Translate

torstai 10. syyskuuta 2015

Hävikkiviikko

Tämä viikko on hävikkiviikko, olette saaneet blogistani nähdä monen monta reseptiä miten hyödynnän ylijääneen ruuan. Tähän tapaan on helppo oppia, ei tarvita kikka kolmosia tai mitään muutakaan. Toki vähän mielikuvitusta mutta mielikuvitusta ruokkii hyvin erilaiset reseptikirjat. Ja tietenkin netin ihmeellinen maailma.
Mikään ei ole niin helppo hävikki ruoka kuin keitot. Meillä on aina isot määrät vihanneksia jääkaapissa ja lopuksi niistä tehdään keittoa jos muutakaan ei keksitä. Keitot on siinäkin mielessä helppoja, että sinne voi laittaa lähes mitä tahansa joukkoon. Kaikki jämät vain sinne. Kerro miten sinä käytät tähteitä hyödyksi ja meneekö paljon roskiin ruokaa.


Hävikkikeitto

* perunaa
* porkkanaa
* lanttua
* parsakaalia
* kukkakaalia
* kevätsipulin varsia
* jauhelihaa
* lemipi mausteita (mustapippuria, suolaa)

Kuori ja paloittele vihannekset, keitä ne kypsiksi.
Paista jauheliha ja sipulisilppu tilkassa öljyä.
Sekoita jauheliha keittoon, mausta hyvin.


Keiton kanssa maistuu leipä. Tosin tämä leipä on sen verran tuhtia, että leipä toimii kyllä hyvin ihan välipalanakin. Leivän pohja on tehty ylijääneeseen kaurapuuroon.

Hävikkileipä

noin 2dl kaurapuuroa
4 dl lämmintä vettä
kohotusainetta (soodaa, leivinjauhetta, hiivaa)
jauhoja (ruista, vehnää, graham, mitä sattuu olemaan)
noin 2-3 dl mysliä
'ljyä, voita tai margariinia
hunajaa tai siirappia tai tummaa sokeria
suolaa

Alusta taikina jauhopussin sämpylä ohjeen mukaan. Anna kohota hyvin jos on hiivaa. Taputtele leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle tasaisesti. anna kohota uudelleen jos on hiivaa. tee terävällä veitsellä neliöitä, voitele peltileipä vedellä ja sirottele hiukan mysliä päälle. Paista uunissa jauhopussin ohjeen mukaan. Kokeile kakkutikulla onko kypsää, jos ei paista hetki vielä.





Mukavaa torstaita

12 kommenttia:

  1. Multa puuttuu täysin sellainen suunnitelmallisuus ruuanlaitossa ja usein tulee just kurkattua jääkaappiin ja pakastimeen "viime tingassa" ja sovellettua kaikenlaista :P Oon monta vuotta jo miettinyt, että pitäis, pitäis ja pitäis, tehdä sellanen järkevä kauppalista ja suunnitella arkiviikon päivälliset aina etukäteen. Mutta se toteutus vaan ei ota onnistuakseen :P Ehkä joskus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan fiilis ostajia, järjestelmällisyys ei onnistu koskaan meillä mutta siltikään meillä ei hävikkiä tule ja tykkään tosiaan siitä, että keksin lennossa sapuskat. Välillä kyllä pojat sanovat mitä heidän tekee mieli syödä ja sitä sitten tehdään.

      Poista
  2. Mä suunnittelen aika hyvin viikon ruoat etukäteen, jolloin pystyn minimoimaan hävikin. Joskus esim. vihannekset ja juurekset tulee pyöräytettyä kasvissosekeitoksi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmallisuus on kyllä sellainen mikä vähentää hävikin todella minimiin.

      Poista
  3. Hyvin sinäkin osaat käyttää ruuantähteitä eikä tule hävikkiä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään haastaa mielikuvitukseni.

      Poista
  4. Sinulla riittää kyllä ideoita ja vinkkejä moneen juttuun, kuten näihin ruokiinkin! Meillä tulee todella vähän hävikkiä ruuassa, joten nämä hävikkiruuat eivät niin tuttuja ole. Tuota leipää voisin kyllä kokeilla ihan muuten vaan :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vähän se, että pitää antaa mielikuvituksen lentää joka päivä. Ruokkia voimakkaasti, että se pysyy tyytyväisenä :)

      Poista
  5. Ihana ajatus: "antaa mielikuvituksen lentää joka päivä. Ruokkia voimakkaasti, että se pysyy tyytyväisenä :)" <3

    Minä olen aika onneton ruoanlaittaja. *nauraa* Eli se on lähinnä kausittaista. Monesti päätän visusti, että nyt suosin vain ja ainoastaan näitä terveellisiä juttuja. Niinpä se kesäkurpitsa, jonka ostin viime viikolla seisoo edelleen jääkaapissa, eikä minulla ole enää mitään mielikuvaa, mitä siitä piti tulla :D xD Mutta olenpas osannut käyttää oman parvekkeen mongoldisatoa. Siitä annan vaikka plussan itselleni ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä voisi tehdä vaikka lasagnea :) Itse teen välillä pastakastikkeen kesäkurpitsasta, sienistä ja tietenkin sipulia. Hiukan kermaa ja mausteet, valmis.

      Poista

Kommenttia ihan estottomasti vain!