perjantai 20. joulukuuta 2013

Mitä jouluna saa syödä?

Törmäsin eilen keskusteluun jossa keskusteltiin siitä miten lapset eivät nykyään tykkää syödä jouluruokia. Miten vanhemmat opettavat lapset ronkeleiksi ruuan suhteen. Pitäisi opettaa lapsille, että kerran vuodessa syödään näitä suomalaisia perinneruokia vaikka väkisin eikä pidä tehdä ruokaa mistä lapset pitäisi. Lapset eivät saisi osallistua oman perheen joulu perinteiden luomiseen vaan se pitää olla sellainen kuin joku sen on jo kirjoittanut. Mitä mieltä lukijani on tästä?
Meillä syödään laatikot, jokainen niitä joista tykkää, kinkun tilalla kalkkuna. Meillä on lisäksi kaikenlaista muuta. En näe järkeä tehdä sellaista ruokaa mikä menee roskiin kun kukaan ei sitä syö. Esimerkiksi luumukeitto. Perhe luo omat perinteet ja on mukava ottaa lapset mukaan menyyn kasaamiseen. Nyt tänä vuonna sinne lisättiin lasten pyynnöstä bataattilaatikko. Bataatti on meidän lasten herkku ja sitä he syövät jos mikään muu ei kelpaa. Lasten haluamia ruokia on lisäksi olleet poronsarvet, toscapiirakka, lounassalaatti. En ole koskaan oikein ymmärtänyt sitä ettei lasta voisi ottaa mukaan näihin asioihin.
Eilen valmistui loput herkut pakkaseen. Laatikot ja kalkkuna paistuu äitini kanssa myöhemmin. Ei tarvitse stressata yhtään mitään. Rauhassa mennään kohti aattoa ja joulupukin kuumaa linjaa.
Oikein ihanaa viikonloppua kaikille

16 kommenttia:

 1. Vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ajattelen, että monien ruokien makuun oppii vain maistelemalla, joten on hyvä, että tilaisuuksia tottua uusiin makuihin tarjotaan. En siis lähtisi ensimmäisenä korvaamaan lasten jouluateriaa nakeilla ja ranskiksilla. Toisaalta ajattelen myös niin, että pakottamalla lapsi ei ainakaan opi uusista mauista pitämään - enkä itsekään kannata sitä, että väen vängällä laitetaan ruokia, jotka päätyvät biojätteeksi... joten mielestäni joulupöydässä pitää olla ehdottomasti sellaisia ruokia, että kaikki syöjät saavat vatsansa täyteen mieluisista ruoista. Silti kannustaisin lapsia maistamaan niitä perinteisiäkin jouluruokia - esimerkiksi yhtä tai kahta lajia per ruokailu.

  Olen tosiaan kuullut vanhemmista, jotka vievät mummolan lihapatojen ääreen omat pinaattiletut tai muita eineksiä lapsille, "kun ei ne kuitenkaan tykkää jouluruoista". Lapselle ei siis anneta edes tilaisuutta maistaa ja oppia. Siitä en tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole kokemusta tuon tyyppisestä toiminnasta, ainoastaan allergisten kohdalla on ollut, että viedään omat eväät heille.
   Vieroksun minäkin noita nakit ja ranskalaiset tyyliä, joulu kun on kuitenkin juhla (vietettiin sitä millaisena hyvänä) niin itse ainakin sellaisten vapaapäivien vuoksi jo haluaisin vähän parempaa ruokaa tarjoilla. Tekee hyvää itselleenkin kun vähän panostaa. Vaikkei olisikaan niitä laatikoita ja kinkkua tarjolla.
   Oma poika joka oli pienenä hyvin allerginen on oppinut syömään aika laajasti kaikkea, silti on todella ennakkoluuloinen ruokaa kohtaa. Hänen jouluherkut on lanttulaatikko, itse tehty lounassalaatti, uunilohi ja rosmariiniperunat. Nyt lisänä hän pyysi bataattilaatikkoa. Ja aina pyydetään suolaisia piirakoita ja sarvia. Jokainen löytää omat herkkunsa varmasti.

   Poista
 2. Komppaan Silmäilijän kommenttia täysin! Sekä olen myös samaa mieltä Nellin kanssa^ !

  Minulla on periaattena ollut, että kaikkea pitää maistaa, sen jälkeen voi sanoa pitääkö vai ei. Meidän joulupöydästä löytyy perinteisiä jouluruokia: kinkkua, kalaa, laatikoita, rosollia ja salaatteja. Kyllä niistä syömistä löytyy niin lapsille kuin aikuisille :)
  Mutta olenpa todistanut senkin, että lapsille tarjoillaan kaupan kananugetteja "kun eivät muuta suostu syömään"... Jokainen tehköön tyylillään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun pitäisi vain keskittyä omien tenavien syömisiin. Itse en ole ehtinyt miettiä miten muut syövät :) Jos joulupöytä on laaja niin kyllä löytyy syömistä kaikille ihan varmasti.

   Poista
 3. Meillä pyritään syömään niin laidasta laitaan kuin mahdollista. Neidin ruokavalion kanssa se on aika vaikeaa. Allergia- ja astmaliiton lehdessä oli tänä vuonna artikkeli ruoka-aineallergioista lapsilla. Siinä kerrottiin siitä miten allergiset lapset syövät vaistomaisesti varovaisemmin ja suhtautuvat vähän epäillen ruokaan, koska siitä on tullut ongelmia.

  Tutuissani on paljon "kranttuja" syöjiä. Aikuisia ihmisiä, jotka eivät ole edes maistaneet jotain ruokaa ja ovat päättäneet pelkän mielikuvan perusteella, että eivät edes maista. Itseäni sellainen vähän harmittaa, kun niitä oikeitakin syitä ruoan välttelyyn on. Monelle tekisi terää se, että maistetaan edes yhtä uutta sorttia.

  Neitiä yritän kasvattaa maistelemaan uusia makuja valmistamalla samannäköistä ruokaa kuin meillä muillakin on, hänen omilla spekseillään. Välillä se on vaikeaa, mutta ainakin yritän kasvattaa ennakkoluulottoman syöjän.

  Oikein hyvää joulun aikaa teidän koko perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on juurikin tuon vuoksi tuo keskimmäinen todella varovainen maistelija. Nyt tosin kun ikää on tullut lisää niin uskaltautuu ottamaan uusia makuja hiukan suuhunsa paljon helpommin. Tosin siihen on auttanut myös se, että ruokavalio on muutoinkin muuttunut paljon.
   Paljon jaksuja teille sinne :)

   Poista
 4. Vielä kun oltiin molemmat lapset emon helmoissa (tai sisko ja tämän kihlattu yötä jouluna) syötiin sitä mitä tykättiin ja joitakin perinteisiä ei meidän pöydässä ole edes ollut moneen vuoteen.

  Meillä on aina ollut kinkku, siihen päälle ei ole tullut sitä sinappihuntua tai muutakaan. Seurana sitten perunaa, rieskaa ja ruisleipää. Kinkun neste on toiminut kastikkeena ilman sen suurempia hifistelyitä. Lanttulaatikkoa ja rosollia+vaaleanpunaistajuttua ei meidän pöydässä ollut moneen vuoteen, eikä imellettyä perunalaatikkoa. Puolestaan pöydässämme on lohta, makaroonia sekä punajuuria näiden tilalla. Pienenä kuitenkin ollaan maisteltu kaikkea ja tultu siihen tulokseen mistä tykätään, mistä ei - myös koulussa jouluruoalla yritelty maistella kaikkea ja opetalla syömään.

  Nyt toinen joulu poikaystävän kanssa ja meillä paistetaan kinkku, tänä vuonna myös kokeillaan tuota sinappihuntua. Porkkanalaatikkoa myös pöydässä ja yritän löytää kaupasta vähän lohtakin. Makaroonit keitän ja perunasalaattia sekä punajuuria on jo valmiina. Lanttulaatikkoa ja rosollia on turha ostaa, koska tiedän ettei meillä niitä syötä. Jos oikein hurjaksi rupean leivon vielä omat leivät pöytään :) Ja päivällä tehdään riisipuuroa!

  Uutena vuotena sitten ranskalaiset ja nakit, eivät minusta kuulu joulupöytään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin niitä omia perinteitä tulee perheelle. Kokeillaan ja suunnitellaan. Meillä oli aluksi myös niin, tuli huteja ja tuli sellaisia jotka ovat jääneet pöytään. Ja se perinne jatkuu yhä.

   Poista
 5. Kun kaikki 4 olivat pieniä, sovelsin aina ruokia niin, että lapsetkin varmasti syö. Siinä sivussa maistelivat muutakin, mutta masut tuli täyteen myös ruokaa. Kinkku on aina kaikille kelvannut, lanttulaatikko ei vieläkään mene kuin mulle. Mieskään ei niin välitä, hiukan ottaa. Viimeisen 8 vuoden aikana olen opettanut vävynikin syömään jouluruokia! =) Kotonaan ei syönyt. Nykyään syö kaikki laatikot yms, luumurahka on kaikkien ykkössuosikki jälkkärinä.
  Hoitolapsetkin saavat laatikkoruokia syksyn mittaan ruoan lisäkkeenä ja tavallisesti ainakin porkkana ja kaali ja maksalaatikko menevät jouluruoalla.
  EI VÄKISIN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan väkisin. Ja eri kulttuurit muokkaa jouluruokaperinteitä paljon. Bataatti on uusi juures joka on rynnistänyt suomalsiten pöytiin. Kalkkuna on toinen. Ei sen kuulukkaan pysyä samana vaan jalostua.

   Poista
 6. Onpa hyvä että olette ottaneet lasten mielipiteet ja halut huomioon! Ja bataattilaatikko on varmaankin hyvää!
  Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on lapset tottuneet olemaan mukana kun ruokaa hankitaan, tehdään ja syödään. Joskus heiltä saa parhaat ideat :)

   Poista
 7. ♥minä yritän tarjota vähän sitä sun tätä :) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on meilläkin :) Vähän kaikkea kaikille.

   Poista
 8. Ystävä hyvä, relaa jo vähän,
  pysähdy vaikkapa hetkeksi tähän.
  Jouluna turha on hössöttää suotta,
  sitähän ehtii pitkin vuotta.
  Teetpä Sinä sitten sitä tai tätä,
  joulun aika ei tulematta jätä.
  Unohda siis turhat kiireet ja juoksut,
  istahda nauttimaan tunnelmat tuoksut.

  Oikein hyvää ja tunnelmallista joulua ♥

  VastaaPoista

Kommenttia ihan estottomasti vain!