tiistai 19. huhtikuuta 2016

Karpaloleipä

Tuitui

Tänään tulee ulos aivan ihanan herkullisen hävikkileivän resepti. Meillä on jälleen ollut tälläinen mitä kaapista löytyy aika ja on hienosti saatu tehtyä elintarvikkeiden jämiä sun muita pois. Joten tämä resepti sisältää vähän mitä sattuu. Täytyy tosin sanoa, että mikään ei ole niin hyvää kuin itse tehty leipä. Meillä ainakin nämä leivät katoaa todella nopeasti. Murustakaan ei jää.
Perheen lemppareita ovat juuri nämä jämäleivät sekä maalaispatongit ja porkkanaleivät. Molempiin reseptit löytyy blogista.

Meillä on pitkään harjoiteltu hävikkiruoan hyödyntämistä ja ruokajätteen määrä onkin pienentynyt todella paljon. Ei osteta valtavia määriä ruokaa vain sen verran mitä tarvitaan, ei siis mitään perhepakkauksia, jotka jää useasti syömättä. Kun ostaa pieniä määriä, saa hankittua myös hyvin kaikkea vähän spesiaalimpaa kuten juustoja yms.
Lihaa olemme vähentäneet, sillä ei lihaa tarvita niin paljoa syödä muutenkaan. Myös mietimme tarkkaan mistä hankimme ja kenen lihaa hankimme. Tehotuotantoa kun emme myöskään tarvitse. 
On hienoa, että tilalliset ovat vastanneet asiakkaiden tarpeisiin ja esimerkiksi Facebookista löytyy ryhmiä, joissa tilalliset ilmoittelevat mitä olisi milloinkin tarjolla. Useimmille tiloille pääsee myös tutustumaan.


Mutta meidän leipä on jälleen rakennettu mitä kaapista löytyy ajatuksella ja näin sain paljon aineksia pois pyörimästä nurkista. Meillä esimerkiksi ei mene mysli kovin hyvin kaupaksi mutta jostain syystä sitä on meille ilmestynyt ja yleensä piiloitan myslin leipään ja niin tälläkin kertaa ja sain muuten loput myslit hyvin käytettyä. Kuivatettuja karpaloita mieheni tykkää laittaa esimerkiksi salattiinsa mutta nyt oli jälleen jäänyt pyörimään pussin pohjalle karpaloita ja tiedän, että menisivät pahaksi vaikka mies miten kiukulla niitä vetaisi kiduksiinsa ja näin löysi karpalot tiensä leipään.
Nimesin karpaloleiväksi tämän leivän sillä karpalon suloisen pehmeä maku tuli aika hienosti esille tässä leivässä ja toivon, että maku löytyisi teidänkin leivistänne. Valitettavasti en ihan määriä kaikkiin osaa sanoa kun heittelin loppuja. Karpaloita voi laittaa ihan niin paljon kuin vain mieli tekee.


Karpaloleipä

6dl vettä
1/2 pss kuivattuja karpaloita
noin 1 1/2 dl mysliä
2 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
2 tl merisuolaa
5 dl sämpyläjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja 

1. Lämmitä vesi kädenlämpöseksi. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoja, kaada lämmin vesi kulhoon ja lisää hunaja, suola, karpalot ja mysli, sekoita. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa takina tasaiseksi.
2. Anna taikinan kohota leivinliinan alla noin 40 minuutti.
3. Jaa taikina noin kahteen palaan ja leivo paloista kaksut patukat. Laita patukat leipävuokiin. (leivinpaperilla vuorattuihin).
4. Anna leipien kohota leivinliinan alla 40 minuuttia ja laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen.
5. Paista leipiä uunin alimmalla tasolla noin 25-30 minuuttia.


Leivän tuoksuista päivää kaikille


-Nelli-

10 kommenttia:

 1. Itse tehty leipä on tosiaan aina herkkua. Tuoksukin! Yli 30 vuotta kasvissyöjänä olleena olen todella iloinen, että ajattelette eettisesti lihan syöntiänne. Hieno idea hävikkiaineiden laittamisesta leipään. Minä teen yleensä wokkeja. Otan opikseni. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tehty on todella parasta. Hävikkiruoka on kyllä niin herkkua että :)

   Poista
 2. Meillä kanssa pidetään varsin tarkkaan huolta hävikkiruoasta. Koiralle menee tietysti osa ja nyt kun pihalla on ankkoja hekin saavat oman osansa. Mutta tavoitteena on että hävikkiä ei tulisi, juuri samoin eettisistä syistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää hävikkivinkkejä on tulossa blogiin piakkoin.

   Poista
 3. Nam! Nyt alkoi tehdä mieli tuoretta leipää! Mysliä en olekaan koskaan leipään laittanut. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa tosi hyvältä! Täytyy testata itsekin :)

  VastaaPoista

Kommenttia ihan estottomasti vain!