torstai 3. maaliskuuta 2016

Tuunauksen alkuun


Olen aikanaan tehnyt listan mitä kaikkea kannattaa säästää kun haluaa alkaa tuunaamaan. Eli sellainen pieni lähtöpakkaus on listattu. Nyt ajattelin hieman kertoa, että mistä kannattaa lähteä liikkeelle jos tuunailu kiinnostaa mutta taitoa ei oikein ole vielä. Tuunaukseen oppii kun sitä alkaa vain tekemään ja pienikin muutos vaatteeseen on jo tuunausta, minun mielestäni siis. Ei tarvitse siis tehdä mitään isoja ja valtavia juttuja heti alkuun vaan jo pienikin muutos on iso. Tuunaus on iso ja laaja harrastus ja jatkuvasti minäkin opin uutta. Epäonnistumisia ei kannata pelätä, sillä niitä tapahtuu ja sitten vain tehdään jotakin muuta epäonnisista jutuista.
Postauksessa ei todellakaan ole kaikkia helppoaj tuunaus ideoita sillä niitä on valtavasti. Mutta näillä pääsee alkuun.

Vaatteen värjäys

Dylon ja Nitor värejä saa esimerkiksi Prismoista. Itse käytän enemmän Dylonia kuin muita värejä. Olen sen verran tottunut siihen.
Pesukonevärjäys on todella helppoa, väri pesukoneeseen sekä suola, kostea vaate mukaan ja ohjelma päälle.
Käsivärjäyksessä pitää jaksaa hämmennellä tasaisin väliajoin keitosta, jotta väri tarttuu halutusti.
Molemmissa tavoissa voidaan myös tehdä kuviovärjäystä, sitomalla vaate myttyyn. Näihin löytyy valtavasti ohjeita esimerkiksi Pinterestistä sekä Youtubesta. Ehkä tunnetuin solmuvärjäystekniikka on batiikkivärjäys. Tässä tekniikassa kangas tai vaate solmitaan pieniin myttyihin kumilangan tai narun avulla ja värjätään. Väri ei tartu solmukohtiin ja tekee hienoja kuvioita.

Värjäystä kannattaa kokeilla ja antaa mielikuvituksen lentää.

Vaatteen valkaisu

Vaatteen valkaisussa käytetään Kloritea ja tässä hommassa voi tehdä myös myttyjä, solmuja, ruiskuttaa sumuttimella. Kaikkea kannattaa kokeilla. Tätä hommaa olenkin täällä tehnyt useammassa postauksessa.
Klorite hommissa ei tarvitse kuumentaa vettä eikä olla vieressä koko aikaa. Tekee vain tujun seoksen vedestä ja kloritesta ja laittaa vaatteen mukaan. Väritys on sen mukainen miten pitkään annat sen olla siellä. Kärsivällisyys on valttia tässä hommassa.Nappien vaihto sekä koristenauhojen lisääminen

Jo nappien vaihto tai koristenauhan lisääminen muuttaa vaatteen ulkonäköä valtavasti. Joskus mitään muuta ei tarvita kun tarvitaan pieni ulkonäön kohotus. Tähän kohtaan kannattaa lisätä vielä, että kaikenlaiset kangasmerkit ovat myös oiva tapa tuunata vanha tylsä vaate ihan uudeksi.
Esimerkiksi tummansininen bleiseri muuttuu ihanaksi nautilus tyyppiseksi takiksi kun vaihtaa vanhat muoviset napit kultasiin, lisää koristenauhaa hihoihin ja vielä rinnuksille kangasmerkki. Kaikki tietenkin merihenkisesti. Lisää vielä asuun raitapaita, valkoiset housut ja punaiset kengät ja tyyli on valmis. 
Google on täynnä idoita joita kannattaa katsella kun suunnittelee.


Tekstiilivärit ja kynät

Muistatteko lapsuuden t-paitaan tuputukset? Laitettiin sabloona kankaalle ja tuputettiin väriä kankaalle. Edelleen loistava ja helppo tapa tuunata vaatteita. Voidaan käyttää edelleen tupukseen tai sitten tehdä paljon muitakin juttuja kuten maalausta. 
Tekstiilikynät ovat tuoneet uuden ulottuvuuden tähän hommaan ja kyniä voi käyttää kankaalla samoin kuin tavallisia kyniä kankaalla. Tee vanhaan t-paitaan vaikka sarjakuva tai anna lapset piirtää mielikuvitusmaansa paitaasi.


Tuunaus liimaamalla

Kuumaliimat ja pikaliimat ovat aika hyvä apu näissä hommissa mutta näitäkin liimoja on niin monenlaisia, että kokeilemalla oppii niidenkin käytön. Itselläni on iso kuumaliimapyssy, joka myös kuumenee todella kuumaksi. Tällä liimalla liimaan joitain osia kenkiin. Liimat eivät kuitenkaan loppupeleissä kovin hyvin pysy. Kannattaa hankkia liimalle ihan omat tarvikkeet, jotka pidetään myös puhtaana. Pensselit saa puhtaaksi kuumassa vedessä (tavalliset liimat). Liimoilla voi tehdä hyvin kaikenlaisia koristeita vaatteisiin kuten rintarosseja, hattukoruja tai vaikka ovikransseja.

Liimat avaavatkin ihan oman ja uuden maailman tuunauksessa.Helpot muokkaukset

Helpoimpia tuunauksia, josta tehdään toisesta vaatteesta jotain uutta on neuleista pipoja sekä kaulahuiveja tai kaulureita. Pipon kaavan voi tarvittaessa muokata omasta vanhasta piposta. 
Neuleista voi tehdä myös ranteenlämmittimiä, hanskoja ja säärystimiä. Ompelutaitoa ei juurikaan tarvita. Hauskinta on, että myös tekstiilijätteestä saa tehtyä hyvinkin suloisia pipoja ja kaulureita yhdistelemällä eri kankaita toisiinsa.

Muistattehan vielä minun mekkoni, jonka tein rikkinäisistä neuleista?
Lopuista jämistä sain vielä tehtyä pala pipon sekä palakaulurin.


Helppoja tuunauksia on lukematon määrä ja on vaikea valita joukosta vain tietyt. Loppuun laitan pari ideaa lisää.

- kahdesta t-paidasta saa helposti mekon
- hame tai mekko saattaa näyttää raskaalta tai ei toimi sellaisenaan muuten. Leikkaa helma vinoon ja ompele päärme. Näin vaate näyttää ihan uudelta, toimii myös tunikoissa sekä muissa paidoissa. Helman voi myös joissain tapauksissa jättää rauhassa purkautumaan.
-Tee röyhelöitä, hapsuja tai rimpsuja ja kiinnitä vanhaan paitaan. 
- Tee vanhasta t-paidasta tai neuleesta hame


Tuunausrikasta päivää kaikille!

16 kommenttia:

 1. Mä koitan aina pitää vaatekaapin mahdollisimman pienenä ja olen aika surutta heittanyt pois hajonneita vaatteita. Nyt vähän harmittaa. Mutta saahan sitä materiaalia helpostikkin tosiaan. Ongelmana on vaan se, että materiaalia tulee helposti haalittua niin että sitä on jokapaikka täynnä.
  Olenkin miettinyt että ehdittekö te himotuunaajat edes käyttää kaikkia vaatteita vai lahjoitatteko niitä pois kun niitä syntyy kokoajan uusia?

  Nyt alkoi houkuttaa farkkujen valkaisu, kuvasi näytti niin kivoilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vain tiettyjä juttuja varastoituna niin, että voi vain ottaa kun tarvitsee, muutoin käydään etsiskelemässä. Mun tulee käytettyä lähes kaikki tuunatut loppuun ja useasti myös uudelleen tuunaan, sitäkin näkyy blogissani paljon. Muutama juttu aina välillä on jaossa blogissani.
   Useasti myös saatan lopulta leikata kudetta vaatteesta ja siitä sitten saakin vaikka ja mitä tehtyä. Vaatteita lahjoitan tasaisin väliajoin eri järjestöille.

   Poista
 2. Noita keinojahan on vaikka ja kuinka paljon. Ihastuin tuohon bootsien tuunaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todellakin valtavasti mistä aloittaa. Nuo bootsit ovat ihanat ja lisää kenkä tuunauksia on tulossa :)

   Poista
 3. Farkun valkaisu on minunkin lempi tekniikoita. Ja värjäys tietty myös!

  VastaaPoista
 4. En ole koskaan "uskaltanut" valkaista mitään vaikka kovasti tekisi mieli kokeilla. Se on jotenkin vaikuttanut hankalalta puuhalta, mutta ehkäpä tämän postauksen innoittamana uskaltaudun kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkasu on helppoa ja hauskaa puuhaa. Tarvitaan vain malttia kun joskus voi valkaisu kestää muutamankin päivän. Riippuen millaista sävyä etsii. Kannattaa kokeilla ehdottomasti.

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä. Eipä ole tullut mieleen vaatteiden värjäys tai valkaisu. Upeat bootsit tuunasit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nuo värjäykset ja valkaisut on kaikkein helpoimpia tuunauksia mitä on. Tosin nykyään olen kiinnostunut enemmän luonnonmateriaaleilla värjäämisestä kuin noilla Dyloneilla sun muilla.

   Poista
 6. Wau, miten hienoja olet saanut aikaan! :) Joskus jos olisi vain sitä aikaa perehtyä ja opetella, niin olisi kyllä mukavaa elvyttää omiakin vaatteita.. Ehkä joku päivä vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuunausta on niin monen sorttista, toiseen menee valtavasti aikaa ja toiseen muokkaukseen menee 15 minuuttia. Riippuu siis valtavasti mitä tekee ja millaisen lopputuloksen haluaa.

   Poista
 7. Sä olet kyllä NIIN supertuunaaja. Olin pari vuotta sitten Outi Les Pyyn Trashion for Fashion illassa UFF:ssä tutustumassa tuunauksen saloihin. Sain sieltä myös Outin kirjan , joka on täynnä mitä mielikuvituksellisempia vinkkejä. Pitäisi vaan aloittaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä olisin minäkin halunnut olla <3 Outi on ihan paras!

   Poista
 8. Kivoja ideoita, kiitos näistä! Ehkäpä innostun tuunaamaan jotain, kun ei se niin pelottavan vaikealta vaikutakaan :D Ehkä tumpelokin saisi jotain aikaiseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on vähän sellaista puuhaa, että kun sen kerran aloittaa...Se ei lopu :) Ja tuunausta on niin paljon erilaista, että myös ne, jotka eivät juuri ompele saavat uutta ja kivaa aikaiseksi.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!