tiistai 6. tammikuuta 2015

Vuosi ilman uusia vaatteita

Päätin herkkänä hetkenä osallistua facebookissa pyörivään kampanjaan. Vuosi ilman uusia vaatteita. Tämä tarkoittaa myös sitä, että uusia kankaita ja lankoja ei voi ostaa vaan käyttää varastot tyhjiksi, kirppareita voi kiertää yms. Tulee todella mielenkiintoinen vuosi. Tosin sanoin jo, että tässä on kenkäostoksia tulossa muutamat. Kirpparilta löydän huonosti kenkiä. Löysin kyllä aivan ihanat bootsit Kontista tässä ennen joulua, ne ovat hiukan isot mutta villasukan kanssa toimii hyvin. Hyvä juttu tässä on se, että voi hankkia kierrättämällä vaatteita. Yritän kyllä sitäkin hiukan vähentää. Eli voi käydä niin, että kohta ei ole enää mitään blogattavaa tai tämä vuosi bloggaillaan hiukan toisenlaista mitä yleensä. Voisin kaikki lukijani haastaa mukaan. Käy lukemassa upean Outi Les Pyyn kirjoitus aiheesta. 

Itse aloitin haasteen niin, että keräsin osan tilkuistani ja kankaan paloistani koriin ja kassiin. Näistä olisi tarkoitus nyt tehdä kaikenlaista mitä irti saa. Hyvä tapa päästä vihdoin eroon ylimääräisestä. Tilkut ja kankaanpalat kun vie minulta kaikkein eniten tilaa. Osasta teen askartelupusseja joita saatan jakaa myös täällä blogissani. Kaikki trikootilkut leikkaan kuteiksi ja saan taas kivasti virkattua vaikka maton kesällä. 

Tässä on mukavasti työnsarkaa. Joukossa myös vaatteita joita ei enää käytetä ja niille pitäisi keksiä muuta käyttöä.

Vanhat farkut löytyivät miehen kaapista ja Kierrätyskeskuksen ilmaispisteeltä. Molemmat farkut avasin sisäsaumoista. Miehen farkut valitsin tähän tilkkumuokkaukseen. Muokkasin ensin lahkeet pilleiksi ja sen jälkeen ompelin tilkkuja etukappaleelle. Enemmänkin olisi voinut ommella mutta kokeilin nyt vain ensin. 

Idean sain täältä

Farkkupala, pitsit on äidiltäni saatuja, joista jo olen postannut. Pallonauha on tyttäreni sambatilpehööriä ja leveämpi koristenauha on jotain syksyllä ostettua, kukka on jokin vanha rintaneula.


Ihanaa päivää kaikille

17 kommenttia:

 1. Mukana ollaan haasteessa :) Mulla on kaapit väärällään kankaita ja lankoja, pitääkin kaivella ompelukone keväämmällä esille.

  VastaaPoista
 2. Mä kans mietin osallistumista, mutta itselläni niin suuri lovi vaatekaapissa juuri nyt, että en tiedä jaksanko etsiä kaikkea kirpparilta. Idea on kyllä hyvä! Kankaita ja lankoja yritän olla ostamatta kyllä :) ja kierrän kirppareita vaatteiden toivossa aika usein. Onnea sinun vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olin juuri miettimässä noita lanka-ja kangaslaihiksia ja tämä iski mun tajuntaan ja tätähän on kokeiltava. Toimii kun tuota roipetta on jos jonkinmoisia täällä joita pitäisi nyt tehdä. Katsotaan miten minun käy..

   Poista
 3. Mahtava haaste..taidanpa minäkin haastaa itseni tähän..Kiitos vinkistä!!!

  VastaaPoista
 4. Mä en omien töiden puolesta pysty osallistumaan 100%... Mut aion pitää tarkkaa kirjaa kaikista vaate, asuste sekä materiaaliostoksista, pitää ne mahdollisimman minimissä ja tehdä ”löytöjä” omista nurkista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, lisänä vielä että jos jotain on nyt "ihan pakko" saada, niin pääpaino kotimaisille kädentaitoyrittäjille! Meiltä löytyy niin mahtavia osaajia että heitä tukee enemmän kuin mielellään!

   Poista
  2. Näin juuri. Kuluttajan kannattaa miettiä miten kuluttaa tässä taloustilanteessa. Laittaako mieluiten sen rahan ulkomaalaisille suuryrityksille vai tukea Suomen elpymistä tukemalla suomalaisia yrittäjiä.
   Ja sitten tällaiset suurkuluttajat kuten minä...on hyvä pysähtyä ja mennä itseensä, miettiä tarkkaan mitä oikeasti tarvitsee. Tarvitsenko oikeasti kaikkia 200 mekkoa vai voinko antaa siitä hyväntekeväisyyteen. Kannattaako pitää hyllyillä ihan vain koristeena neuleita? Joo, todellakin tämä on mun juttu. Mutta ne kengät...niin vaikea kulkea ohi kaupassa :(

   Poista
 5. En pystyisi. Vuosi on pitkä aika, mulla on muutenkin vähän vaatteita ja pitkät matkat kirpputoreille.
  Tsemppiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo välimatka voikin olla iso mutka matkassa. Katsotaan miten mun käy :)

   Poista
 6. Mie aloitin vuoden shoppailulla, mutta ostin esim. nahkamaiharit joiden toivon kestävän vuosia. Tämän hankinnan seurauksena heitin pois/laitoin kiertoon MONTA paria vanhoja kenkiä ja sain kivasti tilaa kaappiin. Haasteeseen en uskalla lähteä, kun kirpputoritarjonta ei täällä ole kummoista, mutta lupaan miettiä tarkoin, mitä todella tarvitsen ja pyrkiä hankkimaan monikäyttöisiä ja kestäviä vaatteita, jos kierrätetty ei ole vaihtoehto. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tärkeää on miettiä omaa kulutuskäyttäytymistä. Juuri noin, että hankkii kunnollista joka säilyy pitkään, laittaa tarpeettomat kierrätykseen mieluummin kuin roskiin. Unohtaa ne super härpäkkeet kauppoihin, sillä ne eivät todellakaan kestä mitään. Hienoa :)

   Poista
 7. Olen jo vajaa vuosi sitten aloittanut oman "palaprojektini", eli käytän kaapistani löytyviä kangaspaloja ja muita tarvikkeita uuden tekemiseen. Tulokset näkyy "Vaateviidakko"-blogissani. Yhtään kangasta tms. ompelutarviketta en ole ostanut reiluun vuoteen. Ehdottomaan kieltoon en ole kuitenkaan vaatteiden kuin ompelutarvikkeiden suhteen lähdössä. Ostan muutenkin niin vähän etten viitsi enempää "tiristää" Mutta varmasti mielenkiintoinen aika mukaanlähtijöille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa :) Itselläni on lähtenyt kivasti käyntiin tämä haaste, tosin haaste on alkanut jo muhimaan ennen kuin edes tiesin tästä mitään. Ja tulen jatkamaan kyllä tätä. Katsotaan mihin kaikki johtaa.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!