Translate

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Kun hävikkiruoka valtasi kodin

Ennen kuin vajosin sängyn pehmeään maailmaan niin meillä aloitettiin pakastimen tyhjennys, että saadaan se sulatettua ilman suurempaa miettimistä. Kun säilytän kaiken mahdollisen ja lykkään pakkaseen odottamaan parempaa ajakohtaa, niin arvata saattaa miten sekalainen jämä maailma sieltä avautuu kun oven avaa. Siksi onkin hyvä tehdä kunnon inventaario ja tyhjentää kaapit kaikesta vanhasta aina silloin tällöin. Nyt pyritään siihen, että saadaan kuivakaappi, jääkaappi sekä pakastin järkevään muotoonsa.

Mitä kaikkea sitten säästän? No, kaikkea. Keitinvedestä saa kyvin tehtyä liemikuutioita kun lisää mausteita ja yrttejä ja hiukan öljyä ja pakkaseen, jos ei tee keitinvedestä seuraavaksi päiväksi keittoja. Perunoidewn, porkkanoiden kuorista saa tehtyä sipsejä. On kaikenlaisia kasvisten jämiä, juustoa ja löytyi sieltä myös mausteista maitoa, jota oli jäänyt perunamuusista yli. Toki maku saattaa hiukan kärsiä kun pakastaa mutta en kauhean suurta eroa ole huomannut, varsinkin jos tuote muuttuu tekovaiheessa.

Postauksessa pari ideaa mitä ollaan ehditty tehdä, reseptejä tulee lisää myöhemmin. Kommenttikenttään saa kertoa omat vinkit ruokahävikkiin sekä antaa vaikka reseptejä parhaimpiin herkkuihin. Yritetään yhdessä vähentää roskiin heitettävien ruokien määrää, jooko?


Pakkasukon ja jääkaapin salaisuus

lohimedaljongit
keitettyjä uusiaperunoita
punasipulia varsineen
maissia ja herneitä
kapriksia
suolakurkkua
tilliä

Paloittele eiliset perunat neljään osaan, paloittele sipuli joukkoon, lisää kaikki muut ainekset ja sekoita hyvin. Halutessasi voit maustaa perunasalaatin mustapippurilla. Suolaa ei oikeastaan tarvita kun suola tulee suolakurkuista.
Paista lohimedaljongit hyvin.


Köyhien ritarien kaverit

pitkosta noin 6 palaa 
1 muna
2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Riko munan rakenne kulhossa, sekoita joukkoon maito sekä sokeri. Upota pullan siivut hyvin munamaitoseoksessa ja pasta kullanruskeiksi voissa.
Tarjoile heti tuoreiden mansikoiden ja kermavaahdon tai vaniljavaahdon kanssa.


Kukkakaali-kesäkurpitsasosekeitto
(kaikki pakkasesta)

Kukkakaalia
kesäkurpitsan palasia
maustemaitoa (jääpalapussista)
naudan suikaleita pikku jämä
lisäksi keitinvettä 

Laita jäiset kukkakaali ja kesäkurpitsa veteen kiehumaan ja pehmenemään. ota keitinvesi talteen. En maustanut itse keitinvettä millään, sillä maustemaito on jo aika mausteinen. Lämmitä maito hyvin.
Siirrä kasvikset kulhoon ja soseuta ne sauvalla. Lisää maustemaito ja pikku hiljaa keitinvettä.
Maista ja lisää mausteita jos haluat, erilaiset yrtit, joita voi kasvattaa parvekkeella antavat kivan lisän keitolle.
Paista liha hyvin. Sosekeittojen kanssa saa monia jämiä syötyä pois kaapeista, esimerkiksi raejuustoa, sinihomejuustoa ja lihoja.


Mansikka- mantelipiirakka

Pakkasesta loput mansikat ja kuivakaapista löysin pussillisen manteleita, jotka löin rouheeksi kaulimella. 
Näistä aineksista tein piirakan ja käytin Kotikokkireseptiä.


Hedelmistä ja marjoista saa tehtyä helposti maustevesiä. Tällä kertaa maustettiin vesi vesimelonilla sekä mintulla.



Jääkaapin kätköistä taas löytyi kaikenlaista pientä, joista saatiin kivaa naposteltavaa. Näistä jämistä saa tehtyä myös quessadilloja mutta me tehtiin välillä näin. Ja on muuten hyvää.



Ihanaa viikonloppua kaikille

-Nelli-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttia ihan estottomasti vain!