tiistai 14. heinäkuuta 2015

Matkakertomus Krakovasta: Farkuista aurinkolasikotelo


Kazimierzissa on selvä alueellinen jako. Toinen puoli on juutalaisten ja toinen kristittyjen. Alueella ei selvää ostoskeskusta ole mutta muutama isohkompi ruokakauppa kyllä löytyy. Ostoskatu kulkee vanhankaupungin ja Kazimierzin välissä. Mutta jos ostoskeskusta kaipaa niin pienen kävelymatkan päässä on Galeria Kazimierz. Ostoskeskuksesta löytyy kaikkea mitä nyt Suomestakin löytyy. Siellä on myös iso ruokakauppa, joka tosin on hiukan kalliimpi kuin esimerkiksi pikkukaupat ympäri Kazimierzia mutta Galerian ruokakauppa on korkeatasoinen ja kaikkea mahdollista on saatavilla.Kaupan nimi on Alma. Suosittelen lämpimästi kyseistä ruokakauppaa jos tahtoo vähän laajemmin herkkuja ostaa. Paikallisten oma tori löytyy rannan toiselta puolen ja sinne on hiukan kävelymatkaa.
Ilokseni huomasin, että kangaskauppoja on ilmestynyt paljon ja kirpputoreja ja antiikkikauppoja on myös valtavat määrät. Kirppari- sekä antiikkitavaraa on mahdollista ostaa myös Kazimierzin torilta. Laatu on parantunut kankaissa vuoden aikana paljon mutta siltikin kannattaa olla vielä tarkkana mitä ostaa. Itse en tällä reissulla käynyt kuin nopeasti vilkaisemassa parissa kangaskaupassa. Pitsejä olisi kyllä voinut ostaa mutta matkatoverit eivät jaksaneet odotella. Kannattaa silti poiketa kurkkaamassa kauppoihin jos vastaan tulee.
Kazimierzin kristityllä puolella on lähinnä kirkkoja ja katollinen koulu. Jos tahtoo nähdä jotain suurta ja koristeellista niin sielläkin voi piipahtaa. Esimerkiksi Skalka on sellainen, jota voi käydä vilkaisemassa. Enemmänkin siellä on näitä. Me kävelimme vain Salkan läpi emme menneet sisälle. 
Kazimierzin sydämessä taas voi käydä syngogissa katsomassa historiaa ja paikan ainoa toimiva synagoga taas kutsuu ihmisiä sisään monin tavoin, esimerkiksi klezmer-konsertteja. Tapahtumia ja nähtävää on valtavasti.

Kazimierzissa on paljon upeita keitaita ovien takana, monen monta erilaista ravintolaa, kaikkien makuun löytyy kyllä jotakin. Täällä tosin voi joutua odottelemaan ruokaa pidempään mitä Suomessa mutta onkin mahtavaa ruokkia nälkäänsä hetkisen ja kun ruoka vihdoin tulee pöytään on fiilikset sen mukaiset. Täällä todellakin tuntee luissaan ja ytimissään sanonnan: Ei ole kiire valmiissa maailmassa.
Tällainen ihana kedas on esimerkiksi Pub Wrega. Ravintola tarjoilee puolalista ruokaa ja on paikallisten suosima paikka. Ruoka on hyvää ja palvelu on hyvää myös. Meistä pidettiin hyvää huolta kun oli kylmä ja sateista, eikä sisälle päässyt kun oli täynnä. Olimme kuitenkin lämpimiä ja sateensuojassa. Kokemus tämäkin.

Päivää ennen lähtöä tajusin, että aurinkolasini eivät mahdu kotelooni. Koteloni on tarkoitettu toisen mallisille laseille ja nuo suuret muovisankaiset eivät siihen mahdu. Kaivoin siis vanhojen farkkujen lahkeet ja kiireessä ompelin kotelon niille. Tein jonkin sortin ohjeen koteloon. Olen kovin huono kirjoittelemaan ohjeita joten toivottavasti tuosta nyt jotakin irti saa.Mukavaa päivää kaikille

18 kommenttia:

 1. Taatusti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka. Jo ihan muutenkin, mutta vielä enemmän menneiden tapahtumien tähden. Schindlerin lista on vaikuttava elokuva ja onhan niitä ollut muitakin "schindlereitä", joiden vaivannäön ansiosta on nyt moni ihminen olemassa. Tuosta sinun aurinkolasikotelosta tuli oikein kiva:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttajia on ollut paljon ja heidän koittelemuksiaan on ollut kiinnostava seurata myöhemmin. Upeita tarinoita ja upeita ihmisiä.

   Poista
 2. Älyttömän kaunis aurinkolasikotelo. Ja nuo koristelut ovat aivan ihanat. Onneksi löysin tieni blogiisi!:)

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus ja upea farkkukotelo. Kivat koristelut.

  VastaaPoista
 4. Oi voi, minun to do -lista kasvoi just. Aurinkolasikotelo olisi kyllä tehtävä, ja tässäpä loistava idea. Ihania kuvia taas. Oma matkakuume vaan kasvaa näiden myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova kotelo ihan jees mutta kun käsilaukku oli aika täys niin tuo oli hyvä kun sen sai pieneen tilaan kun lasit oli sen verran paljon päässä...

   Poista
 5. Aika söpö kotelo. <3 Hienoa, että sinulla on taitoa ja malttia tehdä tuollainen itse. Minä olisin varmasti laiskana vain mennyt ja ostanut aurinkolaseilleni jonkun suojapussin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin kivaa puuhaa, siis tehdä itse kaikkea kivaa itselleen :)

   Poista
 6. Kuulostaa mukavalta lomakohteelta! Ja hieno tuo tekemäsi aurinkolasikotelo. Minun taitoni ei tuohon riitä. Niinpä kuljen naarmuuntuneissa aurinkolaseissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä Krakova on. Paljon nähtävää ja koettavaa. Yhden reissun aikana ei paljoa ehdi nähdä kun tuolla on niin paljon kaikkea.

   Poista
 7. Aivan ihanalta lomakohteelta kuulostaa! Paljon nähtävää ja koettavaa :) Ja oli kyllä upea kotelo, kun itse ei osaa tehdä niin mitään käsityö-juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krakova on monipuolinen ja upea paikka. Se on romantiikkaa, historiaa ja seikkailua tihkuva kaupunki.

   Poista
 8. Ihania reissukuvia! Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta matkakohteelta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Krakova on ihanan romanttinen, rosoinen ja kaunis. Hyvää ruokaa, ystävällisiä ihmisiä ja tietenkin sen monenmoinen historia...

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!