sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Pääsiäisen maalaispatongit

Tämä pääsiäinen ei todellakaan ole ollut paras mahdollinen. Itse ollut kipeänä ja kelit olleet sellaiset, että ulkoilu ei ole kovin nautittavaa. Tulee hiukan sellainen plääh olo. Nytkin sade koputtelee ikkunan takana. Mikään ei olisi ollut niin kivaa kuin se, että olisi voinut ajella fillarilla pitkin poikin ja retkeillä. Tosin eihän se olisi käynyt edes tässä taudissa. Tauti alkaa tosin jo hellittää joten hyvin voisin hypätä fillarin selkään ja tuntea vapauden silittävän poskeani.

Tänä vuonna meillä oli tarkoituksena tyhjentää kaikki kaapit säilötyistä ruuista. Mutta se ei kyllä oikein nyt onnistunut, viime vuonna syötiin kolme viikkoa niitä ruokia mitä löytyi kaapeista ja hienosti selvittiin pääsiäisestä ja vapusta tällä ajatuksella. Näitä kaapin tyhjennyksiä on oikein kiva tehdä ja nytkin on saatu kaikkea herkkua kokkailtua. Reseptejä on tulossa siis.

Nämä maalaispatongit ovat meillä suurta herkkua ja reseptiä on pyydetty, joten nyt se vihdoin tulee. Patonkien reseptejä on netti pullollaan ja oma resepti on Leivotaan lehden leipä-lehtisestä. Reseptiä en löytänyt tosin netistä joten kirjoitan sen tänne nyt.


Maalaispatongit

6dl vettä
50g hiivaa
2rkl ruokaöljyä
2tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja

1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen ja sekoita.
2. Lisää joukkoon öljy, suola ja lähes kaikki jauhot. Säästä hiukan jauhoja leipomista varten. Alusta taikinaksi.
3. Anna taikinan kohota liinnan alla noin 45 minuuttia.
4. Kumoa taikina jauhoitetulle leivinpöydälle. Jaa taikina kolmeen osaan.
5. Kauli jokainen taikinapala noin 20x30 cm levyksi. Rullaa kääretortun tapaan pitkältä sivulta. Nosta patongit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Tee veitsellä muutama viilto jokaiseen patonkiin. Ripottele vähän jauhoja päälle. Anna kohota liinan alla 40 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
6. Paista patonkeja uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Alenna uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. 

Rauhaisaa pääsiäispäivää

2 kommenttia:

Kommenttia ihan estottomasti vain!