tiistai 5. elokuuta 2014

Tekstiilijäte

Eilen A-Studio toi esiin tekstiilijätteen, jota saamme aikaan aika isoja määriä. Linkistä pääsee myös katsomaan miten bloggaajat itse koittavat vähentää tekstiilijätettä. Sieltä löytyy myös minun muutama kuva. Itse tuunaan joitain vaatteita mutta iso osa menee Hope-yhdistykselle. Ainoa asia mitä tulee heitettyä välillä pois on tilkuista tehdyt rätit jotka ovat menneen todella huonoon kuntoon. Tilkut joita itse en enää käytä toimitan asuin alueemme kerhoon lasten askartelu tarvikkeiksi. Kerro kommenttikenttään miten sinä toimit. Mistä hankit vaatteita, mitä teet niille vaatteille joita et käytä. Jutellaan aiheesta lisää.
Koska aiheena on tekstiilijäte niin myös tämän päivän ompelutyö on tekstiilijätettä eli kaivoin tilkkuja ja vanhoja paitoja joista sain tehtyä nuorimmalle pojalleni syksyksi pipoja. Näitä hän on kovasti toivonut ja on todella iloinen. Eniten hän tykkää valkoisesta piposta joka on tehty isoveljen vanhasta T-paidasta. Tupsut ovat jämälankaa.Ihanaa tiistaita

12 kommenttia:

 1. Lempparivaatteet käytetään tietysti niin loppuun kuin mahdollista ja sen jälkeen saksitaan räteiksi. Vaatteet ja asusteet joihin kyllästyy jaetaan kavereille/suvulle tai viedään kirpparille tai keräyslaatikkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä menee saman suuntaisesti. Tosin lastenvaatteissa säästän joitain vaikka lapsilla on ikäeroa paljon.

   Poista
 2. ♥katsoin saman ohjelman. huh mitkä määrät menee kaatopaikalle...Ihanat lippikset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan valtava määrä menee kaatopaikalle ja ihan kunnollista tavaraa. Luulisi, että voisi lahjoittaa pois eikä heittää menemään. En oikein ole koskaan ymmärtänyt sitä ajatusta, ettei anneta kierrätykseen vaan heitetään pois.

   Poista
 3. Kyllä on maailmassa kermaperseitä. Itselleni koko ohjelmasta jäi vaan yksi järkyttävä asia mieleen. Nimittäin se, kun joku tekstiilipomo sanoi, että ḱyllä niitä halpoja kympin t-paitoja pitää olla köyhien ostettavissa. En ole eläessäni ostanut jotain 5 euroa enempää maksavia t-paitoja kuin ehkä 5 kappaletta. Juuri ostin honkkarista 3 2 euron t-paitaa. t. köyhä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta taas se 10e on silloin suuri raha jos sen heittää kaatopaikalle. Olen sen verran nuuka ,että en halua heittää mitään roskiin vaan laitan kierrätykseen ja ne mitä ei voi laittaa leikkaan matonkuteeksi tai räteiksi.

   Poista
  2. Mä oon koko elämäni elänyt kummitädin "säännön" mukaan: köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Mulla on edelleen käytössä mm. talvitakkeja ja -kenkiä, jotka on ostettu 90-luvun laman aikana, jolloin summat tuntuivat ihan hirveiltä (tän päivän hinnannousujen mukaan olisivat olleet pikkurahaa) mutta ne ovat maksaneet itsensä monta kertaa takaisin. Laatuun kannattaa todellakin panostaa, vaikka se ostohetkellä kirvoitaakin kukkaroa niin pitkällä tähtäimellä kannattaa. Ellei olisi muuta vaihtoehtoa, niin pärjäisin edelleen niillä noin 20 vuotta vanhoilla talvivermeillä :)

   Poista
  3. Tämä on aivan totta. Laatuun kannattaa köyhän panostaa. Laatu kuitenkin on ongelmallinen sillä sarjatyö ei kovin laadukasta ole. Ja joskus halvempi voi olla laadukkaampi. Harvinaista mutta mahdollista.

   Poista
 4. Itseltä meni ohjelma ohi. Minulla vaatteen kiertokulku on pitkä, mulla on nytkin käytössä vaatteita/kenkiä, jotka olen ostanut 10 vuotta sitten. Ne joista päätän luopua, menevät kirpparille, kierrätykseen tai tuunauslaatikkoon odottamaan joksikin muuksi muuttumista. Pienet, pikkuvikaiset lastenvaatteet, joissa on tahroja tms. kierrätän esim. tilkkutöiksi. Meidän perheen tytöillä on vaatteita paljon, mutta silti enemmistö niistäkin kiertää siskolta siskolle. Roskiin menee todella vähän mitään ja niistäkin otan napit ja vetoketjut talteen. Joskus olen purkanut lasten jotain ei niin mieleisiä käsinneulottuja juttujakin takaisin langaksi ja tehnyt niistä uusia tuotteita. Ommellessa tilkkujätettä tulee paljon, pienistä paloistakin saa aikaan kuitenkin vaikka mitä ja minulle tarpeettomia kangaspaloja olen antanut niin omille kuin tuttujen lapsille askartelu- ja ompeluharjoittelumateriaaliksi. Sinä olet ainakin tuunaamisen mestari ja on ollut kiva huomata kuinka kierrättäminenkin on ompeluyhteisöissä tullut nyt suositummaksi. Itsekin täytyisi enemmän vain sitä tehdä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa löytyy myös tuollaisia, yksi kauluspaita on kulkenut makanani 20 vuotta. On kangas hieman ohentunut ajan saatossa mutta edellee toimii hyvin. Meillä myös otetaan kaikki materiaali käyttöön vaatteista joita ei voi enää syystä tai toisesta laittaa "lahjoitukseen" säkkiin.
   On ollut kiva nähdä miten kierrättäminen on tullut takaisin käsityöläisten yhdeksi muodoksi tehdä uutta.

   Poista
 5. Pyrin ostamaan laadukasta, jotta ne kestävät pitkään. Tosin lapsukaisen kohdalla se on aika vaikeaa, kun Neiti kasvaa koko ajan. Myyn hyvin tehokkaasti vanhat vaatteet pois nurkista, osasta tuunaan uutta, osa menee sukulaiselle matonkuteiksi. Lahjoituksena menee myös vanhoja, jos en toimerru myymään. Tekstiilijätettä syntyy tässä taloudessa hyvin vähän. Yllätyin oikein positiivisesti, kun rupesin asiaa miettimään. :) Kävin A-studion sivuilla ihastelemassa mitä kaikkea ihmiset ovat keksineet. Kivoja ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni tuohon pitäisi aina pyrkiä. Ei ole kovin iso homma kierrättää vaatteet.

   Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!