Translate

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Kevyt friteeraustaikina ja peruna-bataatti ranskalaiset



Useasti syksyisin alkaa tehdä mieli voimakkaita makuja, hieman tuhdimpaa sapuskaa. Ihan kuin olisi talviunille menevä karhu. Tai tällainen fiilis minulla on joka syksy. Taannoin testailimme hiukan toisenlaista friitaustaikinaa ja toisenlaista maustamistapaa ranskalaisiin. Ja koska olivat mahdottoman hyviä niin reseptit on pakko laittaa jakoon.
Sitten tällainen pieni sivuhuomautus. Kamerani meni tuossa meidän Krakovan matkan jälkeen heti rikki ja en ihan ole sinut tämän uuden kamerani kanssa niin valitettavasti kuvani ovat mitä ovat. Mutta kyllä tässä pikkuhiljaa alkaa oppia tämän kameran metkut.



Kevyt friteeraustaikina

1 dl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
1 dl jääkylmää vettä 
Rouhittua sitruunapippuria

1. Sekoita keskenään jauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja rouhittu sitruunapippuri
2. Riko kananmuna toiseen astiaan ja vatkaa rakenne rikki. Lisää mukaan jääkylmä vesi ja sekoita huolellisesti.
3. Siivilöi nesteen sekaan n. 1/3 jauhoista ja sekoita todella varovasti haarukalla. Lisää toiset 1/3 ja sekoita jälleen. Lisää loput jauhot ja sekoita. Taikinaan saa ja pitääkin jäädä klimppejä sillä ylisekoittamisen vapauttama gluteeni pilaa taikinan ominaisuudet. Jos taikinaa ei käytetä heti, sen voi pitää kylmänä laittamalla joukkoon pari isoa jääpalaa.

Huom! Kevyt frittitaikina

Siivilöi nesteen sekaan n. 1/3 jauhoista ja sekoita todella varovasti haarukalla. Lisää toiset 1/3 ja sekoita jälleen. Lisää loput jauhot ja sekoita. Taikinaan saa ja pitääkin jäädä klimppejä sillä ylisekoittamisen vapauttama gluteeni pilaa taikinan ominaisuudet. Jos taikinaa ei käytetä heti, sen voi pitää kylmänä laittamalla joukkoon pari isoa jääpalaa. 

Rypsiöljy kuummennetaan valuurautapadassa niin, että koepala sihisee kivasti (leivänpala). Leikkaa turskafileet reilun suupalan kokoisiksi paloiksi. Paloitetut fileet dipataan taikinaan ja sen jälkeen varovasti öljyyn tirisemään. Nosta liinan tai talouspaperin päälle kuivumaan ja jäähtymään kun pinta on kauniin ruskea. 



Ranskalaiset

Viipaloi puolikas bataatti noin sentin kokoisiksi paloiksi. Sama perunoille. Maustekuorrute tehdään öljyyn: Pari ruokalusikallista (reilu loraus) lasin pohjalle. Perään mausteita maun mukaan (Meillä: chilisuola ja silputtu kokonainen valkosipuli) Tärkeää on, että seosta on runsaasti ja että se on paksua, mutta sudilla helposti levitettävää. Bataatit ja perunat levitetään uunipannulle leivinpaperin päälle, sudilla maustekuorrute päälle. Sekoittamista voi auttaa tekemällä leivinpaperilla nyytin ja varovasti ravistelemalla perunoita ja bataatteja. Paistetaan uunissa ensin 200 asteessa kunnes kypsiä. Tämän jälkeen nostetaan 225 asteeseen ja annetaan mennä hieman "yli" (tulee tummuneita kohtia)

Valkosuklaamoussen resepti täältä


Ihanaa sunnuntaita

6 kommenttia:

Kommenttia ihan estottomasti vain!