Translate

tiistai 30. joulukuuta 2014

Pyydetyt reseptit

Yltäkylläisyys-postauksesta löytyi muutamille kokeilun arvoiset kuvat joten tietenkin reseptejä on pyydelty kovasti. Pyydetyt reseptit ovat broiler-piirakka sekä suklaamoussekakku. Toisenlainen versio suklaamousse kakusta löytyy täältä. Alkuperäinen Cesar-piirakan ohje löytyy Yhteishyvän lokakuu 2014 ruokalehtisestä ja suklaamoussekakku löytyy Herkku leivonta-lehdestä.

Meillä tykätään paljon suolaisista piirakoista ja niitä testaillaan monia pitkin vuotta. Uusia tuttavuuksia ja yhdistelmiä tulee paljon. Suosikkeja on monenmonta ja tämä broiler-piirakka on yksi niistä. Uusi kokeilu ja tulee koristelemaan pöytää useasti. Olen muokannut reseptiä sen verran mitä sattui kaapista löytymään joten jos tahtoo kokeilla ihan ohjeen mukaan niin piirakka löytyy Caesarpiirakan haulla.

Broiler-piirakka

Pohja:
100g voita
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 kananmuna

Nypi pehmeä rasva ja jauhot keskenään. Lisää suola ja muna, sekoita tasaiseksi. Painele taikina leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja ja siirrä jääkaappiin.

Täyte:
Eilisestä jäänyttä broileria tai 700g maustamatonta broilerin filesuikaleita
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
aurajuustomurskaa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
3 kananmunaa
3dl kerma-maitoseosta
150g juustoraastetta

Paista sipulit öljyssä ja pyöräytä samalla myös kananpalat pannulla (tai paista ensin broilefilesuikaleet ja lisää sipulit). mausta. Anna jäähtyä. Sekoita munat, maito-kermaseos ja juustoraaste keskenään. Nostele broilerseos piirakkataikinan päälle ja valuta munamaitoseos päälle. Paista piirakka 200-asteessa uunin keksitasolla noin 40 minuuttia. Peitä loppuvaiheessa tarvittaessa leivinpaperilla. 


Suklaamoussekakku

VAALEA MADEIRAKAKKU
90g voita huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 rkl kermaa
puolikkaan sitruunan raastettu kuori

Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi pehmeäksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen vaahtoon kerman kanssa vuorotellen. Lisää lopuksi sitruunan rastettu kuori. Sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekoittuneet keskenään.
Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan (noin 18-20 cm halk), tasoita pinta. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä. Anna olla vuoassaan 10 minuuttia ennen kumoamista.

TUMMA MADEIRAKAKKU
75g voita huoneenlämpöisenä
1,25 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1,5 rkl kermaa

Vaahdota sokeri, vaniljasokeri ja huoneenlämpöinen voi pehmeäksi vaahdoksi.Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen vaahtoon siivilän läpi kerman kanssa vuorotellen.
Kaada taikina voideltuun ja jauhoitettuun vuokaan (noin 18-20cm halk), tasoita pinta. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä. Anna olla vuoassaan 10 minuuttia ennen kumoamista.

MOUSSE
2 liivatelehteä (tai vegani 1pss 2 liivatelehteä kohti)
3 rkl kiehuvaa vettä
100g tummaa suklaata
2 munaa eroteltuna
1,5 dl kermaa

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. (vege vaihtoehdossa toimitaan paketin ohjeen mukaan). Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa 30 sekunnin erissä välillä sekoittaen. Kaada suklaasula kulhoon, vatkaa keltuaiset hyvin suklaan sekaan.
Purista liivatteista liiat vedet pois, sulata kiehuvaan vesitilkkaan ja kaada tasaisena nauhana suklaaseokseen koko ajan sekoittaen.
2. Vatkaa kerma vaahdoksi. Varovasti lisää kermavaahto suklaaseokseen.
3. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Varoen lisää valkuaisvaahto suklaavaahtoon lastalla käännellen.

Kakun kokoaminen
Tasoita kakkujen paistopinta veitsellä leikaten tasaiseksi, jos tarpeen. Pingota 18-20cm irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjalle. Leikkaa leivinpaperista pitkät suikaleet vuoan reunoille. Voit sipaista pienen määrän rasvaa vuoan raunaan, niin suikaleet pysyvät paremmin paikoillaan.

Aseta vaalea madeirakakku vuoan pohjalle. Kaada mousse päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään väh. 2 tunniksi. Aseta tumma madeirakakku moussen päälle pohjapuoli ylöspäin (näin saat tasaisen pinnan kuorutteelle) ja paina kevyesti tiivistääksesi kakun. Anna jähmettyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakkuvuoan raeunus varovasti ja vedä hyvin varovasti leivinpaperi irti kakusta.

GANACHEKUORRUTE
0,75 dl kermaa
200g maitosuklaata pilkottuna

Kuumenna kerma kiehumispisteeseen, älä keitä. Lisää suklaanpalat ja sekoittele, kunnes suklaa on täysin sulannut kerman joukkoon.

Kaada kuorrutus hiukan jäähtyneenä kakun päälle.


Herkullista päivää kaikille!



2 kommenttia:

  1. ♥heipä-hei jälleen :) kyllä täällä on aina niin hyvä herkkuja!

    VastaaPoista

Kommenttia ihan estottomasti vain!