keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Matkakertomus Krakovasta: Schindlerin tehdas
Matka jatkuu...
Täällä kävimme viimeksikin mutta tällä kertaa kävelimme tehtaalle suoraan. Tehdas on suoraan Wisla joen toisella puolen. Itse tykkään nähdä ja kokea niin paljon niin siksi kävelemme joka paikkaan. Aina löytää jotakin mielenkiintoista kun kävellen kulkee. Täällä menee kyllä hyvin myös julkiset ja hotellit järjestää omia paketteja eri paikkoihin. Voit myös vuokrata turisti auton joka vie vie nähtävyyksille.
Shindlerin tehdas on nykyään museona ja se on hyvin erilainen museo mihin on tottunut. Kierros kertoo Puolan vaiheista natsi- ja kommunistivallan alla. Ennen tehdasta pysähdyimme katselemaan  Plac Bohaterów Gettalla ollutta muistomerkkiä. Sen historia on vaikuttava.
Ihania pikku toreja on ympäri Krakovaa, joissa käy paikalliset ostoksilla. Hinnat ovat alhaisempia kuin turistipaikoissa sekä tuontiliikkeissä. Kazimierzin oma tori on Plac Nowy ja se on keskellä kaikkea. Älkää unohtako, että Plac Nowysta saa koko Krakovan parasta zapiekankia ja se on muuten yksi asia mitä kannattaa maistaa kun sinne asti tulee. Tätä herkkua myydään muuallakin mutta Kazimierzin zapiekanki on parasta. Juuri Palc Nowy on Kazimierzin sydän, siellä meidän hotelli oli ja siellä tapahtuu aamusta iltaan.


Löysin kaapistani vanhat farkut jotka katkaisin lahkeista. Sen jälkeen leikkasin leveät viillot ja hankasin farkkuja mokkaharjalla. Ompelin paikat ja pesin farkut pariin kertaan ennen matkaa. Tunika on tehty Burda 8/08 kaavalla ja kimonon olen käyttänyt tavallista paitaa apunani. Tunika on helppo tehdä sillä siihen ei tarvita mitään kaavoja vaan joko summissa leikkaa tuon kaarevuuden tai sitten käyttää tosiaan paitaa apuna.


Puolassa on erikoinen ilmasto. Ensin voi olla kova helle, sen jälkeen kun muutaman askeleen on ottanut voi saada vettä niskaansa kuin saavista kaatamalla. Yöt ovat kylmiä ja päivät kuumia. Eli varustetta kannattaa jonkin moisia olla aina mukana. Oli niin ihana auringon paiste kun kävelimme tehtaalle mutta kun tulimme ulos niin vettä tuli ja oli todella kylmä. Kun taas kävelimme takaisin Kazimierziin niin lämpötila kipusi hetkessä helteen puolelle.


Nesteytyksestä kannattaa pitää todella hyvää huolta. Ja ravintolat tekevät itse oikein hyvää omaa limonadia. Kyseiseen limonadiin saatte reseptin myöhemmin. Paukut on puolalaiseen makuun tehtyjä, joten jos olet tottunut johonkin tiettyyn makuun tai vivahteeseen niin se ei välttämättä maistu samalle täällä. Siideriä ja lonkeroa saa hyvin harvoista paikoista. Me löysimme yhdestä kaupasta siideriä sekä yhdestä ravintolasta. Mutta se ei meitä kyllä haitannut. Olutta ja viinejä kyllä löytyy isot määrät listoista.Plac Nowy ja zapiekanki. Ja tämä paikka kuten myös Jofa katu on aina täynnä ihmisiä. Aamusta iltaan. Ihmisvilinää on kiva katsella, hypätä sekaan tai lähteä sitä pakoon. Koko Kazimierz sykkii.


Meidän zapiekankit olivat tällä kertaa ihan veget. Kannattaa ihan oikeasti maistaa ja käydä ostamassa Plac Nowysta jos tahtoo parasta.


Lupsakasta päivää kaikille

16 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja näitähän piisaa vielä muutamat :D

   Poista
 2. tuo olisi kyllä kiinnostava kohde... vaikka itkuhan siinä allekirjoittaneella tulisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla museossa todellakin pääsee syvälle näkemään mitä kaikkea tapahtui Puolassa Natsien aikana. Eihän nuo olleet kuin pelkkiä varkaita, jotka tunkeutuivat maihin ryöstäen maat tyhjiksi. Myös Puola ja puolaliset ovat kyllä saaneet kärsiä valtavasti.

   Poista
 3. Puola ylipäänsäkin kuulostaa varteenotettavalle matkakohteelle. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on erittäin varteenotettava matkakohde. Lodz, Zakopane, Gdansk, Varsova, Kazimierz Dolny, Sanok...Ihan koko Puola on sellainen minkä haluaisi kiertää monet kerrat.

   Poista
 4. Onpa mukavan kuuloinen reissu! Täytyykin laittaa tuo paikka itselle ylös, kun suunnittelee seuraavaa reissua. :-)

  http://pisteitaruudulla.blogspot.com

  VastaaPoista
 5. Hurjan mielenkiintoinen paikka. Jo pelkät drinksutkin olisivat ihania! 😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä todella mielenkiintoinen. Kova ikävä on ja odotan päivää jolloin taas kävelen tuolla.

   Poista
 6. Upea matkakertomus!

  Itse ihastuin Puolaan ja Varsovaan vuosi sitten työmatkalla. Kun muut menivät toisena päivä lounastamaan halusin käyttää sen ajan käymällä Polinissa - Puolan juutalaisuuden museossa. Pelkäsin koko ajan kestänkö kierroksen loppuun saakka kun vääjämättä juutalaisten historiassa kuljettiin kohden holokaustia. Kestin mutta en tiedä pystyisinkö keskitysleirille menoa.

  Puola yllätti minut erittäin positiivisesti ja nyt kiinnostaisi Krakova ja Splitz.
  Tästä voi kurkata minun Polin postauksen.
  http://styleheaven-marjorie.blogspot.fi/2016/09/polin-puolan-juutalaisten-museo.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyttäreni on käynyt Varsovassa, ei paljoa tykännyt mutta Krakova on hänelle tosi rakas kuten myös Sanok, jossa on käynyt koulua joskus. Tulen lukemaan kokemuksiasi.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!