipas kiva lukea tämä taustoittava postaus. Muistan kyllä sen kesän jolloin julkaisit ompeluryhmässä varmaan päivittäin uuden mekon kuvan... ;) silloin et muistaakseni tehnyt vielä kierrätysjuttuja. On kyl hieno lukea aina näistä herätyksistä. Itselläni on vielä matkaa kuljettavana, mutta parempaa kohti mennään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt koko tämän blogin aijan tuunaus juttuja mutta se on ollut todella pientä. Piti ihan tarkistaa, että mikä kesä se mahto olla ja veikkaisin kesää 2013. Silloin tuli aika liukuhihnalta tavaraa ulos, enemmän mitä nyt. Vaikka päivittäin tässäkin postailen.
   Ei kaikki muutokeset tapahdu yhdessä yössä ;) Ja jokainen valitsee itselleen sen parhaimman tavan olla eettisempi. Pidän tärkeänä, että ihminen edes pysähtyy miettimään asioita ja saa ideoita. Itsellänikin on pitkä matka kuljettavana tässä asiassa mutta pikku hiljaa...

   Poista
 10. Kuten jo kaikki aiemmin totesivat: kiva kuulla tarinaa tämän tuunausinnon takaa. Oot kyllä supertuottelias. Minä täällä suunnittelen yhden tuunauksen ja postauksen tekemistä, niin sinä tehomimmi oot jo tehnyt 5 uutta tuunausta ja kaikista kattavat postaukset. Huh, ei hidas kerkiä ees kommentoida :D

  Otan haasteen vastaan, vaikka se mulle ei ihan hirveen suuri olekaan. Mun seuraava proggis taitaa kelvata, kun teen vanhasta jakusta vauvalleni liivihameen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä itsekkin ihmettelen, että missä välissä mä näitä oikein teen. Tosin useimmat ovat aika helppoja toteuttaa ja niissä aikaa ei mene kuin max. puoli tuntia.
   Jään mielenkiinnolla odottamaan kaikkien töitä :I

   Poista
 11. Tämähän on ihan mun haaste! Ennen heitin tavaraa menemään aika surutta vaikka en mikään himoshoppaaja ole koskaan ollutkaan, mutta en ole tykännyt siitä, että kaapissa on mitään ylimääräistä. Osan vaatteista lykkäsin jonnekin UFF:n laatikkoon, mutta voi sitä materiaalin määrää jonka laitoin silloin menemään! Nyt en heitä mitään pois ennen kuin vasta tarkan harkinnan jälkeen ja uudehko bloginikin on kokonaan kierrätys-teemalla joten mukana haasteessa siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, itse olen vähän jo unohtanut koko homman. Pitääkin nyt mainostaa kun on vielä hetki aikaa :)

   Poista
 12. Oli ihan unohtaa koko haasteen! Täällä kuitenkin uusin tekeleeni: http://mademoisellecamomilla.blogspot.fi/2016/05/omasta-paidasta-tytolle-mekko.html

  Oli muuten kiva kuulla ajatuksistasi!:) ihailen taitoasi tuunata vanhasta omaperäistä tai juuri sinun tyylistä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa, hienoa, että osallistuit :)

   Poista
 13. Viimetinkaan jäi, mutta ehdin sittenkin! Tässä linnki minin vastaukseeni kierrätys/tuunaus haasteeseesi: http://vaateviidakko.blogspot.fi/2016/05/toukokokuun-kierratyshaaste.html

  VastaaPoista
 14. Täällä minun kauluspaidasta tehty laukku:

  http://upcyclelina.blogspot.fi/2016/05/upcycled-bag-from-old-shirt.html

  VastaaPoista
 15. Ihanaa, mahtavaa. Teidän kaikkien töistä saa mahtavan postauksen <3

  VastaaPoista
 16. Viime tipassa ehätin minäkin mukaan haasteeseen :)
  http://virvalilja.blogspot.fi/2016/05/kierratysfarkkuiset-kesakassit.html

  VastaaPoista
 17. Mielenkiintosta lukea sun taustoista. Mä shoppailin ennen tosi paljon, mutta nykyään oon vähentänyt sitä ja panostan enemmän laatuun kuin määrään. Aika ei riittäisi ompelemisen tai tuunaamisen opetteluun, joten ostan tästäedes vaatteeni silti kaupasta tai kirpputoreilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo paidan nappien vaihtaminen on tuunausta, eli tuunausta on monenlaista. Tärkeintä luonnon kannalta on hankkia tarpeeseen tai kierrätettyä vaatetta.

   Poista
 18. Hienoa että osaat olla eettinen ja ihmisoikeudet huomioon ottava kuluttaja. Kirpparit ja kierrätyskeskukset ovat hyvä "hulluuden" muoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kyllä erittäin hyvä vaihtoehto :)

   Poista
 19. Oli mielenkiintoista lukea taustoistasi. Minä ostin ennen myös ihan liikaa kaikkea. Niistä ajoista olen järkevöitynyt paljon. Nykyään tulee kyllä ostettua mekkein kaikki uutena, mutta yleensä tarpeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee sitä nykyäänkin mielihalulla välillä ostettua mutta onneksi todella harvoin kun kirpputorille kun menee niin on nähtävä vaivaa. Vaikka meillä on tuossa vieressä kirppari niin ei sieltä aina kaikkea löydy ja toista kirppistä ei ihan lähellä sitten ole. Joutuu menemään niin ristiin ja rastiin :)

   Poista
 20. Mielenkiintoinen postaus ja tosi hienoa, että olet onnistunut pääsemään kierteestä irti :) Tuunailu on kyllä hauskaa ja lopputulokset tosi uniikkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuunailu on todella mahtavaa puuhaa ja varsinkin nyt kun teen lähes pelkästään tekstiilijätteestä uutta...

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!