Translate

lauantai 26. joulukuuta 2015

Tapaninpäivän blues



Heippuli

Olen vihdoin alkanut toipua tästä kamalasta flunssasta ja jaksan muutaman sanasen raapustaa tännekkin. Voisihan sitä pitää taukoakin mutta pari reseptiä olisi tarjolla niin pakkohan se on ne herkkupalat heittää teille esiin. Tänä vuonna meitä ei ollut yhdessä kuin muutama henkilö niin viimevuoden yltäkylläisyys oli pinempää. Kannattaa kuitenkin käydä nappaamassa parit herkku reseptit täältä sekä täältä. Monet reseptit sopii myös Uuden vuoden viettoon. 


1. Rintarossi tehty vanhasta pöytäliinasta, paketti tapetista ja koristeet askarteluroskasta.
2. Rukkaset on helppo tehdä vaikka lapsen rikkoontuneista farkuista.
3. Liian lyhyestä napapaidasta saa nopeasti pelleriinin.
4. Ruutuhousut, vanha kaulaliina, pitsiverho ja lakanapitsi = Uusi kaulahuivi.
5. Huovuttunut villapaita toimii tossuina hyvin.
6. Vanhat t-paidat pipoiksi ja tuubikaulureiksi.
7. Rikkinäiset korut liimataan yhteen ja saadaan uusi ja erilainen koru.
8. Käsiremmejä voi tehdä lähes mistä tahansa, farkusta nahkaan.
9. Farkuista saa kaikenlaisia hattuja, vaikka metsurin sellainen.
10. Takkien teddyvuoret tai teddyhuput muttuu nopeasti lasten kypärämyssyiksi ja tumpuiksi (T-paita löytää tiensä vuoreksi.
11. Vanhat froteepyyhkeet sekä flanelliyöpuvut ovat mahtavia myös pestävinä pesulappuina.
12. Venyneet ja vanuneet neulepaidat saavat lisäelämää vielä vaikka ponchona. Jämistä ja vyöstä saa vielä söpö laukun mukaan. 

Viime vuonna somessa puhuttiin joulukattauksista ja se sai hyvinkin kummallisia piirteitä. Tänä vuonna on puhuttu kovasti joululahjoista, varsinkin itse tehdyistä ja niiden rinnalle on tullut puheisiin myös kierrätyslahjat. Itse olin huono tekemään postausta kierrätyslahja ideoista, joten saatan laittaa vähän jälki junassa tähän pari ideaa jota voi hyödyntää ensi vuonna. Isoimpana puheen aiheena lahjoissa on ollut villasukat. Monet toivovat juurikin itse tehtyjä erilaisia sukkia ja jotkut pitää sukkalahjaa mitättömänä ja tylsänä. On puhuttu myös paljon siitä, onko lapselle hyvä antaa tolkuttomasti krääsää lahjaksi vai voisiko luontoa kunnioittamalla antaa vain hyvin harkittuja lahjoja muutaman.
Meillä on monena vuonna ollut itse tehdyt- sekä kierrätyslahjat mukana kuvioissa ja nyt oltiin todella tarkkoja myös siitä, että paras täyttää lapsen tärkeimmät toiveet kuin hankkia mukana paljon sellaista millä lapsi ei tee mitään. Eli lahjavuori pieneni todella pieneksi ja lapset olivat silti todella mielissään lahjoista.


Jonkin verran somessa juteltiin myös siitä mikä on oikea tapa viettää joulua ja mitä jouluna kuuluisi syödä, että syö oikein. Esimerkiksi viinit olivat kova puheenaihe, ne kun eivät sovi suomalaiseen ruokapöytään. Mutta nykyään ne joulupöydät ovat myös niin moninaiset, jotta eiköhän sen hirvenkin kanssa viini sovi. Tärkeintä on kuitenkin se yhdessä olo, kiireettömyys ja nauttiminen. Viinit ja muut juomat ovat aika sivuseikka siinä vaiheessa. 
Joskus olen lukenut myös kuusen koristelusta sellaista, että lapset eivät saa koristella kuusta ollenkaan, että ei tulisi ruma koristelu kuuseen. Meillä lapset koristelevat kuusen ja siitä tulee lasten näköinen. En katso, että kuusen pitäisi sopia sisustukseen tai onko se ruma. Kuusi on aina kaunis kun lapset sen koristelee.

Valkoinen riisisuklaa
Sulata valkosuklaa vesihauteessa, sekoita joukkoon riisimurot, kaada leivinpaperilla vuorattuun astiaan, levitä hyvin astian pohjalle, laita jääkaappiin jäähtymään. Leikkaa paloiksi.

Wienernougat-suklaa

Rocky Road


Maitosuklaata
valkosuklaata
pieniä vaahtokarkkeja
popcorneja

Tee popparit ohjeen mukaan. Lado popparit sekä vaahtikset laakealle leivinpaerilla vuoratulle pelille. Sulata molemmat suklaat vesihauteessa ja lisää huolellisesti popparivaahtis pedin päälle. Pyri kaatamaan suklaat niin, että värit näkyvät. Anna hyytyä jääkaapissa. Leikkaa paloiksi.


Meillä ei pelkästään lapsia jännittänyt joulu vaan myös koirat olivat aivan täpinöissään. Tietävät kun kuusi koristellaan, että nyt herkutellaan kohta kaloilla ja kalkkunalla. Heille tehdään omat herkkuateriat ja niitä on välillä vaikea odottaa. Silloin on pakko hiukan leikkiä yhdessä, ravata ympäri asuntoa ja kisata...Nuppu vanhuskin innostuu riehumaan pidempäänkin.


Ennen joulua on ihana leipoa lämpimäisiä. Meillä menee kaupaksi hyvin porkkanaleipä sekä maalaispatongit ja niitähän tässä tehtiinkin. Meillä nämä viimehetken lämpimäisten leivonta on vain hauskaa puuhaa, jutustellaan ja maistellaan lämpimäisiä. Niitä ei tehdä hiki hatussa vaan tehdään jos tehdään ja nyt tehtiin kun mieli teki. Myös makea suklaatorttu muokkautui pikkuisiksi annos kakuiksi. Pakkohan oli sellaistakin jo ennen joulua maistella. Harjoitella hiukan syömistä.



Makea suklaatorttu

3dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
1/2tl suolaa
4rkl kaakaota
150g voisulaa
2 munaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita nopeasti voisula ja munat keskenään ja taikinaksi muiden aineiden kanssa. Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan (tai käytä leivinpaperia) ja paista 20 minuuuttia 200 asteisessa uunissa. Kakku saa näyttää hieman tahmealta ja puolikypsältä valmiina. Tarjoa kylmän kermavaahdon kanssa.



Näillä resepteillä päästään jo alkuun ja sopivat todellkain myös Uuden vuoden pöytään niin kuin jo kertaalleen sanoinkin. Vielä jaksaa herkutella.

Nautinnollista Tapaninpäivää kaikille!!

8 kommenttia:

  1. Ihana ideoita herättelevä postaus! Niinhän se on, että jokaisen joulu on vähän omanlaisensa ja jokaisella on myös käsitys siitä, millainen on "oikea" joulu, onko se viinillä vai ilman jne. Haasteita tulee, kun erilaiset ihmiset haluavat viettää yhdessä juuri sitä "oikeaa joulua" eikä tinkiä periaatteistaan. Itse yritän ottaa leppoisempaa otetta ja nähdä positiivisia asioita ympärilläni:) Pikaista paranemistä ja mukavaa Tapaninpäivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on ja siksi kenenkään joulun viettotapa ei ole väärä. Tai ei ole vääränlaisia ruokia....Jokainen rakentaa omat jouluperinteensä miten sopii omalle perheelle. Toki omat ongelmansa tuo päihdeperheet joissa lapset tosiaan joutuvat kärsimään, siksi tällaiset tarjoilu asiat ja lautas asiat ovat täysin typerää kitinää...

      Poista
  2. Ihania herkkuja ,ja onneksi flunssasi alkaa olla takanapäin.Minulla vielä paljon limaa keuhkoissa mutta muuten olo ei lainkaan flunssainen,yli kuukausi flunssan jälkeen.Ja hienoja ideoita tuli taas tässä postauksessa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinullakin on pitkään kestänyt flunssa...Hidasta on tämä toipuminen mutta valoa näkyy tunnelin päässä :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Tykkään seurailla sinun blogiasi, paljon hienoja ajatuksia, etkä pelkää sanoa mitä mieltä asioista olet.

      Poista
  4. Ihania juttuja oot tehnyt! Tätä kun lukee, niin heti tekee mieli sännätä ompelemaan ja leipomaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Joskus on niin vaikea valita kumpaa tekee ompelee vai kokkailee...

      Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!